Israelske fugleskræmsler

Der er en lang tradition for at skræmme den israelske befolkning med at løslade terrorister.
Bare en antydning af at man eventuelt ville tale med PLO var også engang et specielt skræmmende fugleskræmsel, på samme måde som forslaget om etableringen af en palæstinensisk stat.

Resumeret fra Haaretz (29. juni 2010) af Marianne Risbjerg Thomsen /DPV

Vores landskab er overstrøet med monumenter, men der er én ting vi har mere af:  fugleskræmsler. Disse latterlige kludedukker, der med udstrakte hænder skal skræmme fugle væk.  I de sidste år er fuglene begyndt at frygte fugleskræmslerne mindre og mindre;  de har indset at det bare er et trick.  Men i Israel skræmmer fugleskræmslerne borgerne, ja selv de mennesker der selv har anbragt dem.  Politikerne og generalerne opfinder de skræmmende dukker både hjemme og i udlandet , og det ender med at de selv bliver bange for dem.

Terrorister med blod på hænderne
Det sidste skræmsel er  løsladelsen af ’terrorister med blod på hænderne’

Der fremtrylles et forfærdeligt antal fanger, der efter deres løsladelse dræbte jøder igen. Konklusionen: nej til en udveksling af  Shalit med palæstinensiske fanger.

Men terroren holdt faktisk op, da de palæstinensiske ledere indså, at terror ikke er del af en løsning, og fordi det palæstinensiske samfund er blødende og desperat.  Det vil ikke få nogen betydning, at fængslede terrorister løslades som del af udvekslingsaftalen, og der vil ikke være nogen terror af betydning, førend den næste generation kæmpere vokser op.

Selve vendingen ’blod på hænderne’ bliver kun anvendt for at skræmme befolkningen med ’krigsmaling’. Begge sider har ’blod på hænderne’ og israelerne må hellere undlade at sammenligne for at se, hvis hænder er de mest blodige.

Fugleskræmslerne PLO  og en palæstinensisk stat
Angående fugleskræmslet PLO endte det med at blive Israels yndlings samarbejdspartner, og mens de der tidligere talte om en palæstinensisk stat blev betragtet som forrædere,  bliver en sådan stat i dag  accepteret af alle fra Bibi til Tibi .

Fugleskræmslet Hamas
Det seneste fugleskræmsel er  ’dialog med Hamas’, som ligner deres forgængere i kampen mod Israels besættelse.  Før ’operation støbt bly’  januar 2009 skabte vi en frygt for, at Hamas ville bevæbne sig . En frygt for at iranske våben  blev smuglet ind gennem tunnellerne, og en frygt for, at der var etableret Al-Quaida celler i Gazastriben.  Dette kollapsede alt sammen som et korthus med den israelske hærs brutale kampagne, som ikke mødte nogen egentlig militær modstand.  Hvor var de iranske våben? Hvor var de bevæbnede krigere?  Det var alt sammen et fugleskræmsel.

Og når hver palæstinensisk teenage dreng med en rørbombe bliver betragtet som en ’senior Hamas mand’, og hver bevæbnet mand benævnes ’leder af Islamisk Jihads væbnede gren’ så  fyldes landet igen med vores hjemmelavede fugleskræmsler.

Gazablokaden og vejspærringerne
Et helt system af regerings – og sikkerhedspropaganda sammen med mediernes  skræmmende kor med skjulte dagsordener har sørget for at vi ikke går glip af en eneste mulighed for en skræmmekampagne..  Den sædvanlige skræmmende sang kom også mod at løfte blokaden mod Gaza, lige indtil den blev stille og intet skete.  Kan I huske alle vejspærringerne;  alle de år hvor de fortalte os, at de daglige forhindringer og ydmygelser af  ti tusinder mennesker var væsentlige for vores sikkerhed?  De fleste af vejspærringerne blev efterhånden fjernet , og se hvad der skete – skræk propagandaen faldt sammen, og intet skete.

Bosætterne
Kort før den israelske tilbagetrækning fra Gaza i 2005 opstillede vi endnu et fugleskræmsel:  borgerkrigens spøgelse. Evakueringen af bosættere vil udløse et blodbad;  Zo Artzeinu (social politisk protestbevægelse, MRT) vil blokere vejene og lamme økonomien. Men sådan noget skete slet ikke.  Og alligevel opgav fugleskræmslet ikke:  Angsten for bosætterne hænger stadigvæk over vores hoveder.  Hver eneste regering lige siden har været bange for den papirtiger.

Iran ?  hjemlige farer?
Og hvad med angsten for at Iran skal kaste en atombombe over Israel-  vil den også vise sig at være et hult våben?   Med vores historie kan vi ikke se forskel på et fugleskræmsel og en virkelig trussel.  I mellemtiden afslører erfaringen, at dette land fyldes op af mange meget farligere hjemlige fugleskræmsler.


Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.