Fayyad: Netanyahu må forklare sin definition af ’Palæstinensisk stat’

Den palæstinensiske premierminister Salam Fayyad forudså mandag et ”regnskabets øjeblik” i de kommende uger, når premierminister Benjamin Netanyahu tvinges til at forklare, hvad slags stat han har i tankerne for palæstinenserne.

Resumeret fra Haaretz (30. august 2010) af Jørgen Nyeng / DPV

Palæstinenserne er besluttet på at genoptage direkte forhandlinger med Israel i Washington torsdag (2.9.2010 o.a.). De vil blive de første direkte forhandlinger i 20 måneder, og er resultatet af omhyggeligt USA-diplomati med det formål at genoplive fredsprocessen.

Fayyad har udtrykt tvivl om, hvorvidt Israel er parat til at tilbyde palæstinenserne en stat på betingelser, de vil kunne acceptere. Sidste år sagde Fayyad, at Netanyahu syntes at have en ”Mickey Mouse”-stat i tankerne for palæstinenserne i de af Israel besatte områder.

”Hvad slags stat tænker Hr. Netanyahu på, når han siger ”Palæstinensisk stat”?, sagde Fayyad ved en pressekonference mandag.

”Jeg mener det er det mest fundamentale spørgsmål, og jeg tror, uden ønske om reelt at forudbedømme, hvad der vil ske de næste få dage eller næste få uger, at vi nærmer os det regnskabets øjeblik”, sagde Fayyad.

”Nogle spørgsmål kræver virkelig at blive besvaret”, sagde Fayyad, idet han løftede sløret for de skridt, hans administration har planer om at tage i løbet af de næste 12 måneder for at fuldføre en to-års plan med sigte på at opbygge institutionerne for en palæstinensisk stat.

Palæstinenserne søger en stat i Vestbredden og Gaza-striben med Østjerusalem som hovedstad.

Efter at deres troværdighed var skadet af tidligere fejlslagne forhandlinger, havde palæstinenserne søgt efter en fornemmelse af formen og størrelsen af den palæstinensiske stat, Netanyahu har i tankerne, før de sagde ja til flere forhandlinger.

De fik ikke opfyldt deres ønske, som Netanyahu sagde var det samme som forhåndsbetingelser. USA’s fredsudsending George Mitchell sagde, at parterne ville bestemme forhandlingernes kommissorium, når de mødtes.
”Der er virkelig ikke masser af tid at spilde”, sagde Fayyad og advarede mod ”skadelige kendsgerninger” skabt nedefra, som vil gøre to-stats-løsningen ”mere og mere vanskelig at gennemføre”.

Israelsk bosættelsesekspansion på palæstinensisk jord er en af de faktorer, palæstinenserne advarer om vil gøre statsdannelsen umulig.

Palæstinenserne har truet med at trække sig ud af de direkte forhandlinger, med mindre Israel udvider et moratorium på nyt husbyggeri i bosættelserne på Vestbredden ud over dets udløbsdato den 26. september.

I mellemtiden afslørede en nylig meningsmåling offentliggjort af Det Palæstinensiske Center for Offentlig Mening, at 31,7 % af den palæstinensiske offentlighed går ind for genoptagelsen af direkte forhandlinger, mens 31,1 % går ind for at fortsætte de indirekte forhandlinger, og 31,1 % ønsker, at forhandlingerne fastfryses.

Meningsmålingen, foretaget af Dr. Nabil Kukali, viser også, at et flertal (79,4 %) af palæstinenserne mener, at besøgene af den amerikanske udsending, George Mitchell, ikke vil føre til noget fremskridt i fredsprocessen, og at to tredjedele af palæstinenserne ikke tror, at USA’s præsident Barack Obama er i stand til at etablere en palæstinensisk stat.

Mere end halvdelen af palæstinenserne foretrækker en to-stats-løsning frem for en to-nationers-stat.

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.