Palæstinenserne – 50 år uden selvbestemmelse

Ole Olsen, DPV

Palæstinenserne – 50 år uden selvbestemmelse

Pressemeddelelse 28. marts 1998

————————————————–

Om få uger kan det palæstinensiske folk se tilbage på 50 år uden selvbestemmelse og uden nation. Det er en skamplet på det internationale samfund, at disse ydmygende forhold har fået lov at fortsætte år efter år – uden en effektiv indgriben.

Det er også 50 år siden, at 750.000 palæstinensere blev drevet på flugt fra deres boliger i det nuværende Israel. De og deres efterkommere udgør med 3,5 millioner mennesker fortsat verdens største flygtningeproblem. Deres ret til tilbagevenden er konsekvent blevet ignoreret af enhver israelsk regering.

For 10 år siden tilbød palæstinenserne – repræsenteret ved PLO – at acceptere kun at få 25 procent af det tabte land tilbage – Gaza, Vestbredden og Østjerusalem. Selv dette beskedne krav kunne ikke imødekommes fra den israelske besættelsesmagts side – selv om kravet fik betydelig international opbakning.

I stedet blev der i 1993 igangsat en fredsproces indeholdende et meget begrænset selvstyre i små enklaver på de besatte områder. Håbet fra palæstinenserne og det internationale samfund var, at det gradvist kunne føre til en selvstændig palæstinensisk stat. I dag er resultatet forhold, der minder om det nedværdigende apartheidsystem, hvormed de hvide i Sydafrika i årevis dominerede den sorte befolkning.

For de mange flygtninge er forholdene blevet langt ringere siden starten på fredsprocessen. Flygtninge i nabolandene er holdt udenfor og deres sociale forhold er blevet langt ringere, eftersom bidragene til hjælpearbejdet er blevet kraftigt beskåret.

I år er det ligeledes 50 år siden staten Israel blev oprettet og 50 år siden FN vedtog Verdenserklæringen om menneskerettighederne. Med tanke på dagens vilkår for det palæstinensiske folk kan man ikke glæde sig over disse “fødselsdage” uden at få en besk smag i munden.

For palæstinenserne har der siden 1948 været tale om 50 forbandede år. Dansk Palæstinensisk Venskabsforening opfordrer derfor alle til en langt større indsats end hidtil til støtte for den palæstinensiske sag. Vi kan ikke være bekendt at gå ind i det næste årtusinde, uden at palæstinenserne har udsigt til en værdig fremtid.

Vedtaget af generalforsamlingen i København d. 28. marts 1998

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Kommentarer. Bogmærk permalinket.