Israel skal lade palæstinenserne protestere i fred

 Det israelske militær skal tillade demonstrationerne ved Bil’in. Det skal kun handle, når der er fare for liv og ejendom.

 Leder i Ha’aretz den 4. januar 2011

Jawaher Abu Rahmah, en 36-årig børnehavelærer, døde i løbet af weekenden, da hun blev kvalt af tåregas, mens hun betragtede den ugentlige demonstration ved sin landsby Bil’in.

Beboere og menneskerettighedsaktivister fra ind- og udland demonstrerede mod det adskillelseshegn, som er blevet bygget på landsbyens jord.

Abu Rahmah døde mindre end to år efter, at hendes bror Bassem blev dræbt af en tåregasgranat, der blev skudt direkte mod hans bryst under en tilsvarende protest. En tredie bror, Ashraf, blev fotograferet, netop som han blev skudt af israelske soldater, mens han var i håndjern.

Den israelsk højesterets afgørelse tilsidesættes.

Demonstrationerne ved Bil’in, som har fundet sted, siden arbejdet med at bygge hegnet på landsbyens jord begyndte i februar 2005, er helt lovlige. Beboerne har ret til at protestere mod tyveriet af deres jord til de gigantiske bosættelser, som etableres rundt om deres landsby. For mere end tre år siden – efter sådanne demonstrationer – bestemte den israelske Højesteret, at hegnets rute skulle flyttes for at give landsbyen noget af dens jord tilbage – omkring 700.000 kvadratmeter.

Forsvarsmyndighederne har endnu til gode at føre denne bestemmelse ud i livet.

Siden demonstrationerne mod hegnet begyndte på Vestbredden, er 21 deltagere blevet dræbt ifølge palæstinensiske kilder. Dette er en skræmmende statistik, som burde ryste enhver israeler. Det samme burde Abu Rahmahs død.  I følge demonstranterne brugte det israelske militær usædvanlig store mængder tåregas den fredag. En israelsk læge, som deltager i disse protester, Daniel Argo, fortalte Haaretz, at noget tåregas er mindre farligt end den type, som militæret benytter. Det er ikke klart, hvorfor hæren vælger at bruge den farligere type.

Det israelske militær burde tillade demonstrationerne ved Bil’in. Det skal kun handle, når der er fare for liv og ejendom. Og selv da skal det handle som sikkerhedsstyrker gør i demokratiske lande, når der er demonstrationer. Akkurat som bosætternes protester mod afviklingen i Gaza i 2005 foregik uden dødsfald, sådan skal palæstinensernes protester mod hegnet foregå. Der er tilstrækkelig med måder at opløse demonstrationer på, der ikke sætter deltagernes liv på spil.

Abu Rahmah døde uden grund. Hun var ikke til fare for nogen. Der er ingen grund til at nævne de lande, hvor regimerne dræber de mennesker, der demonstrerer imod dem. Israel må ikke blive et af dem.

Oversat af Jo Falk

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret og tagget , . Bogmærk permalinket.