Møde med Fadwa Khader og Dov Khenin 10. maj

Dagmar Dinesen, DPV

Møde med Fadwa Khader og Dov Khenin 10. maj

 

Fadwa Khader er medlem af ledelsen for PPP (Palestinian People´s Party) og leder af en NGO for kvinder i landområder i de palæstinensiske selvstyreområder. Hun bor i Østjerusalem.

Dov Khenin er medlem af Knesset valgt for det israelske kommunistparti, som i Knesset indgår i alliancen Hadash. I november 2008 stillede Dov Khenin op som kandidat til borgmesterposten i Tel Aviv, hvor hans parti opnåede ca. 35% af stemmerne.

Om situationen i Østjerusalem, hvor bosættelserne p.t. er virkelig aktive med hensyn til at få smidt palæstinensere ud af deres boliger, fortalte Fadwa, at rigtig mange familier i Østjerusalem nu er uden bolig. Israels bestræbelser i Østjerusalem er at få så mange jøder ind som muligt, således at de bliver et flertal for dermed at forhindre, at Østjerusalem skal blive Palæstinas hovedstad. I den gamle by er der efterhånden ca. 3000 bosættere. Når de har indtaget et hus, nøjes de ikke bare med at slå sig ned, men ændrer omgivelserne med sikkerhedsforanstaltninger af enhver art. For palæstinenserne er der i byplanlægningen overhovedet ikke taget hensyn til behovet for normal vækst. Fadwa opfordrer Danpal til at henvende sig til politikerne i Danmark for at få dem til at lægge pres på Israel og tage dette problem op i EU.

Det kommunistiske parti er det eneste i Israel, som både har palæstinensiske og jødiske medlemmer. De er med i en alliance, som har 4 medlemmer i Knesset, som i alt har 100 medlemmer.

Den politiske situation i Israel er sprængfarlig med den mest højreorienterede regering nogensinde. Forsvarsminister Barak er fra Arbejderpartiet, men en meget højreorienteret politiker. Dov gjorde opmærksom på, at en regional krig, f.eks. på grund af et angreb på Iran vil føre til en eksplosion, som ville kunne udslette både israelere og palæstinensere. Præsident Ahmadinejad er en gave til højrefløjen, som bruger ham som påskud til deres sabelraslen. Hvis Iran får atomvåben, vil det styrke højrefløjen i Israel.

Derfor er det vigtigt at kæmpe for reelle fredsforhandlinger.

Dov er ikke i tvivl om, at man må gå ind for tostatsløsningen med 1967-grænserne. Han advarer på det kraftigste mod at opgive den kamp. En enstatsløsning ville blive totalt undertrykkende for palæstinenserne. Det er muligt for Israel at trække bosætterne tilbage, og det kan der ikke være tvivl om, at man skal. Og Østjerusalem skal være palæstinensernes hovedstad. Flygtningeproblemet skal løses. Mellem Gaza og Vestbredden skal der være forbindelse. En palæstinensisk stat skal være reelt uafhængig og må under ingen omstændigheder blive et anneks til Israel. Det er vigtigt at bemærke, at spørgeundersøgelser i Israel viser, at 2/3 af befolkningen går ind for en tostatsløsning. Det er paradoksalt, at de vælger en højreregering. Hans egen gruppes opgave må være at gøre folk klart, at en tostatsløsning er mulig. Det er uhyre kompliceret, fordi befolkningen er styret af frygt.

I Tel Aviv lykkedes det at opnå 35% af stemmerne ved lokalvalget. Blandt folk under 40 opnåede de flertal. Det lykkedes bl.a. i kraft af virkelig mange aktivister.

Fadwa støtter også ubetinget tostatsløsningen. Hendes parti PPP er socialistisk og går ind for politisk kamp med fredelige midler. Palæstinenserne har intet opnået ved voldelig kamp. PPP arbejder både socialt og politisk. I Gaza er 80% af indbyggerne fattige, på Vestbredden 40%. Der er store mangler i uddannelsessektoren, mangel på vand, arbejdsløshed. Det er vigtigt, at partierne i Palæstina når frem til enhed.

Dov har deltaget i demonstrationerne i Bil´in mod Muren og fremhæver disse som eksemplariske som ikke-voldelig modstandskamp. Hvorfor reagerer militæret så voldsomt? Fordi de er bange, mener han, bange for, at denne kampform skal brede sig.

Om israelernes oplevelse af angrebet på Gaza fortalte Dov Khenin, at de faktisk ikke var klar over, hvad der virkelig foregik. Der blev ikke vist i TV, hvor slemt det var. Derfor var der stor tilslutning i befolkningen. EU ydede Israel en meget kraftig opbakning til angrebet, da 8 europæiske premierministre kom til Jerusalem samme dag, som angrebet ophørte! Kampen mod højreregeringen vanskeliggøres i det hele taget, når befolkningen ser den hjertelighed, EU udviser overfor Israel. Udenrigsminister Liebermann er lige blevet modtaget med omfavnelser i EU. Det er hvad befolkningen ser i TV.

Det militær-industrielle kompleks i Israel er meget stærkt. Det volder meget store miljøproblemer.

Adspurgt om boycot-problematikken svarede Dov Khenin, at han vil anbefale boycot af bosætterprodukter, men ikke en generel boycot af Israel. Det vil styrke højrefløjen, som vil kunne overbevise befolkningen om, at en boycot er udtryk for, at ”hele verden hader os”.

Det var et virkelig spændende møde med god tilslutning, selvom det var en søndag aften.

Ref. Dagmar Dinesen 

 
Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg. Bogmærk permalinket.