FN advarer om humanitær krise mens Israel lukker Gazas grænseovergange

Haaretz

FN advarer om humanitær krise mens Israel lukker Gazas grænseovergange

Af nyhedsagenturer og Haaretz Service 19.01.2008

FN-repræsentanter opfordrede indtrængende Israel til at omgøre beslutningen om at fuldstændigt at lukke alle Gazastribens grænseovergange ned og advarede om, at volden i regionen og standsningen af meget nødvendige forsyninger til 1.400.000 palæstinensere fremtvang en humanitær krise.

Fredag lukkede det israelske Forsvarsministerium alle grænseovergange til Gaza og forhindrede at en skibsladning nødhjælp fra FN blev afleveret. Kun humanitære forsyninger med personlig tilladelse fra forsvarsminister Ehud Barak ville få lov til at komme igennem, bekendtgjorde ministeriet.

Hvis der mangler mælk i Gaza, vil ministeren blive bedt om at godkende en sending mælk, og den vil komme igennem”, sagde en talsmand for Forsvarsministeriet. “En sådan aktion afskærer befolkningen fra meget nødvendige forsyninger af brændstof, der bruges i vandpumper og til at frembringe elektricitet til boliger og hospitaler”, udtalte FNs Generalsekretær Ban Kimoon. “Hvis denne situation varer ved, vil afsondringen også forårsage yderligere mangel på fødevarer, medicinske og nødhjælpsmaterialer i Gazastriben”.

Ban opfordrede til et øjeblikkeligt ophør af den vold, der nu opsluger Gaza og det sydlige Israel, herunder også palæstinensiske snigskytte- og

raketangreb ind i Israel og han opfordrede det israelske militær til at udvise “den største tilbageholdenhed”. Han sagde, at han var “dybt bekymret over, at de i området pågående fjendtligheder kan underminere forhåbningerne om fred fra november måneds USA-sponsorerede Mellemøsten fredskonference i Annapolis i Maryland.

FNs Agentur for nødhjælp, som distribuerer madolie, mel og sukker til hundredtusinder af Gaza-boere oplyste, at det havde lagerbeholdninger til to måneders forbrug. “Men Gaza-boerne har behov for at supplere de basale varer med nærende fødevarer som frugt, grøntsager og proteiner, som er blevet kostbare og vanskelige at opdrive”, sagde UNWRAs talsmand Christopher Gunness.

Den Internationale Røde Kors Komité opfordrede Israel og palæstinenserne til at respektere Folkeretten og ophøre med at gøre civile borgere fortræd. Christoph Harnisch, leder af organisationens delegation i Israel og de palæstinensiske områder, sagde i en udtalelse, at han var i daglig kontakt med det israelske militær og de bevæbnede palæstinensiske fraktioner i en bestræbelse på at overbevise dem om, at de skal respektere civilbefolkningen.

Forsvarsministeriets talsmand Shlomo Dror sagde, at Gaza-boerne havde tilstrækkelige lagre af fødevarer til, at ingen ville komme til at sulte. “Der foreligger en regeringsbeslutning om, at der ikke vil forekomme nogen humanitær krise i Gaza”, sagde Dror. Souschefen for Israels mission ved FN, Daniel Carmon sagde til Reuters Bureau, at Israels handlemåde var “hvad enhver ansvarlig regering ville gøre, når den bliver udsat for en sådan tiltagende vold og terrorisme”. Han sagde intet om, hvornår afsondringen af Gaza ville blive bragt til ophør.

Israel afspærrede Gazas grænseovergange for at afbryde tilførslen af forsyninger i et forsøg på at presse HAMAS til at indstille den fortsatte raketbeskydning af det sydlige Israel. Volden er taget til siden tirsdag, da en israelsk offensiv på jorden og i luften mod raket enheder krævede 19 palæstinensiske dødsofre. Antallet af dræbte palæstinensere var lørdag steget til 36, deraf mindst 10 civile.

Der er allerede tale om en krise”, sagde John Holmes, FNs vicegeneralsekretær for humanitære anliggender og betegnede det som “uacceptabelt” og “moralsk uforsvarligt” at Israel lukker grænsen for gennemsnitligt 120 vognladninger fødevarer og humanitære forsyninger, der ikke kan komme ind i Gaza.

I Gaza er vi ved at komme ud i en situation, hvor praktisk talt hele befolkningen er afhængig af internationale bistandsforsyninger”, sagde han. Denne vold gør det, der allerede er en ekstremt bekymrende og skrøbelig humanitær situation, til noget endnu farligere”. Den israelske reaktion kan ikke retfærdiggøres af disse raketangreb, skønt den er forårsaget af dem”, sagde Holmes.

På foranledning af arabiske og muslimske lande vil FNs Menneskerettighedsråd holde et hastemøde førstkommende onsdag for at gennemgå Israels nye forholdsregler i Gaza, fortalte en kilde i FN.

“Gaza er fuldstændigt afsondret. Dette vil kun forværre en i forvejen frygtelig situation”, sagde Christop Gunness, talsmand for UNWRA, hvis nødhjælpsskibsladning i fredags blev blokeret.

Beslutningen om at lukke grænseovergangene kom efter at Israel svor på at optrappe sin militære kampagne mod militante Gaza-boere, som havde affyret flere end 130 raketter og 80 mortergranater mod det sydlige Israel inden for de seneste tre dage.

Oversat fra engelsk for DPV af Karl Aage Angri Jacobsen

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg. Bogmærk permalinket.