Fatah-leder forudsiger tilnærmelse med Hamas inden Ramadan

Khalid Amayreh, www.palestine-info.com

Fatah-leder forudsiger tilnærmelse med Hamas inden Ramadan

Fra Khalid Amayreh på Vestbredden,

www.palestine-info.com

En højtstående Fatah-leder forudsiger en tilnærmelse til Hamas før begyndelsen af den hellige ramadan-måned, der starter d. 13. eller 14. september. Embedsmanden, som er bosiddende i Ramallah og ønsker at være anonym ”grundet sagens ømtålelighed”, sagde at lederen af det palæstinensiske selvstyre Mahmoud Abbas var ved at genoverveje sin tidligere stejle holdning til Hamas.

Abbas har gentagne gange udtalt, at han nægter at tale med Hamas, før ”kupmagerne vender tilbage til tidligere forhold” – altså før begivenhederne i Gaza i midten af juni, og før de undskylder overfor det palæstinensiske folk.

”Jeg tror, at Abbas har indset, at det at sige ”Nej” til alle arabiske og udenlandske forsøg på mægling, er kontraproduktivt, virker modsat hensigten og er uhensigtsmæssigt for palæstinensiske nationale interesser” sagde embedsmanden, som har været minister i ”Oslo-periodens” palæstinensiske regeringer.

”Forstår du, den store majoritet af palæstinensere vil have en aftale mellem Hamas og Fatah snarest muligt. Ingen befinder sig godt i denne unormale, deprimerende situation, og meget tyder på, at mange palæstinensere anklager Fatah og Abbas for at have ansvaret for den nuværende fastlåste situation, fordi de har nægtet at sætte sig sammen med Hamas og få krisen afsluttet.”

Adspurgt om han mente at Israel i sidste ende vil forsøge at forhindre Abbas i at reparere forholdet til Hamas, svarer embedsmanden at Israel med sikkerhed vil forsøge at fastholde Abbas i den israelsk-amerikanske kreds. ”Selvfølgelig forsøger de med både kæp og gulerod at fastholde ham der. Det er ikke desto mindre ganske klart at præsidenten erkender at Israel ikke er oprigtige hvad fred angår, og at den kommende regionale konference bare vil blive endnu en illusion.

Så han er bekymret over at det at lægge alle sine æg i den israelske-amerikanske kurv og samtidigt lægge afstand til Hamas og dermed yderligere uddybe den nationale kløft, ikke vil være godt, hverken for hans egen person eller for Fatah og i særdeleshed ikke for den nationale sag.”

Fatah-embedsmanden udtalte, at tilnærmelsen til Hamas hverken var let ud fra et psykologisk eller et politisk synspunkt. ”Psykologisk er der sår, som vil være længe om at hele, og politisk er der ledere i Fatah, der taler for at holde en kompromisløs linje i forhold til Hamas. Men Abbas befinder sig ikke godt med disse ekstremister, og han mener at deres linje vil hævne sig ved stemmeurnerne. Forstår du: Flertallet af palæstinenserne bryder sig ikke om nogen som helst form for ekstremisme.”

Onsdag afsendte Abbas en vis form for formildende signaler overfor Hamas ved at udtale, at han stræbte efter at genforene Gaza og Vestbredden og ved at opfordre modstandsgrupper til at vende tilbage til ”national samling”. Splittelsen, som fulgte Hamas´ kup, er midlertidig og vil forsvinde. For palæstinenserne er imod splittelse, – vi ønsker en samlet og uafhængig palæstinensisk stat.”

”Vi vil også fortsat støtte vort folk i Gaza, for det er vores ansvar” udtalte Abbas under en pressekonference i Ramallah efter et møde med den japanske udenrigsminister Taro Aso. Abbas´ udtalelse medførte positive reaktioner fra Hamas. En islamisk talsmand i Gaza kaldte udtalelsen ”velkommen og positiv”. Talsmanden indbød Abbas til at komme til Gaza-striben til forsoning for at ”indgyde tro og håb i vores folk om en bedre morgendag”.

Derudover sagde kilder tæt på Hamas i Gaza at Ismael Haniya, premiereminister i den gaza-baserede Hamas-ledede regering, formentlig ville holde en tale en af de kommende dage, hvor han vil række hånden frem til Abbas for forsoning og samling.

Som man kunne forvente medførte Abbas´ udtalelse en skarp reaktion fra den israelske regering, der advarede om, at samtaler mellem Fatah og Hamas om etablering af en palæstinensisk national samling ville blive anset for at være at overskride hvad de vil acceptere. Det højreorienterede Jerusalem Post citerede torsdag en unavngiven israelsk embedsmand for at sige at ”forsoning mellem Hamas og Fatah vil medføre et sammenbrud i de diplomatiske forbindelser til det rekonstruerede palæstinensiske selvstyre.”

Ifølge palæstinensiske og arabiske kilder har flere arabiske stater og Rusland gjort sig store anstrengelser for at overbevise Abbas om at vende tilbage til forhandlinger med Hamas. Russiske diplomater har – ifølge efterretninger – advaret Abbas om, at hvis den nuværende konflikt med Hamas ikke løses, vil palæstinenserne stå meget svagt ved den kommende amerikansk sponsorerede konference.

Oversat fra engelsk for DPV af Pernille Frahm

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg. Bogmærk permalinket.