Rabbi leder uofficielt fredsinitiativ

Aljazeera

Rabbi leder uofficielt fredsinitiativ

af Arthur Neslen i Tel Aviv, tirsdag, Aljazeera, 22. august 2006 kl. 10:30 GMT

Hamas siger planen har potentiale til at afslutte kampene.

Et modigt fredsinitiativ af en israelsk rabbi til at befri den fangne israelske soldat Gilad Shalit og forny den israelsk-palæstinensiske fredsproces er tæt på at opnå et gennembrud, men forhindres af Israels igangværende genbesættelse af Gaza-striben.

Aljazeera.net har set dokumenter som sigter mod at opnå en fangeudveksling, våbenstilstand og videregående forhandlinger med Hamas.

Initiativet blev udformet af Menachem Froman, rabbi i Tekoa, en ven og omgangsfælle til Yasser Arafat, den afdøde palæstinensiske præsident, og sheikh Ahmad Yasin, den åndelige leder af Hamas som blev myrdet af Israel i 2004.

Planen blev overgivet til Hamas-ledelsen i Gaza-striben og Damascus i juli. Den har velsignelse af ledende jødiske religiøse personligheder, herunder Shlomo Amar, den øverste rabbi i Israel, og Ovadia Yosef, den åndelige leder af Shas-partiet.

Men selv om den israelske regering har fulgt initiativets fremadskriden, truer dens øjensynlige strategi om at tvinge Hamas’ hånd ved at internere dets lederskab og gøre civilt liv i Gaza uudholdeligt med at skubbe enhver aftale uden for rækkevidde.

Initiativet

Fredsinitiativet forudser et møde ansigt til ansigt mellem Ismail Haniya, den palæstinensiske premierminister, en delegation af rabbier og Muhammed Darwish, den åndelige leder af den Islamiske Bevægelse i Israel.

Dette ville tilvejebringe et afgørende springbræt for planen, fordi Israels og Hamas’ administrationer er politisk ude af stand til at møde hinanden.

Israelske indfald i Gaza hindrer planen

En formel våbenhvile-annoncering ville derefter blive ledsaget af en form for fangeudveksling omfattende kvinder og dem som behøver lægebehandling, der for tiden holdes fanget i Israel. Det ville føre til en fuldstændig forhandlings¬proces som dækker bosættelser, Jerusalem, flygtninge og oprettelsen af en fri palæstinensisk stat.

Imidlertid siger Hamas at Israels igangværende militære operation i Gaza-striben forhindrer fremskridt.

Bekræftelse

Ghazi Hamad, talsmanden for Hamas-regeringen i Gaza, bekræftede planens eksistens og dens potentiale til at afslutte de øjeblikkelige kampe.

“Jeg har talt med rabbi Froman mange gange, og jeg tror der er en god chance for dette [fredsforslag]”, sagde han. “Men først behøver vi at situationen her bliver rolig og stille.”

“Vi prøver at forberede situationen for at finde et tidspunkt hvor vi kan kontakte alle parterne i Gaza”, sagde han.

“Men den militære spænding forårsaget af de daglige angreb og dødsfald gør det umuligt at tale normalt med folk her.”

B’tselem, en israelsk meneskerettighedsgruppe, siger at mere end 191 palæstinensere, over halvdelen civile, er blevet dræbt siden Israel invaderede Gaza-striben den 28. juni, i et angiveligt forsøg på at befri korporal Shalit.

Optimisme

Trods det igangværende angreb er rabbi Froman stadig optimistisk.

Han siger at han har fået opmuntring fra direkte samtaler med personligheder som Amir Peretz, forsvarsministeren, Eli Yishai, handelsministeren, og Moshe Katsav, den israelske præsident.

“I bedste fald ville vi bekendtgøre en våbenhvile – vi rabbier i det israelske folks navn, og de i det palæstinensiske folks navn. De ville bringe knægten [Shalit], og vi ville fra vor side bringe en gruppe palæstinensiske fanger, måske kvinderne, og de syge fanger som behøver lægebehandling.”

Men han gør sig umage med at påpege at han handler uafhængigt.

“Jeg arbejder ikke som agent for staten eller som repræsentant for zionisterne”, sagde han.

“Jeg er er borger i Guds rige, ikke i staten Israel. Min motivation er at give ære til Allah, og for at gøre dette prøver jeg at overbevise den offentlige mening i Israel om at vi behøver at give legitimitet til Hamas.”

Det er et tegn på den linedans Froman må udføre, at trods dette siger han at Ehud Olmert, den israelske premierminister, har givet uofficiel støtte til initiativet gennem en seniorassistent og bliver opdateret om situationen ved “hvert skridt på vejen”.

Imidlertid viser det første skridt – et møde i Gaza – sig at være det vanskeligste.

Invitation

Ifølge Froman-planen skulle Haniya, rabbierne og Abdalla Nimr Darwish mødes i Gaza for at bekendtgøre at “de to folk er villige til at etablere en retfærdig fred”.

Over telefonen gentog Hamad at Israels militære eskalation havde gjort dette vanskeligt. Men han bekræftede: “Vi har talt om at sende en invitation [til Froman] til at møde premierministeren, Ismail Haniya”.

Indtil videre er der ikke givet nogen invitation

Froman mener at det nuværende dødvande er en hønen-og-ægget-situation.

“Min premierminister ser kun dette [Gaza-angreb] som en reaktion på Qassam-raketterne”, sagde han.

“Ghazi taler om en daglig aggression mod palæstinenserne, men min premier¬minister venter på at se om Haniya inviterer mig. I det minut han gør, vil Tsahal [den israelske hær] stoppe angrebene, ikke kun fra det tidspunkt vi mødes, men fra det minut invitationen bekendtgøres. Det vil blive skridtet henimod palæstinenserne, og der vil blive et totalt stop for aggression i Gaza-striben hvis der en hudna [våbenhvile]”.

Det andet skridt der skitseret i planen kunne blive endnu mere kildent – for begge sider.

Det involverer at Jerusalem anerkendes som en “Fredens By” for begge folk. For at opnå dette, siger dokumentet, “må de to sider bekendtgøre en våbenhvile [og] frigivelse af alle fanger”, hvor der gives fortrin til dem der behøver lægebehandling, såsom korporal Shalit.

“Den næste fase, når man går ud fra at våbenstilstanden opretholdes, vil inkludere frigivelsen af Palæstina – og alle de palæstinensiske fanger, i stadier.

Forsikringer

Froman insisterer på at han har modtaget forsikringer om at hvis han inviteres til Gaza, vil han blive autoriseret af Olmert til at bringe et meget generøst tilbud med sig, på betingelse af at en våbenhvile bekendtgøres.

“I bedste fald”, siger han, “vil vi bekendtgøre en våbenhvile – vi rabbier i det israelske folks navn, og de i det palæstinensiske folks navn. De vil bringe knægten [Shalit], og vi vil fra vor side bringe en gruppe palæstinensiske fanger, måske kvinderne, og de syge fanger som behøver lægebehandling”.

Den næste fase ifølge dokumentet ville muliggøre mere detaljerede forhandlinger.

I henhold til planen vil våbenstilstanden “give begge sider mulighed for at tage fat på en proces af forhandlinger som dækker alle de suspenderede emner, såsom bosættelser, [palæstinensisk] ret til at vende tilbage og Jerusalem, i håbet om hurtigt at nå til en løsning som muliggør oprettelsen af en fri og fremgangsrig palæstinensisk stat side om side med den israelske stat”.

Dokumentet noterer at en umiddelbar arbejdsplan allerede er blevet fremsendt til Hamas-ledelsen i Damascus efter et møde med (den for tiden fængslede) Hamas-leder i Vestbredden, Asad Farhat.

Det går videre med at betro Haniya forhandlingsansvaret “fordi han og hans kabinetsmedlemmer har stærkere forbindelser med kidnapperne af de israel¬ske soldater og afsenderne af raketterne end PA-præsidenten [Mahmoud] Abbas”.

Imidlertid ses et samarbejde mellem Abbas og Haniya som nødvendigt for at sikre at den ønskede våbenstilstand inkluderer alle palæstinensiske grupper og styrker.

Den tabte tillid

Men måske den største hindring rabbi Fromans fredsplan vil stå overfor, er at overbevise Hamas-administrationen om at den kan stole på at israelerne vil forhandle i god tro.

Det første forsøg på at igangsætte initiativet fandt sted den 26. juni ved et offentligt møde i Jerusalem med Hamas-Knessetmedlem Muhammed Abu Tir og den palæstinensiske minister for Jerusalem, Khalid Abu Arafa.

Det blev torpederet før det overhovedet var begyndt, da Shin Bet (den israelske efterretningstjeneste) angiveligt tilbageholdt begge mænd og advarede dem om ikke at deltage.

To dage senere blev de to mænd arresteret af israelske styrker sammen med et tredje medlem af Hamas-regeringen.

Kort efter, den 30. juni, tilbagekaldte Israel begge mænds borgerskab og opholdsrettigheder i Jerusalem, efterhånden som angrebet i Gaza intensivere¬des.

Den tragiske cyklus af begivenheder som den aktion udløste har krævet mange hundreder af palæstinensiske, libanesiske og israelske liv.

Alligevel venter rabbi Froman stadig i sin Tekoa-bosættelse på et telefonopkald og beder til at de ansvarlige endnu kan overtales til at vende tilbage til et fredsforslag der åbenbart blev saboteret til fordel for en krig som alle tabte.

Oversat fra engelsk for DPV af Jørgen Nyeng

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Kommentarer. Bogmærk permalinket.