Palæstinensiske børn rammes hårdest i den nuværende Gaza-krise

Sabine Dolan, UNICEF

Palæstinensiske børn rammes hårdest i den nuværende Gaza-krise

Sabine Dolan, UNICEF, 26 July 2006

Liget af Baraa Abu Haleeb, en tre år gammel pige dræbt under et angreb af israelske tropper, ligger i Al Shohada-moskeen i Gaza By, 26. juli 2006. (MaanImages/Wesam Saleh)

Mens slag mellem Israel og Hezbollah intensiveres i Libanon, fortsætter kampen på en anden front i Gaza i det besatte palæstinensiske territorium.

To unge piger blev dræbt denne aften i Jabalia i det nordøstlige Gaza, og en tre år gammel pige, Sabrine, blev dræbt i Al Shujayieh, et tæt befolket område i det østlige Gaza.

Disse seneste tilfælde bringer det totale antal børn som er døde i Gaza siden fjendtlighederne begyndte den 28. juni 2006 op på 33. Omkring 100 børn er blevet såret.

“Børn i alle aldre er bange”, siger UNICEF kommunikationsansvarlig for det besatte palæstinensiske territorium, Monica Awad. “De har mareridt. Forældre i Gaza fortæller os at børn ikke vil slippe deres mødre. De er bange for at gå ud af husene.”

Situationen for civile

De Forenede Nationers Vicegeneralsekretær for Humanitære Anliggender og Nødhjælpskoordinator Jan Egeland besøgte Gaza tirsdag den 25. juli og Haifa i Israel onsdag den 26. juli for at bedømme skaden og ødelæggelsen forårsaget af både israelske styrker og Hezbollah-raketter.

Hr, Egeland sagde at han var chokeret over den målrettede ødelæggelse af civil infrastruktur, herunder Gazas eneste elektricitetsværk. “Dette er en hjerteskærende oplevelse”, sagde FN’s øverste humanitære embedsmand, som tilføjede at der var for mange sårede børn, for mange civile huse ødelagt.”

Hr. Egeland beskrev Israels månedlange militære aktiviteter i Gaza som en “magtanvendelse ude af proportioner”. Men han fremhævede igen at alle sider i den israelsk-palæstinensiske konflikt var skyldige i at krænke humanitær lov.  

Fru Awad, som besøgte bombede områder i Nablus i Vestbredden hvor kampe også er brudt ud, sagde at situationen for civile stadig er meget vanskelig. Børn og deres familier er lukket inde i deres hjem uden rent vand eller elektricitet.

I den lille landsby Seafa i Gaza uddelte UNICEF vandrensnings- og ‑opbeva­ringspakker samt sports- og legetøjspakker for at hjælpe børn der er påvirket af den igangværende vold. En af modtagerne, Rania Al Ghoul, siger at hendes børn lever i konstant frygt. “Mine børn har mareridt, tisser i sengen og er altid bange for mørket”, siger moderen til fire. “Hver gang de hører granatbeskydningen og lydbragene sætter de hænderne for ørerne og begynder at skrige.”

Udlevering af basale hjælpemidler

Imidlertid fokuserer UNICEF’s nødhjælpsanstrengelser på stedet på sundhed, ernæring, sikkert vand og børnebeskyttelse og inkluderer:

·        uddeling af fem generatorer til det Palæstinensiske Røde Halvmåne Selskab og Sundhedsministeriets Primære sundhedsklinikker for at sikre at vacciner holdes ved passende temperaturer.

·        fremskaffelse af 1,2 mio. dollars i nødhjælpslægemidler og engangsudstyr til over 400 sundhedsklinikker.

·        uddeling af 566 familie-vandrensnings- og ‑opbevaringspakker (der hver betjener 10 familier) til ramte bysamfund.

·        13 store vandtanke (hver indeholdende 5 000 liter) vil blive leveret til Coastal Municipalities Water Utility og installeret på lastbiler.

·        112 UNICEF indendørs-sports- og legetøjspakker er blevet uddelt til familier i de nordlige byer Beit Lahia og Beit Hanoun.

·        forhåndsuddeling til UNICEF-partnere af 650 babyhygiejnepakker sammen med 300 familiehygiejnepakker parat til at blive uddelt, samt 888 legetøjs- og skolekassepakker og 45 sportsudstyrspakker.

Desuden understøtter UNICEF fem børnebeskyttelseshold som når omkring 3 000 børn og 2 000 omsorgsfolk hver måned. Agenturet støtter også sommerfestivaler der gør det muligt for over 15 000 børn at undslippe fra deres prøvelser og beskæftige sig med sport, kunst og kulturelle aktiviteter sammen med deres ligemænd.

Ved en pressekonference i Jerusalem aftenen før hans afrejse opfordrede Mr. Egeland, som havde besøgt Libanon, Israel og Gaza, til ophør af volden i området. “Lad os stoppe fjendtlighederne: Libanon, Gaza, Vestbredden, Israel … Raketterne må stoppe, militæret må stoppe!”

Oversat fra engelsk for DPV af Jørgen Nyeng

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Møder. Bogmærk permalinket.