PCHRs ugerapport

DPV

PCHR (Palestinian Centre for Human Rights)   

www.pchrgaza.org  13. – 19. oktober 2005  No. 41 / 2005

 

Resumé

Israelske krænkelser af international lov fortsatte i BPT (det besatte Palæstinensiske Territorium, o.a.) i den rapporterede periode (13.-19. oktober 2005).

 

Udenretlige drab:

Søndag 16. oktober 2005 dræbte IBS (de Israelske Besættelsesstyrker, o.a.) udenretligt Nihad Khaled Abu Ghanem, 33 år, fra landsbyen Bourqin vest for Jenin.

 

Dette angreb fandt sted en uge efter at det var blevet bekendtgjort, at IBS ville reducere forsøgene på at arrestere de mest eftersøgte palæstinensere på Vestbredden for at undgå deres modstand mod arrestation. Hvilket peger i retning af, at de vil optrappe den politik med udenretlige drab på palæstinensiske aktivister, som det israelske politiske og sikkerhedsestablishment officielt har vedtaget.

 

Angreb:

IBS foretog mindst 20 militære operationer ind i palæstinensiske lokalsamfund på Vestbredden. Under disse angreb gennemførte de razziaer mod huse og arresterede 40 civile palæstinensere, deriblandt 3 børn. De besatte også to huse og omdannede dem til militærposter.

 

IBS anvender civilklædte enheder og optræner hunde under disse angreb. Endvidere blev en palæstinensisk kvinde alvorligt såret, da hun blev kørt ned af en israelsk militærjeep og tre børn blev såret af israelsk beskydning i landsbyerne Tarqoumia og Beit ’Awa i nærheden af Hebron.

 

På det seneste har IBS gennemført storstilede arrestationskampagner på Vestbrededen, hovedsageligt rettet mod medlemmer af Hamas. Siden slutningen af september har de arresteret mindst 500 palæstinensere.

 

PCHR er foruroliget over, at disse arrestationer kan udgøre en indirekte indgriben i det palæstinensiske parlamentsvalg, som skal afholdes i januar 2006, eftersom Israels statsminister og forsvarsminister har udtrykt deres modstand mod Hamas’s deltagelse i valget.

 

Begrænsninger i bevægelsesfriheden:

Skønt IBS er blevet omgrupperet omkring Gaza-striben, har de opretholdt en skærpet belejring og gjort Gaza-striben til ét stort fængsel. Det Internationale Overgangssted i Rafah på grænsen til Ægypten, den eneste forbindelse til omverdenen, er forblevet lukket for femte uge i træk, da der ikke er blevet indgået nogen aftale om transpport  gennem overgangsstedet.

 

IBS insisterer på at opretholde kontrol med transporten af personer og varer gennem overgangsstedet og har faktisk overflyttet udstyr fra overgangsstedet til ”Kerem Shalom”-området på den israelsk-ægyptiske grænse.

 

Samtidigt har IBS opretholdt lukningen af Beit Hanoun (Erez)-overgangsstedet for palæstinensiske arbejdere og patienter i flere uger.

 

Med lukningen af det Internationale Overgangssted i Rafah og overgangsstedert i Beit Hanoun (Erez) er Gaza-striben blevet omdannet til ét stort fængsel, eftersom IBS opretholder kontrol over luftrummet og andre grænseovergange i Gaza-striben.  IBS har også dekreteret strenge begrænsninger af fiskeriet ud for Gazastribens kyst.

 

Vestbredden har IBS siden mandag morgen 17. oktober 2005 håndhævet yderligere begrænsninger i civile palæstinenseres muligheder for at bevæge sig. Disse begrænsninger omfatter forbudet mod privatbilers kørsel på veje og en begrænsning af transport til kun at foregå pr. taxi.

 

IBS har også oprettet et dusin militære checkpoints på hovedvejene. Ifølge israelske kilder blev disse forholdsregler besluttet af den israelske forsvarsminister Shaul Mofaz søndag aften 16. oktober 2005 i forlængelse af to angreb på israelske mål i nærheden af Gush Etzion-bosættelsen, syd for Bethlehem og Elli-bosættelsen syd for Nablus.

 

Mofaz beordrede sine tropper til at omringe palæstinensiske byer i et forsøg på at skabe stødpudezoner. IBS erklærede, at de ville forhindre palæstinensiske privatkøretøjer i at køre på hovedvejene på Vestbredden, herunderVej 60 og Vej 90, der er forbindelsesveje mellem flere områder på Vestbredden.

 

IBS begyndte at håndhæve disse forholdsregler mandag morgen 17. oktober 2005. Ifølge øjenvidner genoptrettede de checkpoints, som var blevet nedlagt og oprettede dusinnvis af nye checkpoints. I den rapporterede periode arresterede de ved forskellige checkpoints 11 civile palæstinensere, deriblandt en pige, en sagfører og en universitetslærer.

 

Annektionsmuren:

IBS har fortsat bygningen af Annektionsmuren inde på Vestbredden. I den rapporterede periode raserede de palæstinensisk jord i landsbyen Sawahra al-Sharqiya i nærheden af Jerusalem. Endvidere raserede de 24 dunums (d.v.s. 24.000 kvadratmeter.o.a.) landbrugsjord og rykkede mindst 150 oliventræer op med rode i landsbyen Azzoun ’Atma, syd for Qalqilya.

 

Med endnu en beslutning, som er i modstrid med den vejledende kendelse fra den Internationale Domstol i Haag, som anså bygningen af Muren på Vestbredden for at være ulovlig, besluttede den israelske Højesteret at give IBS tilladelse til at bygge en sektion af Muren nær Dahiat al-Barid-området og landsbyen al-Ram, nord for det besatte Østjerusalem. Bygningen af denne del af muren vil isolere de to områder.

 

IBS gik til angreb på demonstranter, der protesterede mod bygningen af Muren i landsbyen Bal’ein, vest for Ramallah. Tre demonsreanter pådrog sig skader og sår og fire internationale solidaritetsaktivister blev arresteret af IBS.

 

I Gaza-striben bygger IBS videre på en betonmur på grænsen mellem Gaza-striben og Israel, mord for Beit Hanoun. De påbegyndte bygningen af denne mur 12. oktober 2005, 15 meter inde på Gaza-stribens territorium og 6 meter høj.

 

Bygningen af denne mur er en del af en mere omfatende plan med henblik på at skabe en stødpudezone langs grænsen mellem Gaza-striben og Israel. IBS startede forberedelserne til bygningen af en mur endog forud for evakueringen af de israelske bosættelser og deres omgruppering omkring Gaza-striben.

 

Illegale bosætteraktiviteter:

Israelske bosættere fortsætter i modstrid med international humanitær lov med at være bosiddende  i det Besatte Palæstinensiske Territorium og har gennemført  en række angreb mod civile palæstinensere og palæstinensisk ejendom. I den rapporterede periode angreb israelske bosættere to huse i landsbyen Beit Fourik, øst for Nablus. IBS raserede palæstinensisk jord og konfiskerede mindst 700 dunum jord i den nordlige Jordan-dal med udvidelse af bosættelser for øje.

 

Oversat fra engelsk for DPV af Karl Aage Angrei Jacobsen

 

 

 

 

Dette indlæg blev udgivet i Analyser, Gamle indlæg. Bogmærk permalinket.