Ingen udgydte tårer for Netzarim

PCHR

Ingen udgydte tårer for Netzarim

Af PHRC (Det palæstinensiske center for menneskerettigheder) den 22.august 2005

I dag planlægger det israelske militær at evakuere Netzarim-bosættelsen i den centrale Gaza-stribe.

Trods vedvarende frygt ang. de langsigtede virkninger, som denne israelske udflytning vil få, på Vestbredden og i Gaza-striben, så vil palæstinensiske borgere ikke udgyde nogle tårer, når dette symbol på vold af menneskerettigheder forsvinder.

Netzarim bosættelsen ligger i hjertet af den centrale Gaza – stribe og strækker sig fra den grønne linje til havet ud for Gaza.

Den huser o.60 hjem for illegale israelske bosættere, men ligger som et af nøglepunkterne på vold mod menneskerettighederne, som palæstinenserne har måttet tåle under denne krigeriske israelske besættelse.

1972 oprettede Israel først de to militærposter, som skulle blive til bosættelserne i Netzarim-området. Bosætterne i Netzarim bliver betragtet som et “religiøst” jødisk samfund.

Siden starten på Al Aqsa Intifadaen har besættelses-styrkerne dræbt 114 palæstinensere i Netzarim, ud af dem var 17 børn under 16, og 8 var børn mellem 16 og 18 år.

I samme periode ødelagde det israelske militær 105 hjem fuldstændigt og 35 delvis, rundt om i Netzarim.

Netzarim bosættelsen blev det kritiske punkt, som startede udbruddet af den anden palæstinensiske Intifada mod besættelsen.

Shuhada-forbindelsen, som løber østpå fra havet til hovedvejen nord-syd i Gaza-striben, nemlig Salah al Din-vejen blev et brændpunkt for sammenstødene mellem modstanden og det israelske militær.

Netzarim bosættelsen afskar således Salah al Din Vejen, som krydser Gaza´s hovedfærdselsåre og tillod på den måde streng kontrol af den civile bevægelse indenfor Gaza-striben.

Shuhada-forbindelsen var det første sted, der blev angrebet af kamphelikoptere under Intifadaen. Den blev også skuepladsen for det mest kendte barnemord, nemlig drabet på Mohammad al Durah.

Tolv år gamle al Durah var det første barn, der blev dræbt under denne Intifada. Den 30. september år 2000 blev Mohammad skudt af en israelsk soldat, medens han søgte ly sammen med sin far nær ved Netzarim-forbindelsen under træfninger mellem det israelske militær og den palæstinensiske modstand.

En ambulancekører, som kom til stedet, blev også dræbt af det israelske militær.

Drengens død blev fanget af en kameramand og vist i medierne over hele verden.

Under hele Aqsa Intifadaen blev Netzarin brugt til at udføre militærets ønske om at skære Gaza-striben i tre dele. Medens den østlige del af bosættelsen afskar den nord-syd gående hovedvej i Gaza, sørgede den vestlige del af besættelsen for lukningen af Gaza´s vej til havet.

At lukke vejen ved Netzarin stoppede tusinder af palæstinensiske borgere i at rejse fra den nordlige Gaza-stribe til de mellemste og sydlige områder og omvendt.

Ved andre lejligheder så man ofte palæstinensiske borgere trave langs med stranden, da det israelske militær lukkede overgangen, men tillod civile at foretage den farlige rejse til fods.

Netzarim bliver af palæstinenserne betragtet som et symbol på vold mod menneskerettighederne, som Israel fortsætter med påføre dem som et resultat af den fortsatte besættelse. Den repræsenterer jord og hjem, ødelæggelse, overlagte drab og krænkelser.

Nedlæggelsen af Netzarim kommer som en del af en bredere plan, nemlig at cementere kontrollen over Vestbredden og det besatte Øst Jerusalem, samtidigt med at man lukker af i Gaza, som det skal fremstå for verden udenfor.

Dette faktum bliver illustreret af den planlagte fjernelse af Netzarin-bosætterne til Vestbredden, inkl. Ariel bosættelsen.

På trods af alt dette, vil fjernelsen af denne bosættelse og de tilknyttede besættelsesstyrker være en lettelse for alle palæstinensere i Gaza-striben.

Oversat fra engelsk for DPV af Birthe Høje Christensen

Dette indlæg blev udgivet i Andet, Demonstrationer, Gamle indlæg. Bogmærk permalinket.