I mellemtiden snupper Israel resten af Jerusalem

International Herald Tribune

I mellemtiden snupper Israel resten af Jerusalem

Af Hind Khoury i International Herald Tribune, 11 august 2005

JERUSALEM – Efter mere end 38 års tyngende militær besættelse af Gaza-striben, begynder Israel snart evakueringen af de få tusinde bosættere, som har berøvet mere end en million palæstinensere deres frihed.

Israel har markedsført tilbagetrækningen fra Gaza som endnu en historisk lejlighed til at igangsætte fredsprocessen.

Men israelske aktioner i det besatte Østjerusalem indikerer, at Israels tilbagetrækning aldrig har været ment som starten på fredsprocessen, men snarere som afslutningen.

Mens verdens opmærksomhed er rettet mod fjernelsen af bosættere, som ingen ret har til at være I Gaza, afsløres den sande strategi bag tilbagetrækningen ved Israels aggressive træk for at konsolidrere dets besættelse af Jerusalems østpalæstinensiske sektor.

På spil er fredens grundlag mellem palæstinensere og israelere – en forhandlet tostatsløsning. Israels plan er at bruge ”indrømmelserne” i Gaza til at fjerne Jerusalem fra forhandlingsbordet.

Men uden Jerusalem som enfælles hovedstad for israelere og palæstinensere, er der ingen tostatsløsning.

Som en krænkelse af præsident George W. Bushs majadvarsel om ikke at forringe Jerusalems status godkendte det israelske kabinet for nylig en afgørelse om at færdiggøre muren i Østjerusalem i slutningen af august, mens verden er optaget af tilbagetrækningen fra Gaza.

Muren, som Israel benytter for at gendefinere Jerusalems grænser, bliver ført gennem okkuperet område på en sådan måde, at den maximerer antallet af palæstinensiske indbyggere i Jerusalem bag muren, mens den maximerer størrelsen af palæstinensisk jord på den ”israelske” side.

Omtrent 55.000 palæstinensere beboere i Jerusalem vil således blive afskåret fra deres by, fratvunget adgangen til deres skoler, hospitaler endog familier via militære bevogtningssteder, som palæstinenserne erfaringsmæssigt ved, kan lukkes på en enkelts soldats lune.

Disse palæstinensiske kristne og muslimer vil blive nægtet fri adgang til de hellige steder i deres egen by. Allerede nu kan palæstinensiske kristne og muslimer på Vestbredden ikke længere bede frit i Church of the Holy Sepulcher eller the Noble Sanctuary (Haram al Sharif) i den gamle bydel.

Vanskelighederne med adgangen til deres egen by vil bevirke at palæstinensiske indbyggere i Jerusalem må bevæge sig længere ind på Vestbredden for at benytte uddannelsesmæssige, medicinske og religiøse tjenester. Israel får på denne måde et påskud – ”manglende forbindelse” til byen – til at tilbagekalde deres bopælsrettigheder i Jerusalem.

Til dags dato har mere end 6.500 palæstinensere mistet deres bopælsrettigheder i den jødiske stats udokumenterede, men målbare anstrengelser for at rydde den hellige by for så mange kristne og muslimer som muligt.

Israelske nedrivninger af palæstinensiske huse inde i og omkring det okkuperede Østjerusalem er almindeligt og voksende. Mere end 50 huse er ødelagt i dette år. 64 huse i et palæstinensisk nabolag til den gamle by har en nedrivningstrussel hængende over hovedet, selv om husene er bygget på privatejet palæstinensisk jord.

I henhold til den israelske komite mod husnedrivninger er der mere end 10.000 stående nedrivningsordrer mod palæstinensiske bygninger i Østjerusalem. Sådanne ordrer bliver sædvanligvis udført uden forudgående varsel og midt om natten.

Samtidig med at kristne og muslimske huse ødelægges, fortsætter israelske bosættelser i og rundt om Østjerusalem med at udvide. For få måneder siden, annoncerede Israel en plan, der gik ud på at bygge 3.500 boenheder øst for Jerusalem – på et område, der ville fuldende omkredsningen af Østjerusalem med israelske bosættelser.

Den israelske presse annoncerede for nylig planen om opførelsen af 21 nye jødiske huse lige midt i hjertet af den gamle bydels muslimske kvarter. Muslimerne har ikke samme ret til at bygge huse i det jødiske kvarter.

Israel insisterer grådigt på at beholde kontrollen over hele Jerusalem, idet man samtidig forkaster palæstinensiske kompromisforslag om at dele byen på lige vilkår. Israel, som jødisk stat, forkaster ideen om et pluralistisk Jerusalem.

Men Jerusalem er hellig for alle tre af verdens monoteistiske religioner – den kan ikke kun være den enkeltes monopol.

Det palæstinensiske selvstyre vedbliver med at være knyttet til en tostatsløsning baseret på internationale bestemmelser.

Imidlertid kræver forhandlingerne en israelsk partner og Israel, som den mere magtfulde del, har fundet ud af, at det kan anvende sin egen dagsorden i stedet for at forhandle sig til en løsning.

Israelske krænkelser af amerikansk politik og internationale bestemmelser bliver hvert år funderet med milliarder af dollars fra den amerikanske skatteyder.

Alligevel tilbagebetaler Israel amerikansk goodwill og økonomisk støtte ved handlinger, som de forenede stater modsætter sig, og som risikerer at ødelægge tostatsløsningen, som præsident Bush offentligt går ind for.

Amerika har indtil nu ikke været villig til at hold Israel ansvarlig. Sådanne manglende handling reducerer USA’s troværdighed og støder potentielle venner fra sig, underminerer bestræbelser på at bekæmpe terrorisme og at opbygge et mellemøstligt demokrati.

(Hind Khoury er Selvstyremyndighedens minister for Jerusalem-spørgsmålet.

Oversat fra engelsk af Flemming Dyrman for DPV

Dette indlæg blev udgivet i Aktuelle dokumenter, Analyser, Gamle indlæg, Reportager/interviews. Bogmærk permalinket.