Israel planlægger at fordoble antallet af bosættere i Jordan dalen

Agence France Press

Israel planlægger at fordoble antallet af bosættere i Jordan dalen

Agence France Press, 24. juni 2005

JERUSALEM, 24. juni—Israels Landbrugsministerium har lagt planer om at fordoble antallet af bosættere på det sparsomt beboede område Jordan dalen på Vestbredden, sagde en talsmand for ministeriet fredag.

”Planen, som allerede har vundet anerkendelse fra forskellige andre ministerier, vil øge antallet af bosættere i 21 bosættelser med 50 % det første år og derefter yderligere 50 % det efterfølgende år,” udtalte talsmand Benjamin Rom til AFP.

Antallet af bosættere der pt. bor i Jordan dalen er totalt 6300 ifølge officielle tal.

Rom udtalte at planen ville involvere en kæmpe forøgelse af landbrugsstøtten og udviklingen af turisme i området, hvor også Det Døde Hav er indlemmet.

Planen ville indenfor to uger blive foregivet en interministeriel kommission for landbrugsanliggender, hvis minister hedder Israel Katz.

En rapport i Yediot Aharonot avisen sagde, at Katz allerede havde koordineret planen med premierminister Ariel Sharons kontordirektør Ilan Cohen. Den var blevet godkendt af finansministeriets direktør Kobi Haber.

De totale udgifter for projektet, som indbefatter opførelsen af mindst 50 lejligheder om året, forventes at nå op på 32 millioner dollars, tilføjer avisen.

Indenfor aftalen i den internationalt støttede fredsplan er det meningen, at Israel fuldstændig skal stoppe al bosættelsesaktivitet, men regeringen er fortsat med at fremlægge planer for udvidelser af territoriet.

Sharon tror, at Israels frivillige tilbagetrækning fra Gaza striben vil muliggøre at landet strammer kontrollen over Vestbredden, hvor størstedelen af de 245 000 bosættere bor.

Katz, en af de ministre i Sharons regering, der er allermest til højre, har været en konsekvent skeptiker overfor planen om tilbagetrækning fra Gaza, som står til at begynde i midten af august.

”Svaret til de som sponsorerer terror ,er, at styrke israelske bosættelser i Jordan dalen”, udtalte han til Yediot.

”Abu Mazen (den palæstinensiske leder Mahmud Abbas) og lederne af terrororganisationerne vil se ud af The Muqataa (Den palæstinensiske ledelses hovedkvarter) hver morgen, og se den israelske Jordan dal blomstre.”

Den amerikanske udenrigsminister Condoleeza Rice, som mødte Sharon i Jerusalem sidste weekend, har konsekvent advaret Israel imod at kreere ”facts on the ground”.

Oversat fra engelsk for DPV af Malene Agergaard Rasmussen.

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Pressemeddelelser. Bogmærk permalinket.