Anglikansk aktie afstemning vækker israelsk vrede.

The Guardian

Anglikansk aktie afstemning vækker israelsk vrede.

Af Vikan Dodd

The Guardian 25.06.05

Anglikanere stemte i går for at opfordre deres medlemskirker til at overveje at frigøre sig fra firmaer, der er involveret i Israels besættelse af palæstinensiske landområder.

Det Anglikanske Rådgivende Råd vedtog enstemmigt opfordringen, der fik modstand fra ærkebiskoppen af Canterbury og overrabbineren, som frygter det vil ødelægge jødisk-kristne forbindelser.

Blandt de, der stemte for i gårsdagens afstemning, var Dr Rowan Williams, den tidligere ærkebiskop af Canterbury, fortalte en rådstalsmand.

Afstemningen blev fremkaldt af Det Anglikanske Netværk for Retfærdighed og Fred, og ses først og fremmest som symbolsk. Beslutningen var vagere end den oprindeligt foreslåede tekst, men opfordrer fortsat kirker til at lægge pres på firmaer, der er involveret i Israels aktiviteter i de besatte områder. Alle firmaer skal først forhandles med, men i sidste ende kan kirkerne sælge deres aktier i de pågældende firmaer.

Et firma, der kan blive berørt er det amerikansk baserede Caterpillar, hvis bulldozere anvendes af de israelske sikkerhedsstyrker til at nedrive hjem tilhørende palæstinensere, som straf for på israelske civile eller tropper.

Den engelske kirke har investeret 2 mio. pund i firmaet, og efter afstemningen sagde kirkens talsmand, at ”den etiske undersøgelses afdeling vil se på om de skal investere i Caterpillar. For øjeblikket lever Caterpillar op til de etiske investeringskriterier.”

Kirkens 38 afdelinger over hele verden vil blive bedt om at implementere beslutningen, men de er ikke forpligtet til at gøre det.

Den tidligere ærkebiskop af Canterbury, Lord Carey, sagde i et interview før afstemningen at det ville være katastrofalt at stemme for beslutningen.

Beslutningen fandt sted efter en beslutning i den amerikanske kirke om at trække investeringer tilbage. Beslutningen ”er starten på en afklaring i den episkopale kirke (USA) i retning af at tage passende forhåndsregler, hvor den finder at de fælles investeringer støtter besættelsen af palæstinensernes land eller vold mod uskyldige israelere.”

Kritikere siger at beslutningen undlader at forholde sig til udviklingen i Mellemøsten. Den israelske ambassade i London reagerede med raseri. ”Hvis anglikanerne ønsker at have betydning i fredsprocessen, burde de vælge at engagere sig i stedet for at boykotte” lød kommentaren.

Rabbiner Barry Marcus, som besætter den israelske post i overrabbineren, Jonathan Sacks´s kabinet udtalte: ”Udvikling i retningen af tilbagetrækning af investeringer….vil intet kunne bidrage i retningen af at sikre de todelte mål om at sikre Israels sikkerhed og palæstinensisk selvstændighed.”

I en tale før afstemningen fortalte den anglikanske biskop i Jerusalem Riah Hanna Abu El-Assal til BBC at ”tiden er inde til en eller anden form for handling. Den egentlige grund (til voldshandlingerne) er besættelsen, og når besættelsen er borte, tror jeg, der vil blive fred og Israel vil opnå sikkerhed”

Oversat fra Engelsk til DPV af Pernille Frahm

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Klip fra pressen, Kommentarer. Bogmærk permalinket.