APARTHEIDMUREN SKADER SUNDHEDSTILSTANDEN PÅ VESTBREDDEN

The Electronic Intifada

APARTHEIDMUREN SKADER SUNDHEDSTILSTANDEN PÅ VESTBREDDEN

The Electronic Intifada 17.02.2005

Læger uden Grænser, Palæstinensisk Røde Halvmåne og Læger for Menneskerettigheder-Israel fremkom med deres kritik på en pressekonference i Ramallah Tirsdag (d.v.s. 15. februar, red.).

Organisationerne gav endvidere udtryk for, at mere end 100.000 gravide kvinder kunne få problemer på grund af den manglende adgang til sundhedscentre.

Israel hævder, at muren er nødvendig for at forhindre palæstinensiske selvmordsaktioner. De tre organisationer har i fællesskab igangsat en kampagne for at sætte fokus på murens implikationer for sundhedscentrenes virke. De siger, at mere end 130.000 palæstinensiske børn bliver afskåret fra at blive vaccineret, når muren er færdigbygget.

Næsten en tredjedel af landsbyerne på Vestbredden vil blive ramt af manglende adgang til sundhedssystemet i hver region, når muren er færdigbygget, siger organisationerne.

”Muren har bragt det palæstinensiske sundhedssystem ud i en faretruende siruation, såvel hvad angår patienter som medicinsk personale, som har problemer med at nå frem til eller bliver nægtet adgang til hospitaler”, sagde formanden for Læger uden Grænser Francois Jeanson.

Bevægelsesfrihed

Ruchama Marton, en psykiater der står i spidsen for Læger for Menneskerettigheder-Israel, henledte opmærksomheden på de psykologiske virkninger af muren på både israelere og palæstinensere.

”Hovedformålet med muren er at skjule palæstinenserne for israelerne fordi der ellers er mulighed for, at at identificere sig med deres lidelser og se dem som menneskelige væsner”, sagde hun.

Dr. Marton sagde, at muren som nogle steder skærer sig dybt ind på palæstinensisk område, ”fratager palæstinenserne retten til at bevægesig frit, der er væsentlig for livskvaliteten”.Yunis al-Khatib, fra Palæstinensisk Røde Halvmåne, sagde at 200.000 palæstinensere allerede nægtes fri og uhindret adgang til sundhedssystemet på grund af muren.

Israel siger, at det er opmærksomt på de humanitære behov hos dem, hvis vilkår påvirkes af muren, men at palæstinensernes ret til frit og uhindret at kunne bevæge sig ”ikke har forrang fremfor israeleres ret til at leve”.

Mere end en tredjedel af den kontroversielle mur er færdigopført, hovedsagelig på den nordlige del af Vestbredden.

Palæstinensisk og international kritik og retsinstansers afgørelser har tvunget Israel til at revidere murens videre udbygning, men regeringen insisterer på, at muren skal fuldføres.

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Klip fra pressen, Reportager/interviews. Bogmærk permalinket.