Europæiske aktivister kræver sanktioner mod Israel

Dagbladet Arbejderen

Aktivister kræver sanktioner mod Israel

22/10-2004

Aktivister kræver sanktioner mod IsraelEuropas Sociale Forum afslørede, at solidaritet med Palæstina er i fokus over hele kontinentet.

– Jeg er ingen stor taler, men jeg har lært at sige nej.Ordene, der blev udtalt af Jonathan Shapiro – den første israelske elitepilot i flyvevåbnet, der nægtede at gøre tjeneste i de besatte palæstinensiske områder – druknede i jubel.På Europas Sociale Forum deltog 2000 i et regulært massemøde med ét gennemgående budskab:Sanktioner mod Israel nu!Flere talere opfordrede aktivisterne til at gå hjem og lægge pres på deres regeringer så de kan lægge pres på Israel, og flere talte for en massebevægelse for boykot af Israel på linje med apartheid-styret i Sydafrika.Gymnasielever støtter desertørerPiloten Jonathan Shapiro har sammen med 25 andre underskrevet appel om at nægte at gøre krigstjeneste. Refusniks kaldes de israelske nægtere. – Hundredvis af flyvetogter åbenbarede et apartheidlandskab fra luften i gråt og rødt: Store grå områder af flygtningelejre. Små røde pletter af bosættelser. Der er tale om krigsforbrydelser, sagde Shapiro.- Vi refusniks er kun toppen af isbjerget. En måling viser, at 40 procent af de israelske gymnasielever støtter os. Men det går langsomt, alt for langsomt. Vi skulle have sagt fra for år tilbage, men vores øjne var forblændet. Vi så ikke at vi var med til at holde millioner under besættelse. Nu er tiden ved at løbe ud, sagde piloten.Han var blot en af flere opsigtsvækkende talere på mødet.En anden var Nurit Peled, den israelske fredsaktivist, der i 2001 modtog EU’s Zakharov-pris.Hendes datter blev dræbt af en palæstinensisk selvmordsbombe, og hendes reaktion er atypisk:Hun har kastet sig ind i den israelske fredsbevægelse og anklager Ariel Sharons regering for mordet på hendes datter. Peled står bag Parents for Peace, som via sommerlejre, foredrag og telefonmøder mellem israelske og palæstinensiske børn “søger at rense børnene for Sharon-regeringens mentale infektion”.Kampen mod den indre mur- De israelske børn opdrages i racisme, intolerance og overherrementalitet. Det skaber den indre mur, der gør det muligt at bygge en konkret mur af beton, sagde Nurit Peled.Mødet afslørede en høj grad af enighed om støtten til det palæstinensiske folk. Det var tydeligt, at netop solidaritet med Palæstina er en hjertesag for bevægelser over hele kontinentet.- Det system for isolation af palæstinenserne, som har været under opbygning siden den anden intifada begyndte for fire år siden, er nu ved at blive fuldført via bygningen af muren. Der er brug for at sige højt, at der er ved at være opbygget en fuldbyrdet apartheid-stat, et apartheid-system for palæstinenserne, sagde Jamal Juma, fra den palæstinensiske kampagne Stop Muren og blev mødt med voldsomme klapsalver.Han angriber USA’s ubetingede støtte til Israel men beskylder også EU for “skamfuld tavshed og ordgylle” i spørgsmålet om Palæstina.Bevægelse for sanktioner- Der må sendes et klart budskab fra Europas Sociale Forum om sanktioner og boykot mod Israel, mente Jamal Juma.Han blev støttet af Mustapha Barghouti, leder af et sundheds- og udviklingsprojekt i Ramallah:- Vi skal gøre os klart at der ingen fredsproces, ingen fredsaktiviteter er mere. Hvad vi har, er ene og alene en ødelæggende krig, der påvirker alle samfundslivets områder.Den nedslående melding blev fulgt op af konkrete idéer:- Der er brug for en bevægelse for sanktioner – ikke mod det jødiske folk men mod den israelske regering. Det må trænge igennem, at ligesom det i sin tid var umoralsk at handle med den sydafrikanske apartheidstat, er det i dag umoralsk at handle med Israel. Dem, der kræver at palæstinenserne skal føre deres kamp gennem stærke massebevægelser og med ikkevoldelige midler, må støtte kravet om sanktioner. Med denne og andre opfordringer syngende i baghovedet drog et par tusinde dybt berørte aktivister hjem fra mødet med den hensigt at omdanne ord til handling. Ofre i PalæstinaUnder den nuværende intifada er 3415 palæstinensere og 1000 israelere blevet dræbt. 53.000 er blevet såret. 82 procent af ofrene er civile.Israel har oprettet 763 checkpoints.72 procent af palæstinenserne lever under fattigdomsgrænsen på to dollar om dagen. Fakta om EFS 2004Europas Sociale Forum blev afholdt for tredje gang i London i weekenden med over 20.000 deltagere fra Europa og andre kontinenter. Forummet involverede en lang række fredsaktivister, fagforeningsfolk, miljøforkæmpere, feminister, anti-racister, EU-modstandere og internationale solidaritetsbevægelser.De to første udgaver af Europas Sociale Forum blev afholdt i Firenze i 2002 og Paris 2003.

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Reportager/interviews. Bogmærk permalinket.