Regeringen vil støtte lovforslag om inddragelse af statsborgerskab for illoyalitet mod staten

Yuval Yoaz, Haaretz

Regeringen vil støtte lovforslag om inddragelse af statsborgerskab for illoyalitet mod staten

Af Yuval Yoaz, Ha’aretz 07.01.2007

Regeringen har til hensigt at støtte et lovforslag, som vil tillade domstolene at fratage israelere deres statsborgerskab i tilfælde af at de begår “en handling, der udgør et brud på loyaliteten over for Staten Israel”. Den ministerielle komité om lovgivning godkendte lovforslaget i søndags, da det blev fremsat af Likud’s Knesset-medlem Gilad Erdan.

Komitéen besluttede også, at når Erdans lovforslag er blevet underkastet fornyet prøvelse af Knessets plenumforsamling ved en indledende behandling, skal forslaget lægges på is indtil Justitsministeriet formulerer et omfattende forslag fra regeringen, som skal føjes til Erdans forslag.

Forslaget giver ikke nogen klar definition på, hvad der udgør et brud på loyaliteten men fastslår, at besøge et fjendtligtsindet land eller opnåelse af statsborgerskab i et fjendtligtsindet land vil blive anset for at være et grundlag for inddragelse af israelsk statsborgerskab. Forslaget “vil tillade den rationelle inddragelse af statsborgerskab for at beskytte staten mod dem, der ønsker at skade den”, sagde Erdan.

Forslaget overfører beføjelsen til at inddrage statsborgerskab fra indenrigsministeriet til bedømmelsesudvalg ved distriktsdomstolene, som tager sig af administrative anliggender. Anmodninger om inddragelse af en persons statsborgerskab vil blive indgivet af justitsministeren.

Nu er det sådan, at indenrigsministeren har beføjelse til at inddrage et statsborgerskab, men det er et skridt der sjældent tages i anvendelse.

Justitsminister Menachem Mazuz selv besluttede for 12 år siden: ”Som regel bør inddragelse af statsborgerskab på grundlag af brud på loyaliteten undgås og beføjelsen til at inddrage en israelers statsborgerskab bør ikke anvendes med mindre den pågældende har et andet statsborgerskab”.

Israelsk statsborgerskab er kun blevet inddraget på grund af brud på loyaliteten i to tilfælde. I september 2002 blev Kais Obeids statsborgerskab inddraget fordi Obeid var en mangeårig Hezbollah-militant i Libanon og involveret i bortførelsen af den israelske forretningsmand Elhanan Tennenbaum. I november 2002 Tulkarem-boeren Nihad Abu Kishak frataget sit statsborgerskab på grund af et mangeårigt medlemskab af HAMAS’s militære gren.

Den ministerielle komité besluttede, på grundlag af justitsministeriets faglige vurdering, at lovforslaget skulle indbefatte en løsning i situationer, hvor inddragelsen af en persons statsborgerskab ville efterlade den pågældende uden statsborgerskab i noget land. International lov forbyder lande at inddrage statsborgerskab fra sådanne som derved ville blive statsløse.

Ifølge Erdan ”benytter terrorister og deres støtter alle de rettigheder og friheder, som en demokratisk stat sikrer til at skade denne stat og dens borgere”.

“Israel har siden sin opståen stået over for en sådan terror og hvis det er interesseret i at overleve, må det handle på grundlag af idéen om et demokrati, der forsvarer sig selv”, fortsatte han. Det må forsvare sig imod dem, der søger at ødelægge det, som [for nogles vedkommende] ulykkeligvis også er dets borgere. Man kan ikke være borger i et land, man bestræber sig på at ødelægge”.

Oversat fra engelsk for DPV af Karl Aage Angri Jacobsen

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Kommentarer, Pressemeddelelser. Bogmærk permalinket.