Nyhedsbrev fra Dansk Palæstinensisk Venskabsforening juni 2024

Du kan nu læse vores nyhedsbrev for juni måned. Her gør vi som altid status over, hvordan situationen i Palæstina har udviklet sig, siden sidste nyhedsbrev. Derudover kan du læse to kronikker skrevet af vores formand samt en anmeldelse, som et medlem af foreningen står bag, af dokumentarfilmen “No other land”. Et af vores bestyrelsesmedlemmer har også skrevet et indlæg, hvor du kan blive klogere på, hvorfor situationen mellem Israel og Palæstina ikke kan kaldes en konflikt, men derimod bør betragtes som en besættelse og en krig.

Nyhedsbrev fra Dansk Palæstinensisk Venskabsforening juni 2024.

Udgivet i Ikke kategoriseret | Skriv en kommentar

Nyhedsbrev fra Dansk Palæstinensisk Venskabsforening marts 2024

Vi har netop udsendt vores seneste nyhedsbrev til vores medlemmer. Her sætter vi naturligvis fokus på det igangværende folkemord, der finder sted i Gaza, herunder den skelsættende kendelse mod Israel fra Den Internationale Domstols (ICJ), den manglende nødhjælp, den stigende utilfredshed med Netanyahu internt i Israel mm. Du kan også læse vores formand Fathi El-Abeds kronik, som blev bragt i Jyllands-Posten i slutningen af februar, der omhandlede Israels hetzkampagne mod UNRWA.

Vi benytter også nyhedsbrevet til at indkalde til generalforsamling den 26. maj 2023 kl. 17, som afholdes online over Microsoft Teams.

Derudover finder du også en nekrolog til ære for det mangeårige medlem af venskabsforeningen Ulla Jessing. Og du kan læse om de forskellige events, vi har afholdt den seneste tid, og kommende arrangementer – i Odense den 2. april, i Haslev/Fakse den 24. april og i Aarhus den 7. maj.  

Nyhedsbrev fra Dansk Palæstinensisk Venskabsforening marts 2024.

Udgivet i Ikke kategoriseret | Skriv en kommentar

Nyhedsbrev fra Dansk Palæstinensisk Venskabsforening december 2023

2024 nærmer sig med hastige skridt, men der er alligevel blevet plads til et sidste nyhedsbrev for 2023. Det er kun cirka en måned siden, vi udsendte vores seneste nyhedsbrev, men der er desværre allerede sket meget siden november, hvad angår det igangværende folkemord i Gaza, som vi føler os nødsagede til at orientere om. Vores nyhedsbrev er derfor endnu engang dedikeret til at sætte fokus på de tragedier, der udspiller sig i Palæstina i disse dage, og hvad det har betydet for venskabsforeningens arbejde.

Selvom den politiske opbakning i Danmark desværre stadig er temmelig beskeden, er den folkelige opbakning heldigvis alt andet end det. Af hjertet tak til alle jer, der på forskellig vis har vist jeres støtte til det palæstinensiske folk!

Læs nyhedsbrevet her:

Nyhedsbrev fra Dansk Palæstinensisk Venskabsforening december 2023.

Udgivet i Ikke kategoriseret | Skriv en kommentar

Nyhedsbrev fra Dansk Palæstinensisk Venskabsforening november 2023

Nu er vi endelig klar med et nyt nyhedsbrev, som blev forsinket på grund af den tragiske situation, der udspiller sig i Gaza i disse dage. Netop det er naturligvis også omdrejningspunktet for nyhedsbrevet. Her gør vi status over, hvordan situationen ser ud i skrivende stund, og hvilke initiativer foreningen har foretaget for at sætte fokus på Israels overgreb på Gaza. Vi har fx afholdt mindehøjtideligheder for de omkomne palæstinensiske børn i både København, Aarhus og Odense.

Og så sender vi også en kæmpe tak til alle, der har støttet os, og byder de omkring 350 nye medlemmer varmt velkommen – vi kunne ikke gøre vores arbejde uden jer!

Nyhedsbrev fra Dansk Palæstinensisk Venskabsforening 2023.

Udgivet i Ikke kategoriseret | Skriv en kommentar

Nyhedsbrev fra Dansk Palæstinensisk Venskabsforening juni 2023

Her kan du læse DPV’s sidste nyhedsbrev inden sommerferien. Vi gør status over, hvad 2023 indtil videre har budt på for det palæstinensiske folk og fortæller om nogle af foreningens seneste aktiviteter.

Du kan blandt andet læse formanden Fathi El-Abeds kronik, der blev bragt i Weekendavisen i forbindelse med 75-året for Apartheidstatens voldelige, blodige og ulovlige oprettelse. Her opfordrer han Martin Krasnik, chefredaktør for netop Weekendavisen, til at tage afstand til det, Israel har udsat palæstinenserne for.

Du kan også blive klogere på vores kampagne “Min Palæstinensiske Historie”, som kører på Facebooksiden af samme navn, hvor vi deler rørende historier fra danskere med palæstinensiske rødder.

Nyhedsbrev fra Dansk Palæstinensisk Venskabsforening juni 2023.

Udgivet i Ikke kategoriseret | Skriv en kommentar

Nyhedsbrev fra Dansk Palæstinensisk Venskabsforening april 2023

Vi har netop udsendt et nyt nyhedsbrev. Her indkalder vi blandt andet til årets generalforsamling, der vil finde sted den 30. maj og foregå online.

Derudover kan du læse vores formands anmeldelse af bogen “Lov at I aldrig glemmer os”, hvor danskere, der har været fredsvagter i Palæstina, fortæller om de hjerteskærende tragedier, de har været vidner til. Som det fremgår af anmeldelsen har disse rørende beretninger gjort stærkt indtryk, og herfra skal der lyde de varmeste anbefalinger af bogen.

Du kan også læse den lille nekrolog til ære for vores tidligere formand Bent Hansen.

Og så er der et link til den side, hvor du kan købe den historiske plakat “Visit Palestine”.

Nyhedsbrev fra Dansk Palæstinensisk Venskabsforening april 2023.

Udgivet i Ikke kategoriseret | Skriv en kommentar

Nyhedsbrev fra Dansk Palæstinensisk Venskabsforening december 2022

I dette nyhedsbrev takker Dansk Palæstinensisk Venskabsforening af for i år og ønsker alle en glædelig jul og et godt nytår. Her kan du blandt andet læse om, hvordan vi markerede Den Internationale Solidaritetsdag For Det Palæstinensiske Folk.

Af nyhedsbrevet fremgår også en kronik skrevet af foreningens formand om tilblivelsen af den forhadte delingsplan og en nekrolog – ligeledes skrevet af formanden – om Niels Høirup der var en god ven af foreningen, og som stod bag bogen ”Det hellige land”.

Nyhedsbrev fra Dansk Palæstinensisk Venskabsforening december 2022

Udgivet i Ikke kategoriseret | Skriv en kommentar

Nyhedsbrev fra Dansk Palæstinensisk Venskabsforening november 2022

Vi har netop udsendt et nyt nyhedsbrev, hvor vi opfordrer alle, der kan, til at sætte kryds i kalenderen den 26. november. Her afholdes der et arrangement hos Mellemfolkelig Samvirke i København, der skal markere, at det er 75 år siden, at man lavede den forhadte delingsplan af det daværende Palæstina. Følg med på vores Facebookside for mere information.

Vi gør også status på alt det, der er sket siden sidst. Det hjerteskærende mord på den palæstinensiske journalist Shireen Abu Aqelah har vi forsøgt at markere på forskellig vis, f.eks. havde vores formand en kronik i Politiken, som kan findes på vores forside. Desværre er Shireen langt fra den eneste, der er blevet dræbt. Siden januar har 140 palæstinensere mistet livet, hvilket vi også sætter fokus på i nyhedsbrevet.

Læs også en rørende rejseberetning fra Anja L. Thomsen om hendes første rejse til Palæstina.

Nyhedsbrev fra Dansk Palæstinensisk Venskabsforening november 2022

Udgivet i Ikke kategoriseret | Skriv en kommentar

Nyhedsbrev fra Dansk Palæstinensisk Venskabsforening juli 2022

Vi har netop udsendt vores seneste nyhedsbrev, som vi har dedikeret til at sætte fokus på det forfærdelige skuddrab på den kendte palæstinensiske journalist Shireen Abu Akleh, der fandt sted den 11. maj tidligere i år.

Vi indleder nyhedsbrevet med kort at belyse, hvilken forskel Shireen og hendes heltemodige arbejde gjorde, og de mindehøjtideligheder til ære for Shireen, som venskabsforeningen har deltaget i.

Centralt for nyhedsbrevet er, at du kan læse den kronik, Dansk Palæstinensisk Venskabsforenings formand, Fathi El-Abed, har skrevet (som blev bragt i Politiken den 11. juli 2022) om den israelske regerings mange bortforklaringer relateret til mordet på Shireen og mediernes mangelfulde og vildledende dækning af sagen.

Læs hele nyhedsbrevet her:

Nyhedsbrev fra Dansk Palæstinensisk Venskabsforening juli 2022

Udgivet i Ikke kategoriseret | Skriv en kommentar

Kronik: Drabet på et palæstinensisk medieikon

Af Fathi El-Abed, formand for Dansk Palæstinensisk Venskabsforening (bragt i Politiken den 11. juli 2022).

Det er to måneder siden, at den palæstinensiske journalist Shireen Abu Aqela blev skudt. Det var en skændsel, som må huskes og fordømmes.

KL. 06.47 ONSDAG morgen 11. maj tikker en besked fra en ven i Libanon ind på min telefon: ”Følger du med? De har skudt Shireen Abu Aqela”. Først ca. 10 minutter efter er jeg i stand til at svare tilbage ”ja, jeg følger med, må hun hvile i fred”.

For allerede lidt over seks den morgen, ca. en halv time efter jeg var stået op, havde jeg fået den første besked fra Palæstina ”hæren er lige nu i gang med endnu et overgreb mod Jenin by og flygtningelejren”. Fra det øjeblik, efter den første besked fra Palæstina, så havde jeg tændt for tre TV skærme – herunder og ikke mindst Al-Jazeera nyhedskanalen, men også for TV 2 News på min tlf. i håb om en Breaking News. Det kom aldrig. Desværre.

Først da Al-Jazeera ca. en time efter bragte de første hårrejsende og rædselsfulde scener, da jeg så, at Shireen lå livløs under træet, at jeg rejste mig op fra stolen, tog mig til hovedet og begyndte at græde, som en voksen mand på 55 år sjældent før har grædt. For den surrealistiske scene, hvor den Shireen, jeg kendte privat, lå livløs under træet og langs en væg, var, trods alt, et for hårdt syn til, at jeg kunne kapere det. Jeg har ellers prøvet mere end de fleste i mit liv, men jeg var lige pludselig ude i stand til at tænke eller til at gøre andet end at følge med. Men – der var ikke tid til at sørge.

For samtidig med disse frygtelige scener tikkede den ene udmelding efter den anden ind fra den israelske hær om deres ”speciel operation i Jenin”, som de betegnede overgrebet mod byen og flygtningelejren – også den dag.

Den første meddelelse kunne fortælle – kort fortalt ”vores styrker kom i ildkamp med bevæbnede mænd og har under de første minutter af operationen neutraliseret to objekter”. Ifølge den kyndige palæstinensiske journalist og redaktør Nasser Laham – faktisk en af de dygtigste i Palæstina, hvis ikke den dygtigste – så trak hæren kort tid efter meddelelsen om ”neutralisering af to palæstinensere” tilbage. Det skete allerede ca. 08.30 dansk tid.

DER FULGTE tilsyneladende ingen forklaring hvorfor meddelelsen var blevet trukket tilbage. Men svaret var nok givet på forhånd og kom drypvis med mindst seks andre modstridende og bevidst forvirrende udmeldinger på selve dagen for mordet på Shireen og i løbet af de kommende dage; Efter den fortrudte melding om ”to terrorister blev neutraliseret” kom den allerførste ”israelske reaktion” på den nedskydningen af Shireen allerede ca. kl.10.30 om formiddagen dansk tid. Hæren og Israels premierminister offentliggjorde en video, hvori de påstod at kunne bevise palæstinensernes ansvar for mordet på Shireen.

Mindre end to timer efter blev dette stærke ”bevis” affærdiget og tilbagevist af den israelske menneskerettighedsorganisation B`tselem, der fremlagde beviser for, at det umuligt kunne være ”palæstinensiske bevæbnede mænd, der stod bag”. B’Tselem offentliggjorde et kort og en video, der beviste: 1.) At der ingen lige linje var mellem det åbne hjørne/sted, hvor Shireen blev skudt, og det sted, hvor hæren påstod at have en video med bevæbnede palæstinensere, 2.) At ingen bevæbnede palæstinensere, der forsvarede flygtningelejren, var i nærheden af stedet, 3.) At den video, som Israels hæren offentliggjorde som en slags ”den ultimative sandhed”, nok var taget et sted, der end ikke var i nærheden af det åbne område, hvor først journalisten Ali Samouddi blev skudt i ryggen, hvor Shireen forsøgte at komme ham til undsætning for siden selv at blive skudt lige under beskyttelseshjelmen med en eksploderende kugle, der sprængte hendes hjernemasse.

Alt imens blev de øvrige journalister direkte beskudt og i flere minutter forhindret i at komme Ali og Shireen til hjælp (efter at journalisten Samouddi kom sig få timer senere og fik den smertelige nyhed om mordet på Shireen, så fortalte han, at han råbte til de israelske soldater, at de var journalister, hvorefter de blev beskudt, og han selv blev ramt og faldt om).

B’TSELEMS hurtige og effektive respons skabte enorm irritation, frustration og vildrede i den israelske regering og besættelseshæren i en grad, at også denne video blev trukket tilbage og fjernet fra den israelske regerings og besættelseshærens konti på sociale medier.

Den tredje udmelding kom allerede ca. kl. 14.30 dansk tid; chefen for besættelseshærens generalstab, Aviv Kochaffi, meddelte, at der alligevel var en vis ”usikkerhed” om, hvor den dræbende kugle kom fra, og at ”en fuld undersøgelse er sat i gang mhp. en hurtig afklaring”.

Om aften 11. maj meddelte en anonym ”højtstående” officer i hæren ifølge det israelske dagblad Haáretz, at ”hærens soldater havde affyret dusinvis af kugler i retning af det sted, hvor Shireen og de øvrige journalister befandt sig” og fortsatte ”det er dog ikke sikkert, om Shireen og journalisterne blev ramt i den forbindelse”.

Lige denne udmelding mindede mig om den tidligere amerikanske præsident Bill Clintons udtalelse, da han i sin første præsident periode blev presset af beskyldningerne om, at han havde røget hash som universitetsstuderende og erklærede under en tale i New York i 1992, at han godt nok havde røget hash på universitetet, men at han aldrig havde inhaleret det.

Den femte historie kom søndag 15. maj, da endnu en anonym israelsk ”embedsmand” kunne afsløre i de israelske medier, at en soldat med en teleskoplinse på en riffel, som var ca. 150 meter væk, kunne have skudt hende og, at dette er ved at blive undersøgt.

Natten til 17. maj meddelte hæren, at kuglen ”højt sandsynligt” kom fra en soldat i en jeep ca. 170-200 meter, men at det var ”usikkert hvem, og om vi kommer til at vide, hvem soldaten var”.

Den syvende udmelding kom torsdag 19. maj i form af en erklæring om, at det afvises på nuværende tidspunkt at åbne en strafferetlig efterforskning af mordet på Shireen. Også denne udmelding er siden blevet stærkt kritiseret af Amnesty International og andre menneskerettighedsorganisationer.

MEN ANDRE uafhængige undersøgelser har siden slået fast, at det var hæren, der ramte Ali Samouddi og dræbte Shireen med en kugle i baghovedet. Herunder undersøgelsen af den amerikanske avis The New York Times (20. juni). Men også det amerikanske nyhedsbureau Associated Press – AP (24. maj), den amerikanske nyhedskanal CNN (25. maj) og Washington Post (13. juni).

Blandt de mange eksempler på hærens uklare og misinformerende udmeldinger var et, der kom allerede om formiddagen onsdag 11. maj, hvori den israelske regering meddelte, at et israelsk ønske om ”en fælles israelsk-palæstinensisk undersøgelse” var blevet afvist af palæstinenserne.

Allerede ved middagstid dansk tid kunne det israelske dagblad Haaretz fortælle, at intet officielt israelsk ønske om en såkaldt ”fælles undersøgelse af mordet” var blevet modtaget af palæstinenserne. Det var bare endnu et klart israelsk forsøg på at fremstille sig selv som enten offer og/eller den forurettede part. For dette israelske ”ønske”, der, hvis det overhovedet var reelt, var ment som endnu en ”syltekrukke” ifm. med endnu et mord på endnu en palæstinenser. Og eksemplerne i den forbindelse er talrige.

Avisen Haaretz skrev mandag 23. maj om, at 84 såkaldte ”israelske undersøgelser” af forbrydelser begået mod palæstinenserne alene i forbindelse med overgrebet mod det besatte Gaza i maj 2021 var enten blevet syltet eller afvist som grundløse.

Kun i ét tilfælde, hvor tre palæstinensiske landmænd langs ”grænsen” mellem Gaza og selve Israel blev ramt direkte af en kampvognsgranat, valgte den israelske hær at åbne en ”militær kriminel undersøgelse”, der dog kun endte med en reprimande.

LIGE SIDEN mordet på Shireen, så har der været utallige israelske udtalelser, der på den ene eller anden måde har forsøgt at bagatellisere eller endda at relativisere forbrydelsen.

Allerede på dagen og kun få timer efter mordet strømmede stødende udtalelser ud af israelske militærfolk, embedsmænd og endda politikere.

”Shireen og andre journalister stiller sig altid i vejen for vores soldaters indsats mod terroristerne. Jeg støtter fuldt ud vores soldater, selv om de måske har skudt hende” udtalte det israelske parlamentsmedlem Itimar Ben-Ghavir.

Andre udtalelser og udmeldinger stod også Benjamin Netanyahu og den nu afgående premierminister for med ”uforbeholden støtte til vores soldater”. Den tidligere talsmand for den israelske hær, Avi Ben Yaho, udtalte allerede om formiddagen onsdag 11. maj, at ”selv hvis det viser sig, at Abu Aqela blev ramt af vores soldaters kugler, så er der mange journalister, der dør i verden, og det er en del af deres erhvervsrisiko”.

Hvis nogen troede, at de forfærdelige og frygtelige scener fra dagen for mordet på Shireen var et overstået kapitel, så blev de ikke alene ”skuffede”, men nok mere end chokerede. Selv for os, der følger de daglige uhyrligheder mod palæstinenserne, var dagen for Shireens begravelse, fredag 13. maj, endnu en emotionel dag og endnu et eksempel på den israelske brutalitet.

Personligt troede jeg, at jeg var færdig med at græde på dagen for mordet på Shireen og under de ca. fem begravelsesoptog med hendes kiste på Vestbredden senere den dag samt dagen efter, som startede i selve Jenin, hvor Shireen blev skudt om morgen 11. maj, så videre til byen Nablus, to landsbyer der betød meget for Shireen, selv inden kisten og liget endte til det store officielle begravelsesoptog i byen Ramallah, der var det sidste stop, inden kisten skulle videre til Østjerusalem.

Og bare lige for en god orden skyld, så følger en kort forklaring om årsagen til disse fem begravelsesoptog; Shireen Abu Aqela var ikke kun en journalist, men et ikon. En hel generation i Palæstina – og faktisk også i den arabiske verden – er vokset op med hendes stemme i baggrunden, når hun gennem over 25 år rapporterede dagligt fra Palæstina.

Dertil kommer, at mordet på Shireen, de åbenlyse beviser på det israelske ansvar, den israelske og internationale reaktion der har chokeret og skuffet palæstinenserne – endnu en gang – samt ønsket om at ære hende blev forstærket af disse faktorer.

Men endnu en afgørende faktor var det faktum, at palæstinenserne på Vestbredden er forment adgang til Østjerusalem – i særdeleshed på dagen for begravelsen af Shireen om fredagen.

Derfor var det smerteligt og følelsesladede scener, da Shireens kiste blev kørt igennem Qalandia checkpoint, der adskiller Østjerusalem fra den øvrige Vestbred, hvor kun bilen med kisten i og to andre biler fik lov til at køre igennem checkpointet.

Men hverken de, os andre eller nogen i verden anede, hvordan hendes begravelse skulle ende, og hvilke forfærdelige og hårrejsende scener hele verden skulle blive vinder til.

MORDET PÅ Shireen, de brutale nedkæmpelser af begravelsesoptogene på det besatte Vestbredden og senere mod selve begravelsesoptoget på Skt. Josephs Hospital, og uden for den palæstinensiske katolske kirke til den efterfølgende ceremoni samt til sidst på kirkegården var alle sammen mere end smertelige for palæstinenserne og det meste af verden.

Men lige så smerteligt var det at opleve mediernes reaktion – eller manglende på samme – fra første sekund for mordet på Shireen.

Det var ikke alene skuffende, hvordan den israelske misinformation og propaganda blev nærmest blot videreformidlet til offentligheden – ukritisk, vel at mærke.

Men at den sædvanlige nærmest organiserede mørklægning blev mere end tydeligt, selv for dem, der normalt ikke interesserer sig synderligt meget for besættelsen.

Det gælder – desværre – også vores danske medier. Her ”brillerede” ikke mindst TV2 News på selve dagen for mordet, hvor deres reporter såede tvivl om Israels ansvar for mordet og hentydede endda til palæstinensernes ansvar, samt at det bliver svært at finde frem til sandheden.

Et andet eksempel er på dagen for Shireens begravelse, hvor TV 2 News kunne først fortælle, at der var »uroligheder under begravelse af en journalist« og »efter det forløb begravelsen i ro og mag«. For blot at nævne et par eksempler.

Disse synspunkter ville danske journalister næppe have fremført, hvis det f.eks. drejede sig om russiske soldaters nedskydning og mord på en kvindelig ukrainsk journalist.

Udgivet i Ikke kategoriseret | Skriv en kommentar