Fælleserklæring fra palæstinensiske menneskerettigheds NGO’er

DPV

Fælleserklæring fra palæstinensiske menneskerettigheds NGO’er

Fælles erklæring fra Palestinian Centre for Human Rights, Al Mezan Center for Human Rights, Al Haq og Al Dameer Association for Human Rights

17. December 2006

Menneskerettigheds-NGO’er opfordrer til dialog og henviser til Loven for at få sat en stopper for den anspændte situation i i De Besatte Palæstinensiske Områder (BPO)

Undertegnede palæstinensiske menneskerettigheds-NGO’er udtrykker hermed deres dybe bekymring over forværringen af den indre sikkerhed, som i de seneste få dage er nået op på et højdepunkt på grund af den politiske spænding mellem bevægelserne HAMAS og FATAH som følge af deres manglende formåen til at nå frem til enighed om dannelsen af en national enhedsregering.

Spændingen mellem de to bevægelser er er taget til siden tirsdag 14. decem- ber 2006 på baggrund af gensidige anklager om at være ansvarlig for det fejl-slagne forsøg på at nå frem til dannelsen af en national enhedsregering.

Denne spænding har givet sig udslag i en optapning og voldelige handlinger flere steder i BPO. Torsdag aften brød tusinder af HAMAS-tilhængere , ledsaget af bevæbnede medlemmer af Izzidim al-Qassam Brigaderne (HAMAS’s væbnede gren) og den Udøvende Magt fra Indenrigsdministeriet ind i Rafah’s Internationale Overgangssted, som bevogtes af den palæstinensiske præsidents Sikkerhedsstyrker, da de fik underretning om, at IBS lukkede overgangsstedet for at forhindre Premierminister Ismail Haniyeh i at vende tilbage til Gaza-striben.

Det kom til væbnede sammenstød mellem de indtrængende og Præsidentens Sikkerhedsstyrker.. Som følge af disse sammenstød blev 13 personer (3 børn, 4 medlemmer af præsidentens Sikkerhedsstyrker, to medlemmer af den Udøvende Magt og 4 civile) såret. Omkring kl. 22:30, også torsdag da Premierminister Ismail Haniyeh forlod Overgangstedets ankomsthal, blev hans convoy beskudt af ukendte gerningsmænd. En af hans livvagter blev dræbt og hans søn og en af hans rådgivere blev såret.

Fredag morgen 15. december 2006 optrappedes spændingen mellem de to parter da det i nogle palæstinensiske byer kom det til demonstrationer, der var præget af bevæbnede demonstranter og skudvekslinger. I Ramallah angreb medlemmer af præsidentens Sikkerhedsstyrker og civilklædte bevæbnede efter fredagsbønnen en demonstration organiseret af HAMAS-tilhængere i nærheden af Jamal Abdul Nasser Moskéen . Mindst 30 blev såret.

Krisen mellem de to parter blev yderligere optrappet efter den palæstinensiske præsident Mahmoud Abbas’s indkaldelse til afholdelse af præsident- og parlamentsvalg i utide i den tale han holdt til det palæstinensiske folk søndag 16. december ved middagstid. HASMAS har afvist denne opfordring til valg i utide. HAMAS og FATAH opfordrede deres medlemmer til at gå ud i gaderne og demonstrere henholdsvis imod og for præsident Abbas’s beslutning.

Lødrag aften arrangerede de to bevægelser demonstrationer i de fleste område på Vestbredden og i Gaza-striben. Bevæbnede personer fra begge bevægelser blev i stort tal sendt ud i gaderne, hvilket førte til væbnede sammenstød mellem de to parter. En række personer blev såret.

Søndag morgen 17. december 2006 stormede en bevæbnet gruppe en trænings-lejr for præsidentens Sikkerhedsstyrker syd for Gaza By. Gruppen skød med skarp ammunition og RBJ-ammunition og dræbte en et medlem af Sikkerhedsstyrkerne. Nogle få timer senere brød en bevæbnet gruppe ind Landbrugsministeriet og i Transportministeriet i Gaza By og lukkede dem. Senere åbnede en bevæbnet gruppe ild mod en konvoj, hvori den palæstinensiske Udenrigsminister Mahmoud al-Zahar befandt sig.

Den anspændte atmosfære har bredt sig til hele BPO og der hersker alvorlig bekymring for en yderligere optrapning af den indre voldsbølge.

Undertegnede menneskerettigheds-NGO’er udtrykker deres dybe bekymring over denne spændingsdmættede atmosfære og dens destruktive virkninger for det palæstinensiske samfund, som ville kunne true nationens og befolkningens sikkerhed og

1. opfordrer alle parter til at tænke rationelt og til at undgå voldsanvendelse og væbnet magt i forbindelse med interne meningsforskelle

2. Opfordrer PIA (Den Palæstinensiske Myndighed) til, repræsenteret af såvel af præsidentembedet som af regeringen, til at leve op til sit nationale ansvar under de herskende kritiske vilkår og absolut afvise at overføre kriser og autoritetskonflikter mellem præsidentembedet og regeringen til samfundet, hvilket er en trussel mod det palæstinensiske samfunds strukturer og borgernes sikkerhed.

3. Opfordrer alle nationalistiske og islamiske fraktioner til at bestræbe sig på at inddæmme de eksisterende spændinger og sætte respekten for retssamfundet igennem

4. Udtrykker deres allerstørste bekymring over den tiltagende anvendelse af våben hos bevæbnede palæstinensiske grupperinger og sikkerhedstjenester, som har deres andel i ansvaret for sikkerhedsmæssigt kaos og misbrug af våben

5. opfordrer Generalsekretæren til øjeblikkeligt og seriøst at efterforske alle angreb på retssamfundet og stille gerningsmændene til regnskab uden hensynstagen til deres identitet og forbindelser; og opfordrer til nedsættelsen af domskomitéer til efterforskning af de nu forekommende episoder.

Palestinian Centre For Human Rights (PCHR)

Al Mezan Center for Human Rights

Al Haq

Al Dameer Association for Human Rights

Oversat fra engelsk for DPV af Karl Aage Angri Jacobsen

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Kommentarer. Bogmærk permalinket.