40% af bosættelserne blev bygget på palæstinensisk jord

Yair Sheleg, Haaretz

40% af bosættelserne blev bygget på palæstinensisk jord

Ha’aretz, af Yair Sheleg, 21.11.2006

Et nyt studie udarbejdet af fredsgruppen “Peace Now” er nået frem til, at omkring 40% af bosættelserne, herunder nogle for længst etablerede,  er op-ført på privat palæstinensisk jord og ikke på statsejet jord.

Et kort over bosættelsen Ma’ale Adumim, som i tirsdag blev frigivet af “Peace Now”. Det med rødt markerede område viser land, der er blevet  konfiskeret fra pa-læstinensere

På en pressekonference, der blev afholdt i Jerusalem, fremlagde gruppen en rapport, der forfægtede det synspunkt, at ud af et samlet areal på 157.000  dunam, der er udlagt til bosættelser og industrizoner på Vestbredden, er 61.000 dunam (omkring 38%)  privat palæstinensisk ejendom.

Rapporten fremhæver de to største bosættelser, der begge har bymæssig status. Der står at læse i rapporten, at 86,4% af Ma’ale Adumim er opført på palæstinensisk jord, lige som 35,1 % af Ariel.

Gruppen fremfører, at de i rapporten fremlagte data “gør det klart, at  mange palæstinenseres ejendomsret er blevet krænket mens opførelsen af bo-sættelserne stod på”.

Statsejet jord udgør 87.000 dunam (deraf 2.000 dunam, som snart vil blive erklæret som værende statslig ejendom) og blot 2.000 dunam er jødisk ejet. Lederne af “Peace Now” -gruppen sagde på pressekonferencen, at rapporten er en alvorlig anklage mod hele bosætterbevægelsen. Israel har krænker endog sine egne normer og love på Vestbredden gennem konfiskering af privat palæstinensisk ejendom og opførelsen af bosættelser på den konfiskerede jord”, hedder det i rapporten.

Ifølge gruppen viser de foreliggende data, at besættere er skyldige i  ikke blot tyveri ved at stjæle værdier fra det palæstinensiske folk, men også ved at fratage palæstinensiske indbyggere deres private ejendom. “Peace Now” sagde , de baserede deres konklusioner  på databasen hos de Israelske Besættelsesstyrker(IBS)’s Civiladministration på Vestbredden. Den afviste at komme med kommentarer til den tilsyneladende lækage, da den endnu ikke har afsluttet sin egen undersøgelse af rapporten.

Rapporten citerer sagen om bosættelsen Elon Moreh, som blev oprettet i 1979 på 700 dunam  jord, der tilhøre en landsby i nærheden af Nablus; jord som Israel havde tiltaget sig til militære formål. Ordren til at lægge beslag på området blev ifølge rapporten udstedt af daværende kommandør for IBS på Vestbredden, Benjamin  Ben-Eliezer, som nu er minister for infrastruktur.

Yesharådet for Bosættelser sagde som svar på rapporten fra “Peace Now”, at Israel efter retskendelsen i 1979 havnede sat en stopper for byggeri på privatejet jord på Vestbredden.

Oversat fra engelsk for DPV af Karl Aage Angri Jacobsen

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Kommentarer, Reportager/interviews. Bogmærk permalinket.