IKKE UDEN MIN VELSIGNELSE

Grethe Bille, MIFTAH

IKKE UDEN MIN VELSIGNELSE

Overskriften “Ikke uden min velsignelse” bringer bestsellerromanen – den senere filmatiserede “Ikke uden min datter” i erindring. Ordene er i dette tilfælde lagt i munden på det palæstinensiske folk i en ledende artikel på MIFTAH’s hjemmeside den 17/11 (The Palestinian Initiative for the Promotion of Global Dialogue & Democracy).

Ordene henviser til palæstinensernes manglende anerkendelse af staten Israel – en mangel på anerkendelse, som sædvanligvis tillægges hele skylden for den stadigt eskalerende konflikt mellem palæstinensere og israelere. Og redaktøren af lederen ser det da også som en kendsgerning, at uden en alvorlig anstrengelse fra palæstinensernes side for at tilpasse deres socialpolitiske kultur og filosofi til anerkendelse af staten Israel, vil hele Mellemøstkonflikten eskalere. Men i artiklen omtales den manglende anerkendelse som en uundgåelig følge af den aldrig tilendebragte israelske besættelse.

I hvilket omfang – fortsætter artiklen – vil Israel betale prisen for den illegale kolonisering af det, der er tilbage af Palæstina, fortsætte den brutale undertrykkelse af det palæstinensiske folk og vigtigst af det hele opretholde den israelske politik med at forfølge en militær løsning på konflikten.

Hvis Israels regering fortsætter med tåbeligt at underminere hovedforudsætningen for Israels legitimitet (nemlig den palæstinensiske anerkendelse), vil regeringen sætte selve de principper på spil, som man søger at værne om og opretholde.

Dette er ikke en trussel – det er en kendsgerning, hedder det videre i artiklen. Denne tilsyneladende forældede analogi om Israels anerkendelse er blevet gentaget igen og igen af palæstinenserne gennem de sidste 58 år (siden oprettelsen af staten Israel). Analogien har imidlertid fået ny næring set i lyset af post-9/11-doktrinen, som styrer det internationale samfund og som har en vision (eller mangel på vision) om at ændre dynamikken i de mellemøstlige samfund i retning af at tilpasse sig USA’s interesser i regionen. Det er imidlertid på tide over for Israel at påpege den kortsynede fortolkning af realiteterne og advare statens allierede om det paradoksale i at fremtvinge en ensidig løsning på konflikten, som udelukker palæstinenserne og undlader at tage deres rettigheder, behov og deres beretning med i overvejelserne.

Efter et smertefuldt angreb på amerikansk område (9/11), en overilet amerikansk invasion i to lande (Afghanistan og Irak), en tragisk ødelæggelseskrig på libanesisk område og en eskalerende atomtrussel fra Iran, er forudsætningerne for fred i Mellemøsten tilbage ved udgangspunktet. Begyndelsen til enden på den arabisk-israelske konflikt kan aldrig se dagens lys uden en afslutning på Israels ulovlige besættelse af alle områder, der blev besat i juni-krigen 1967, en umiddelbar løsning på problemet med de palæstinensiske flygtninge (på grundlag af UN resolution 194) og med oprettelsen af en uafhængig palæstinensisk stat.

Hele lederartiklen kan læses på ww.miftah.org

Refereret for DPV ag Grethe Bille

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Kommentarer. Bogmærk permalinket.