Uvildig undersøgelse af Beit Hanoun-angreb påkrævet

Else Christensen, Human Rights Watch

Human Rights Watch: Uvildig undersøgelse af Beit Hanoun-angreb påkrævet

De israelske forsvars interne undersøgelse af angrebet på Beit Hanoun den 8. november er utilstrækkelig. Undersøgelsen beskæftiger sig ikke med spørgsmålene om, hvorvidt international lov blev overtrådt eller hvem der er ansvarlig for angrebet. Endvidere kan undersøgelsens leder, Generalmajor Meir Kalifi, ikke anses for at være uafhængig, da han selv var højt placeret i ledelsen af landtropperne. Det fastslog den internationale menneskerettighedsorganisation Human Rights Watch i en pressemeddelelse fredag den 10. november.

Ifølge den israelske undersøgelse skyldes tragedien i Beit Hanoun, hvor 19 palæstinensiske civile blev dræbt og adskillige såret, at artilleriet ved en fejl slog ned en halv kilometer fra målet. ”Men en omfattende undersøgelse burde starte med spørgsmålet om, hvorvidt Israel i det hele taget burde affyre artillerigranater i et civilt område”, siger Sarah Leah Whitson, leder af HRW´s Mellemøst- og Nordafrika afdeling.

Siden september 2005 har Israel affyret omkring 15.000 artillerigranater mod Gaza, hvilket har resulteret i at 49 civile palæstinensere har mistet livet.

Ifølge international lov er det forbudt at beskyde civilt område. Det er desuden kun tilladt at angribe militære mål i eller tæt ved civile områder, hvis den konkrete militære fordel opvejer de formodede civile tab. I dette tilfælde var der intet belæg for at mene, at området udgjorde en militær trussel af en sådan karakter, siger Human Rights Watch.

Som HRW tidligere har påvist i en rapport fra juni 2005 har det israelske forsvar systematisk undladt at undersøge sager, hvor soldater har dræbt civile palæstinensere. Dette har frembragt ”et klima af straffrihed i hæren og frarøvet ofrene et effektivt redskab”, siger organisationen.

De fleste civile palæstinensiske tab har fundet sted siden april i år, hvor Israel tillod angreb tættere på bebygget område. Fra Israelsk side hedder det, at angrebene er ”forebyggende” og har til formål at forhindre angreb mod Israel med hjemmebyggede Qassam raketter. Begrundelsen fastholdes og angrebet i Beit Hanoun fandt sted på trods af at Brigadegeneral Moshe Tamir kun en måned forinden havde fastslået, at ”artilleribeskydning fremmer ikke målet med hensyn til at begrænse angreb med Qassam-raketter.”

Refereret for DPV af Else Christensen

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Kommentarer, Pressemeddelelser. Bogmærk permalinket.