27 palæstinensere dræbt under israelske angreb i løbet af week-enden

Avi Issacharoff og Amos Harel, Ha’aretz Service and News Agencies

27 palæstinensere dræbt under israelske angreb i løbet af week-enden

Af Avi Issacharoff og Amos Harel,

Ha’aretz Service and News Agencies 05.11.2006

11 civile – deriblandt en 12-årig pige – blandt dødsofrene

En 12-årig pige blev lørdag aften dræbt af beskydning fra snigskytter fra de israelske besættelsestropper i byen Beit Hanoun i den nordlige Gaza-stribe og bragte antallet af dødsofre i Gaza siden weekenden begyndte op på 27.

De israelske besættelsesstyrker sagde, at Isra Nasser, som døde af sår i hovedet var blevet skudt af en snigskytte, der havde sigtet på en bevæbnet militant palæstinenser og beklagede drabet. Mindst 11 af de døde var civile og to af dem var medlemmer af ambulancehold.

De israelske besættelsestropper har opholdt sig i Beit Hanoun siden onsdag morgen under en operation, der tog sigte på at få sat en stopper for angreb med Qassam raketter ind i det sydlige Israel. Ikke desto mindre har militante palæstinensere fortsat med at affyre de hjemmelavede raketter og syv Af dem slog ned i det vestlige Negev lørdag aften. Der foreligger ikke meldinger om nogle tab om end en bygning i en af de lokale kibbutzer blev lettere skadet.

Endvidere blev en officer i besættelsesstyrkerne alvorligt såret under sammenstød med militante palæstinensere i byen og endnu en soldat blev lettere såret. Rundt omkring i Gaza-striben blev fem militante medlemmer Af HAMAS og tre civile dræbt i lørdags og bragte antallet af palæstinensiske dødsofre siden operationen startedrop på 42. Blandt de døde er en højt rangerende raketkonstruktør fra HAMAS, Louay al-Borno, som blev dræbt i sit køretøj i Gaza By.

De andre to civile, der blev dræbt i lørdags var den 46-årlige Marwan Abu Arbid, der omkom under en sammenstyrtende husmur og Ahmed al-Mad’un, ambulancechauffør.

Vidner berettede lørdag morgen, at store militærbulldozere begyndte at nedrive boliger i nærheden af en moské, hvor der om fredagen havde været en konfrontation. Vidnerne fortalte, at beboerne ikke fik noget forudgående varsel og blev set løbe for at komme i sikkerhed. Nogle indbyggere fortalte også om natlige angreb fra det israelske luftvåben uden at der var tilskadekomne.

Atef Adwan, minister for flygtningeanliggender i Hamar-regeringen, fortalte lørdag til en lokal HAMAS-radiostation, at de israelske besættelsesstyrker havde besat taget på hans bolig i Beit Hanoun og udsat snigskytter dér. Han og hans familie flygtede til et nabohus. Midt på formiddagen om lørdagen meddelte besættelseshæren over højtalere, at kvinder fik lov til at forlade deres hjem i to timer for at gå på indkøb.

Der var imidlertid kun få butikker, der var åbne fortalte den 35-årlige indbygger Samai Adwan, der er sekretær i den Palæstinensiske Myndighed og en fjern slægtning til en HAMAS-minister. Hun sagde, at hun havde set andre mure, der var blevet ødelagt af bulldozere, gader der var blevet kørt i smadder af tanks, og løsthængende el-ledninger.

Iyad Nasser, der er talsperson for den Internationale Røde Kors Komité, fortalte, at han fredag aften nåede frem til Beit Hanoun for at aflevere forsyninger til det lokale hospital. “Folk stod i døråbningerne og råbte, at de manglede vand og fødevarer”, sagde han. Lørdag morgen fik nødhjælpsgrupper adgang til at aflevere forsyninger til Beit Hanoun, oplyste han.

En højtstående israelsk militær talsmand bekræftede, at strejftoget ind i Beit Hanoun var forskelligt fra tidligere angreb ind i Gaza-striben, som blev genoptaget efter militante HAMASmedlemmers tilfangetagelse af korporal Gilat Shalit. Tidligere, sagde han, plejede tropperne at holde sig i udkanten af boligområder i stedet for at foretage hus-til-hus operationer som i Beit Hanoun. Palæstinenserne udsendte appeller om international intervention for at presse Israel til at bringe kampagnen til ophør.

19 palæstinensere dræbt i Gaza i fredags

Mindst 19 palæstinensere blev dræbt under israelske besættelses-troppers operationer i Gaza-striben i fredags. Otte af dem var civile, deriblandt en 4-årig dreng og to kvinder på 40 og 45 år. Fredag nat blev syv militante palæstinensere dræbt og adskillige flere såret i byen Beit Lahiya i den nordlige Gaza-stribe under tre angreb fra det israelske luftvåben, meddelte palæstinensiske sikkerhedsrepræsentanter. Nogle få timer tid-ligere blev en interimistisk moské i udkanten af Beit Hanoun ramt under et luftangreb, der kostede mindst én person livet og sårede tre andre.

Den lille bygning, kendt som Abdullah Azzem Moskéen, blev anvendt som bedehus, man havde ikke nogle af en moskés ydre tegn eller symboler. De israelske besættelsesstyrker erklærede, at de havde taget sigte på en gruppe militante palæstinensere, der var i færd med at anbringe en bombe tæt på et vejkryds. De militante palæstinensere befandt sig i det åbne landskab, anførte hæren og der blev ikke sigtet på nogen bygning under angrebet.

Tidligere i fredags blev en 40-årig kvinde dræbt af beskydning fra de israelske besættelsesstyrker da kvinder samlede sig ved en moské i Beit Hanoun for at fungere som menneskelige skjolde for 60 bevæbnede mænd, der befandt sig inde i moskéen.

Blokade af moskéen

Den 19 timer lange blokade mellem de israelske besættelsestropper og de bevæbnede palæstinenserne inde i moskéen kom til en ende, da de sidstnævnte flygtede, forlød det fra besættelsesstyrkerne og vidner. En kvinde blev dræbt under blokaden. De bevæbnede palæstinensere undslap i ly af protesterne fra kvinderne uden for moskéen, fortalte hæren. En militær kilde oplyste, at nogle af de bevæbnede palæstinensere havde overgivet sig til besættelsestropperne.

Efterfølgende blev besættelsestropper og militante palæstinensere ved med at udveksle skud i to bygninger ved siden af moskéen og besættelsestropperne omringede hospitalet i Berit Hanoun og opfordrede de militante palæstinensere indenfor til at overgive sig, blev det sagt på den Radio Israel. En højtstående officer fra Sydkommandoen sagde i fredags, at tropperne var tilbageholdende med at affyre skud for at undgå yderlige tilskadekomne. “Hvad der skete, vil blive undersøgt. Vi vil tjekke op på, om der skete noget utilbørligt”, sagde han.

Trods de sårede og dræbte betegnede den ledende officer operationen som en succes, men sagde, at han ikke forventer, at affyringen af Qassam-raketter fra Beit Hanoun vil

tage af lige med det samme. Han oplyste, at dusinvis af palæstinensere var blevet tilbageholdt med henblik på at blive underkastet forhør i Is-rael. Moskéen blev centrum for kamphandlingerne i Beit Hanoun efter at bevæbnede palæstinensere flygtede derfra sent torsdag. De fleste af de flygtende menes at tilhøre HAMAS’s militære gren.

Tanks og pansrede mandskabsvogne omringede hurtigt bygningen og de to parter begyndte en skududveksling som varede hele natten, oplyste repræsentanter fra det palæstinensiske militær og sikkerhedstjenesten. Besættelsestropper, der prøvede at presse de bevæbnede palæsti-nensere til at overgive sig, kastede gas-og røggranater og knuste med en bulldozer en af moskéens ydermure. Moskéens tag fladt senere ned.

En HAMAS-radiosender havde udsendt opfordring til kvinder om at tage til Beit Hanoun for at afskærme de bevæbnede palæstinensere. Dusinvis af kvinder forlod deres hjem og hastede til moskéen og blev undervejs beskudt af besættelsestropperne beretter palæstinensiske vidner og repræsentanter. Besættelseshæren sagde, at den havde opdaget to militante palæstinensere der skjulte sig i mængden af kvinder og derfor åbnede ild.

Da kvinderne løb bort fra åstedet sås mindst to mænd forklædt i kvinde klæder i mængden. Jublende øjenvidner omfavnede dem og fejrede at det var lykkedes for dem at undslippe. “Vore modstandskæmpere lavede huller ud gennem de huse, der lå tæt på moskéen“, fortalte HAMAS-militærkommandanten Abu Ubaida. Israel havde tilladt lastbiler med medicinske og fødevareforsyninger at nå frem til hospitaler og ambulancer at evakuere de sårede, sagde oberst Nir Peres, chef for Israels Koordinations- og Forbindelsesadministration for Gaza-striben.

Den palæstinensiske premierminister Ismail Haniyeh fra HAMAS “hilste de palæstinensiske kvinder…… der førte an i protesten for at bryde belejringen af Beit Hanoun”. Haniyeh opfordrede kraftigt FN’s Generalsekretær Kofi Annan til at “stoppe det pågående blodbad”. Dusinvis af protesterende søgte tilflugt i en FN-skole i Beit Hanoun af frygt for gengældelse fra besættelsestropperne, fortalte Imad Okal, der arbejder i FN’s Nødhjælps-og Arbejdskontor og sagde, at han havde forbindelse til folk inde på skolen.

Højtalere overalt i Gaza opfordrede folk til at komme til demonstrationer efter fredagsbønnen for at vise solidaritet med Beit Hanoun. Titusender fra forskellige palæstinensiske fraktioner gik i masseoptog overalt i ga-erne i Gaza-striben.

I fredags blev endvidere en bevæbnet HAMAS-tilhænger dræbt under sammenstød i Beit Hanoun og fire bevæbnede mænd fra Iz al-Din al Qassam, HAMAS’s militære gren, blev dræbt under et angreb fra det israelske luftvåben i bydelen Sajaiya i Gaza.

Palæstinensere sendte i fradags 10 Qassam-raketter ind i Negev og affyrede en antitankraket mod en af besættelsesstyrkernes positioner i det sydlige Gaza og sårede i lettere grad en israelsk soldat. Ifølge det israelske militær er der siden begyndelsen af 2006 blevet affyret 300 raketter mod Israel fra Beit Hanoun.

To dræbte på Vestbredden

På Vestbredden fortalte palæstinensere at en ældre kvinde blev dræbt under en af besættelsestroppernes arrestationsraids i Betlehem fredag morgen. En officer i Grænsepolitiet blev derudover såret. Den 65-årige kvinde blev fanget i krydsild mellem militante palæstinensere, der blev belejret i et hus, og besættelses tropper, der omringede det, berettede palæstinensiske vidner. To andre indbyggere blev såret, tilføjede de.

Besættelsesstyrkerne har oplyst, at de gennemførte operationer i Bethlehem, men ikke givet yderligere oplysninger.

Endvidere dræbte besættelsestropperne i fredags på Vestbredden et militant HAMAS-medlem, som tilsyneladende var i færd med at detonere en bilbombe. De åbnede ild mod to palæstinensiske mænd der var i færd med at anbringe pigtråd i en bil i Balata-flygtningelejren nær Nablus, dræbte den ene og sårede den anden. Bilen blev senere fundet med dusinvis af kilo sprængstoffer.

Israel arresterede den palæstinensiske minister Abdel Rahman Zaidan, der er repræsentant for HAMAS i hans hjem i Ramallah på Vestbredden før daggry i fredags, citerede Radio Israel israelske og palæstinensiske kilder for at sige. Ifølge rapporten er Zaidan, der er Minister for Boliger og Offentlige Arbejder, den tiende palæstinensiske minister, der er blevet arresteret siden korporal Gilat Shalit blev taget til fange.

Oversat fra engelsk for DPV af Karl Aage Angri Jacobsen

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Kommentarer. Bogmærk permalinket.