Arkitekter vil boykotte Israel

Arbejderen

Arkitekter vil boykotte Israel

En række førende britiske arkitekter er gået sammen for at boykotte israelske kolleger og byggeindustri i protest mod apartheid-muren i Palæstina

Arkitekter og byplanlæggere for retfærdighed i Palæstina’ er navnet på en gruppe af prominente briter, der forbereder en boykot af Israels byggeindustri.

Boykotten er en protest mod bygningen af apartheid-muren og nye israelske bosættelser i Palæstina.

Gruppen på foreløbig 60 medlemmer mødtes første gang i sidste uge, hvor de fordømte de israelske byggeprogrammer på palæstinensisk jord. De betegnede samtidig deres israelske kollegers medvirken til byggeprojekterne som et brud på fagets etiske kodeks.

– Byplanlægning, arkitektur og andre bygningsdiscipliner bliver brugt til at fremme et apartheidsystem af kontrol med de fysiske omgivelser, udtaler mødet.

Boykotten skal både omfatte israelske arkitekter, byggematerialeproducenter og byggefirmaer, og gruppen overvejer at arbejde for en eksklusion af israelske arkitekter fra den Internationale Arkitektsammenslutning.

– Muren er et ekstremistisk middel, der selv fremmer ekstremisme ved at indespærre og intimidere palæstinensere, siger arkitekturkritiker Charles Jencke, der var medindkalder til mødet. Han opfordrer samtidig britiske arkitekter til at øge presset på Israel.

– Arkitektur og byplanlægning er en integreret del af den fascistiske apartheid-stat, tilføjer biologen Steven Rose, der i 2002 ledte en akademisk boykot af Israel.

Initiativet afvises af Ofer Kolker, en israelsk arkitekt, der anklager boykotten for at ramme en hel gruppe. Han mener i øvrigt, at en boykot vil være uden effekt, fordi britiske arkitekter alligevel foretrækker at arbejde med arabere fremfor israelere.

Den israelsk-fødte arkitekt Eyal Weizman, der er leder af Centret for Forskningsarkitektur i London, mener til gengæld at boykotten retfærdiggøres af at bosættelserne og muren er dømt ulovlige af FN`s internationale domstol i Haag.

I sidste uge besluttede den engelske statskirke Church of England at sælge sine aktier i truckproducenten Caterpillar, fordi firmaets gravemaskiner bruges af det israelske militær til at knuse palæstinensiske huse. Også Amnesty International har tidligere ført en boykotkampagne mod et irsk cementfirma, der leverede materialer til apartheidmuren.

11. februar 2006

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Kommentarer. Bogmærk permalinket.