Vil af med Israel-aktier

Dagbladet Arbejderen

RBF-afdeling vil af med aktier

RBF i Københavns Amt kræver, at fagbevægelsen nu indfører et politisk og etisk kodeks for investering af pensionsmilliarderne.

13/7-2004 – Restaurationsbranchens Forbund (RBF) i Københavns Amt protesterer over, at fagforeninger – som SiD og RBF – fortsætter med at investere i israelske aktier, på trods af, at de samtidig erklærer deres politiske støtte til boykot af Israel.

I et åbent brev afkræves de otte faglige repræsentanter i HTS Pensions bestyrelse svar på, hvad de vil gøre for at få pensionsselskabet til at trække sig ud af investeringer i israelske aktier. Ligeledes rejser fagforeningen krav om, at HTS Pension nu vedtager et politisk og etisk kodeks for, hvad der kan tillades af investeringer.

– Nu er der blevet snakket længe nok om den manglende etik i fagbevægelsens investeringspolitik. Nu må der ske noget, siger Jan Mathiesen fra RBF-Københavns Amt til Arbejderen.

Han oplyser at protestskrivelsen er udarbejdet, før FN’s Internationale Domstol i Haag i fredags dømte Israels apartheidmur ulovlig.

– Men det er da klart, at Haag-dommen blot gør det endnu mere nødvendigt, at investeringer i israelske firmaer stoppes nu, siger han.

HTS Pension er en del af Pension Danmark, der i januar havde omkring 90 millioner kroner placeret i israelske aktier. Pengene er primært placeret i medicinalfirmaet Teva Pharmaceuticals, der er leverandør til den israelske hær.

Åge Jensen, der er næstformand i Restaurationsbranchens Forbund og bestyrelsesmedlem i HTS Pension ønsker ikke at udtale sig om sagen til Arbejderen.

Også Poul Aagaard, der er forretningsfører i SiD, sidder i pensionsselskabets bestyrelse, og har modtaget det åbne brev. Men han ser ingen grund til at ændre praksis.

– Der er ikke noget pensionsselskab, der er mere åbent om sine investeringer end HTS Pension. Alt kan ses på hjemmesiden – så der er ikke noget at komme efter, lyder det afmålt fra Poul Aagaard overfor Arbejderen.

Nu handler brevet jo ikke om åbenhed, men konkret om de israelske investeringer. Giver dommen fra Haag ingen anledning til overvejelser?

– Jeg har ingen planer om at gøre noget, på grund af Haag-kendelsen. Man kan selvfølgelig ikke afvise, at det vil rejse en debat i vores investeringsudvalg, som måske igen vil bringe det op for bestyrelsen. Men indtil det sker, vil jeg ikke gøre noget, fastslår Aagaard.

– Jeg synes, det er ufattelig arrogant. Poul Aagaard er åbenbart ligeglad med, hvad hans bagland mener, siger Jan Mathiesen.

– Jeg synes, han burde gå ind i en politisk dialog, ikke kun om konkrete sag, men om hele det problem, at vores pensionspenge investeres på en måde, som er i direkte modsætning til de politiske målsætninger, vi arbejder for.

Det fremgår af HTS Pensions hjemmeside, at der ikke kun investeres i israelske firmaer. På investeringslisten er også den amerikanske koncern, Halliburton, der er hovedentrepenør på den amerikanske genopbygning af det besatte Irak, ligesom der investeres i de to amerikanske våbenmonopoler Lockheed Martin og Boeing.

/sk

Dette indlæg blev udgivet i Analyser, Gamle indlæg, Klip fra pressen, Kommentarer. Bogmærk permalinket.