Sanktioner mod Israel nu

Dagbladet Arbejderen

Apartheidmuren

Israel kan kun stoppes, hvis landet mødes med en international boykot og sanktionspolitik, som den der var med til at vælte apartheidstyret i Sydafrika

LEDER: 13/7-2004 – Den Internationale Domstol i Haag var klokkeklar i sin dom over den mur, som Israel opbygger omkring de besatte palæstinensiske områder. Muren er ulovlig. Den krænker folkeretten og palæstinensernes menneskerettigheder.

Opgøret om muren er kun toppen af isbjerget, men den har udviklet sig til et juridisk og ikke mindst moralsk opgør mellem Israel og palæstinenserne. Palæstinenserne kalder den en apartheidmur, fordi den bogstaveligt indhegner den palæstinensiske befolkning, der i stedet for udsigten til en fri og demokratisk palæstinensisk stat nu har udsigt til at leve i verdens største fangelejr.

Palæstinenserne jubler over dommen. Men Ariel Sharon anerkener ikke domstolens afgørelser. Han har givet ordre til at fortsætte byggeriet og støttes som vanligt af USA.

Hermed er sagen ikke slut. Det var en ekstraordinær generalforsamling i FN, dersidste år rejste sagen i Haag. Nu ligger dommen hos generalforsamlingen. Både den og Sikkerhedsrådet skal forholde sig til den direkte opfordring fra domstolen om at overveje hvilke skridt der er nødvendige for at bringe de ulovlige forhold til ophør, som byggeriet af muren har skabt.

Med et veto i Sikkerhedsrådet kan USA påny blokere ethvert forsøg på at fordømme Israel politisk. Det kan forhindre de første tiltag mod egentlige sanktioner, som næsten uundgåeligt ville være konsekvensen af Israels politik, hvis landet ikke havde været en af USA’s nærmeste allierede.

I FN’s generalforsamling vil opgøret om muren fortsætte og sikkert ende med et nyt nederlag til Israel. Men ord er ikke nok. Israel kan kun stoppes, hvis landet mødes med en international boykot og sanktionspolitik, som den der var med til at vælte apartheidstyret i Sydafrika.

Det ved EU-landene også. Derfor er det beskæmmende, men ikke overraskende, at de ikke har tænkt sig at røre en finger for at forhindre at muren færdiggøres og urettten cementeres.

Sharon har ført en bevidst politik for at få fredsprocessen til at bryde sammen. Det har kostet langt over 4.000 mennesker livet. Næsten tre ud af fire er dræbt af den israelske krigsmaskine og hver dag kræver nye ofre. Hver eneste sten, der lægges i muren vil øge afmagten og hadet og være et skridt væk fra fred og forsoning.

En varig og fredelig løsning, som muliggør at befolkningen i Israel og Palæstina kan leve fredeligt sammen, kræver at der etableres en fredsløsning, som baserer sig på international ret. I dag er det uretten der hersker.

Dommen i Haag har tændt et håb. Det må støttes aktivt af en bred international solidaritetsbevægelse med det palæstinensiske folk.

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Klip fra pressen, Kommentarer. Bogmærk permalinket.