Kaos og vrede

DPV

Kaos og vredeFotoudstilling fra Palæstina. Tirsdag d. 27 februar kl 18. Medborgerhuset, Nørre Allè 7. København

Lige fra begyndelsen af den seneste intifada har der været en kløft mellem dèt, man kan kalde den palæstinensiske ledelse af opstanden og PA, (selvstyremyndighedernes ledelse), der foregiver at representere de samme politiske og diplomatiske mål. Men efter fire måneders opstand og med en truende israelsk regering med Ariel Sharon som ministerpræsident under opsejling begynder denne kløft at fremvise morbide symptomer på politisk forvirring og indre sammenbrud, som varsler ilde stillet overfor de hårde udfordringer som venter forude.De fleste palæstinensere trækker på skuldrene over Sharons valgsejr:” Om det er Barak eller Sharon er uden betydning for os,”siger den tidligere chefforhandler , Haidar Abd. al – Shafi. Han begrunder denne opfattelse , ikke alene på grundlag af Ehud Baraks fiasko med hensyn til blot at nærme sig forudsætninger for fred, men også på grud af de militære angreb i Gaza som er de værste siden Israel besatte stiben i 1967 – inbefattet Sharons regime i 1970.”Andre palæstinensere opfatter Sharon som en gevinst.” Han vil afsløre Israels sande ansigt,” siger en Fatah leder i Nablus, Hussam Khadr.”Og han vil tvinge verden, indbefattet USA, til at vdkende sig ansvaret for fredsprocessen.”Det er ikke lige den holdning PA`s ledelse deler., måske fordi de ved, at omverdenen aldrig er mere ligeglad med sit “ansvar” end når det er Israel som er skurken.At situationen kan lede til kaos skyldes PAs fuldkomne fravær på det offentlige område, dets fuldkommen manglende evne til at gøre nogetsomhelst for en befolkning ramt af israelske lukninger, jordkonfiskeringer og fattigdom.Vreden er begyndt at komme frem“Ja,”indrømmer Abd al – Shafi, “ vi befinder os i kaos, hvadenten det drejer sig om intifadaen eller forhandlingerne”Få palæstinensere vil være uenige med denne ældre statsmands diagnose – han er et af palæstinensernes klogeste hoveder.Hans bud på en løsning er ikke væbnet kamp, men den mindre glamourøse og hårdere kamp for demokrati og institutionellle reformer i det palæstinensiske samfund.Først og fremmest :“ må den nuværende ledelse udskiftes med en mere repræsentativ koalition med vilje til politiske ændringer. Ellers vil vi ikke være i stand til at rejse os igen.”Uddrag af artikeler af Graham Usher i Middle East International og Information 9 februar.Fotoudstilling fra Palæstina. Tirsdag d. 27 februar kl 18. Medborgerhuset, Nørre Allè 7. København

Dette indlæg blev udgivet i Andre kampagner, Gamle indlæg. Bogmærk permalinket.