WikiLeaks: Israel sigtede på at holde Gazas økonomi på randen af sammenbrud

Fra HAARETZ.com den 5. januar 2011

Et telegram fra USA’s ambassade i Tel Aviv siger, at israelske embedsmænd ønskede, at Gazas økonomi skulle “fungere på det lavest mulige niveau, hvor man lige undgik en humanitær krise”.

Israel fortalte USA-embedsmænd i 2008, at det ville holde Gazas økonomi “på randen af sammenbrud”, mens man undgik en humanitær krise, ifølge amerikanske diplomatiske telegrammer offentliggjort af en norsk avis onsdag (5.1.2011).

Tre telegrammer, nævnt af Aftenposten, som har sagt at den har alle 250 000 US-telegrammer, der er lækket til WikiLeaks, viste at Israel holdt USA-ambassaden i Tel Aviv underrettet om dets internationalt kritiserede blokade af Gaza-striben.

Territoriet, som er hjem for 1,3 millioner palæstinensere, styres af den islamistiske Hamas-gruppe, som er skyet af Vesten pga. dens nægtelse af at anerkende Israel, give afkald på vold eller acceptere eksisterende midlertidige fredsaftaler.

“Som del af deres samlede overordnede embargo-plan mod Gaza, har israelske embedsmænd bekræftet (over for økonomiske embedsmænd ved USA’s ambassade) ved flere lejligheder, at de har til hensigt at holde Gaza-økonomien på randen af sammenbrud uden helt at skubbe den ud over kanten”, siger et af telegrammerne.

Israel ønskede, at kystterritoriets økonomi skulle “fungere på det lavest mulige niveau, hvor man lige undgik en humanitær krise”, ifølge et telegram af 3. november 2008.

I en tale i januar 2008 syntes daværende premierminister Ehud Olmert at udstikke den politik, som siden er blevet lettet efter et internationalt ramaskrig over et dødbringende israelsk angreb i maj 2010 på et tyrkisk hjælpeskib, der forsøgte at bryde blokaden.

“Vi vil ikke skade leverancen af mad til børn, medicin til dem der behøver det, og brændsel til institutioner der redder liv”, sagde Olmert dengang. “Men der er ingen berettigelse for at forlange, at vi tillader beboerne i Gaza at leve normale liv, mens granater og raketter affyres fra deres gader og gårde (mod det sydlige Israel)”, tilføjede han.

Israel siger, at det har slappet blokaden væsentligt siden maj, idet tusindvis af lastbiler med gods kører ind i territoriet dagligt. Hælpeorganisationer har imidlertid sagt, at forsyningerne burde forøges yderligere.

Palæstinenserne siger, at det forarmede Gaza stadig effektivt er et “fængsel” afspærret af Israel, og har krævet en åbning for at tillade normal handel og andre forbindelser med verden.

Oversat fra engelsk for DPV af Jørgen Nyeng

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.