Skift i dansk Mellemøstpolitik perspektivløst

Ole Olsen, DPV

Skift i dansk Mellemøstpolitik perspektivløst

Pressemeddelelse i anledning af Folketingsdebatten om Israel/Palæstina-konflikten

Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening

24. januar 2002

————————————————-

– Når nu alle ved, at årsagerne til den fortsatte konflikt i Mellemøsten er Israels besættelsespolitik i almindelighed og bosættelsespolitkken i særdeleshed, er det en total misforståelse, at et flertal i Folketinget nu i realiteten vil have en mere Israel-venlig politik – siger formanden for Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening i en kommentar til debatten i Folketinget d. 24. januar.

– Venskabsforeningen kan heller ikke se hverken grundlag for eller perspektiv i, at Danmark i første række retter kritikken mod Yassir Arafat og Selvstyret. En fortsat underminering af den palæstinensiske ledelse vil forringe palæstinensernes tro på en to-stats-løsning, og dermed udsigten til fred og stabilitet, også for Israel.

– Kritikken bør i stedet rettes mod de helt umulige forhold som Israel med våben i hånd tvinger palæstinenserne til at leve under og de voldsomme kollektive afstraffelser, der gennemføres. I denne situationen bør Selvstyret faktisk anerkendes for at have forsøgt dæmme op for volden, mens det til stadighed må påpeges, at indsatsen overfor palæstinensiske ekstremister skal foregå efter almindelige retsprincipper.

– det er desuden at føre politik mod bedre vidende, når volden fra palæstinensiske grupper af de fleste bliver fremhævet som det aktuelle hovedproblem. Hovedparten af volden er siden Sharon troppede op ved Al Aqsa- og Klippemoskeeen d. 28. september 2000 blevet udøvet af den israelske hær og bosættere. Desuden taler meget for, at det er Israels målrettede henrettelselser uden dom af over 60 palæstinensere, der har fremprovokeret reaktioner fra palæstinensiske oppositionsgrupper – og ikke omvendt.

– Venskabsforeningen vurderer i øvrigt, at det er usagligt at hævde, at dansk politik nu bringes i overensstemmelse med EU’s fælles politik. Sandheden er snarere, at Danmark nu fjerner sig fra de generelle EU-holdninger (bl.a. udtrykt ved den seneste EU kritik af Israelske bombninger af EU-finanserede projekter) og nu vil medvirke til, at der blokeres for en aktiv fælles udenrigspolitik der kan bidrage til en langsigtet løsning af problemerne.

– Det er naturligvis tilfredsstillende, at SR-partierne har fået regeringen til at tage forslag om nedskæringer i bistanden til Serlvstyret ud af dagsordenen, men de har med deres accept af den øvrige tekst betalt en meget høj pris, slutter formanden for Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening, Ole Olsen.

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Kommentarer. Bogmærk permalinket.