Opfordring til EU: Stop blokaden af Gaza og tal med Hamas

DPV´s Landsbestyrelse har 13. juni 2010 vedtaget følgende udtalelse: 

Opfordring til EU: Stop blokaden af Gaza og tal med Hamas

Dansk Palæstinensisk Venskabsforening opfordrer EU´s udenrigsministre, som mødes mandag d. 14. juni, til at revidere EUs hidtidige politik overfor Israels folkeretsstridige blokade mod Gaza og også revidere vurderingen af, hvad der skal til for at EU´s Mellemøstpolitik bliver taget alvorlig af Israel.  

Foreningen er helt enig i den erklæring som EU´s “udenrigsminister” Catherine Asthon udsendte 28. maj 2010, hvori hun skrev, at den fortsatte blokade er uacceptabel og politisk modproduktiv. Vi ønsker at gentage EU´s krav om omgående, varig og betingelsesløs åbning af grænseovergange for humanitær hjælp, handelsvarer og personer til og fra Gaza (se evt.engelsk version nedenfor). 

Foreningen opfordrer til, at den udtrykte holdning nu understøttes af et kraftigt pres på Israel, hvil­ket hidtil ikke har været tilfældet. EU bør lægge op til at suspendere associeringsaftalerne med Is­rael, hvis landet ikke dropper sin blokade og i øvrigt tager skridt, der kan bidrage til en fredsløsning. Hidtil har det ikke kostet Israel en krone at blæse på EU´s politik, hvorfor Netanyahu-regeringen blot har reageret med skuldertræk. Hvis EU optrådte kontant, vil det med stor sandsynlighed gøre en positiv forskel. 

Venskabsforeningen opfordrer også EU til at holde op med at opfatte Hamas som en terrororgani­sation og til i stedet at tilslutte sig Norges holdning. Her ser man Hamas som en organisation man kan og bør forhandle med. 

Det skal understreges, at Hamas er udsprunget af den palæstinensiske modstand mod besættelsen, at den har en stor folkeligt forankring (bl.a. dokumenteret ved frie valg) og tidligere har vist sig som en troværdig aftalepartner. At sætte Hamas i bås med Al Queda er ikke troværdigt. 

Endelig vil Venskabsforeningen opfordre til, at EU tager initiativ til at bringe Israel angreb på en nødhjælpskonvoj – tilmed i internationalt farvand – for en international domstol. Accept af lovløs­hed og drab på civile hjælper ikke til fred i Mellemøsten, snarere tværtimod. 

Palæstinenserne i Gaza, i Østjerusalem, på Vestbredden og i flygtningelejre i en række lande har brug for hjælp fra EU for at få deres rettigheder realiseret. Venskabsforeningen opfordrer til at EU´s udenrigsministre tager denne opgave meget alvorligt. 

———- 

“The continued policy of closure is unacceptable and politically counterproductive. We would like to reiterate the EU´s call for an immediate, sustained and unconditional opening of crossings for the flow of humanitarian aid, commercial goods and persons to and from Gaza.”

Dette indlæg blev udgivet i DPV mener, Udtalelser. Bogmærk permalinket.