Mahmoud Abbas: ”De indirekte fredsforhandlinger vil bryde sammen, hvis ikke de fokuserer på helt centrale spørgsmål som endelige grænser i en palæstinensisk stat”

Haaretz

Mahmoud Abbas: ”De indirekte fredsforhandlinger vil bryde sammen, hvis ikke de fokuserer på helt centrale spørgsmål som endelige grænser i en palæstinensisk stat”

Op til genoptagelsen af de indirekte forhandlinger i næste uge mellem Israel og Palæstina har Abbas i forskellige sammenhænge givet udtryk for den stadig stærkere palæstinensiske mistillid til en forhandlingsløsning

’Forhandlingerne skal fokusere på fastlæggelsen af grænserne i den palæstinensiske stat. Der er ingen grund til at gå i detaljer eller diskutere småting. Det har vi fået nok af i de tidligere forhandlinger’ , udtalte Abbas efter samtaler med Jordans kong Abdullah II i Amman tidligere på ugen.

Abbas fremførte, at han ville give forhandlingerne 4 måneder til at udvikle sig. Derefter vil han rådføre sig med Den arabiske Liga om et eventuelt videre forløb.

Israel siger på sin side, at man er villig til at forholde sig til centrale spørgsmål men fastholder, at en endelig beslutning kun kan træffes i en direkte forhandling mellem parterne.

Palæstinenserne har i længere tid nægtet at deltage i direkte forhandlinger med Israel, med mindre man fastfryser alle byggerier i bosættelserne på Vestbredden og i Østjerusalem, områder som palæstinenserne ønsker skal indgå i en fremtidig stat sammen med Gaza Striben.

Abbas afventer en endelig godkendelse af sin deltagelse i de indirekte forhandlinger fra PLO på lørdag d. 8.5. I et interview med CNN tidligere på ugen udtalte han, at den israelske side repræsenteres af en ’radikal og stædig’ regering. Han tilføjede, at det vil blive vanskeligt at overbevise israelerne om, at de skal trække sig ud af de palæstinensiske territorier og forhandle om Jerusalems status og flygtningenes fremtid.

Hvis forhandlingerne derfor bryder sammen, vil ´palæstinenserne genoverveje deres stilling´.

Nej til Fayyads statsprojekt

I denne sammenhæng udelukker Abbas i interviewet med CNN sin støtte til premierminister Salam Fayyads statsprojekt, ifølge hvilket han ensidigt vil udråbe den palæstinensiske stat i august 2011, selvom man ikke kan enes om en forhandlet aftale.

’Der er ingen grund til at vi skal udråbe en stat og stå alene. Resultatet vil være, at vi ikke bliver anerkendt som en stat af verdenssamfundet’, fortalte han CNN .

Redigering og oversættelse: Marianne Risbjerg Thomsen

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg. Bogmærk permalinket.