Palæstinensiske jurastuderendes kamp for menneskerettighederne

Bianca Zammit/Marianne Risbjerg Thomsen, The Electrinic Intifada

Palæstinensiske jurastuderendes kamp for menneskerettighederne

En aktionsgruppe udgået fra det islamiske universitet al-Azhar i Gaza søger alternative veje til løsning af den palæstinensisk-israelske konflikt.

De palæstinensiske universiteters jurastuderende har oprettet en aktionsgruppe ”The Justice Makers” – forkæmperne for retfærdighed – der vil bruge de unges juridiske kompetencer til at kæmpe for menneskerettighederne i Palæstina.

Initiativet er udgået fra det islamiske universitet i Gaza, al-Azhar, hvor en gruppe unge kvinder og mænd søger at få alle de jurastuderende på Vestbredden og i Gaza til at bruge deres viden om international lov til at finde bæredygtige alternativer i den palæstinensisk-israelske konflikt.

Ifølge de unge fra al-Azhar har vesten aldrig forstået den palæstinensiske kamp. Det er vigtigt at forstå betydningen af massefordrivelsen af palæstinenserne i 1948. Dette er udgangspunktet for en forståelse af konflikten, og her vil man tage den internationale jura til hjælp.

De jurastuderende på al-Azhar forklarer, at de fleste studerer jura, fordi de leder efter praktiske og håndgribelige måder at opnå retfærdighed for Palæstina. ”The Justice Makers” samler dette engagement op og organiserer workshops i international lov.

” Vi træner først hinanden ” fortæller Noha Nassar, der er 3. års studerende, og hun er nu begyndt at træne første- og anden års studerende. ” De studerende er meget motiverede og begejstrede over at arbejde med dette område. Vi har somme tider problemer med at finde lokaler nok til træningen, fordi vi er nødt til at oprette så mange workshops for de interesserede. Alle de unge ønsker at samarbejde om at finde nye alternative måder til at opnå retfærdighed for deres land.”.

Man studerer udviklingen i England, hvor jurister arbejder med universel jurisdiktion, som tillader arrestation af krigsforbrydere, hvis de søger at rejse ind i England.  ”The Justice Makers” mener, at dette er et skridt i den rigtige retning, og de følger den engelske udvikling tæt.

På grund af den israelske belejring af Gaza er de studerende på al-Azhar nødt til at kommunikere med de juridiske fakulteter på Vestbredden ved hjælp af video konferencer og pr. telefon. For øjeblikket prøver de at udstrække denne form for kommunikation til andre juridiske fakulteter i hele verden.

”The Justice Makers” understreger, at både muslimer, kristne og jøder er velkomne . ”Det er zionismen, der er vores fjende. Den nuværende konflikt handler ikke om religion men om land. To folk der ønsker det samme land. Problemet vil ikke bare forsvinde af sig selv. Vi må arbejde for en løsning.”

Redigeret og oversat af Marianne Risbjerg Thomsen

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg. Bogmærk permalinket.