PCHR ugerapport den 21/12 – 27/12 – 2006

PCHR, PCHR

www.pchrgaza.org  pchr@pchrgaza.org

PCHR ugerapport den 21/12 – 27/12 – 2006

RESUMÉ: Israelske krænkelser af international lov og humanitær lov fortsatte i De Besatte Palæstinensiske Områder (BPO) i den rapporterede periode (21.12.-27.12.2006):

Drab: Torsdag morgen 21.12.2006 døde den 24 -årige Hamdan Mahmoud Barhoum fra al-Mawasai-området i Khan Yunis på grund af et sår han var blevet tilføjet 13.12.2006. Ifølge PCHR’s dokumentation blev Barhoum alvorligt såret af granatsplinter fra skarp ammunition over hele kroppen, da kanonbåde fra De Israelske Besættelsesstyrker (IBS) ud for kysten ved Rafah åbnede ild mod en fiskerbåd hvori Barhoum og to andre fiskere befandt sig. De 3 fiskere blev såret, Barhoum alvorligt.

I den rapporterede periode blev en bonde i den nordlige Gaza-stribe  såret af beskydning fra IBS.

På Vestbredden blev 3 civile palæstinensere, deraf 2 børn såret  i landsbyen Qabatya sydøst for Jenin 25.12.2006, da IBS-soldater , som belejrede et hus i landsbyen,  åbnede ild mod civile, der smed sten mod militære køretøjer.

Angreb: I den rapporterede periode gennemførte IBS mindst  22 militære angreb ind i palæstinensiske lokalsamfund på Vestbredden, hvorunder de foretog kommandoaktioner mod huse og arresterede 37 civile palæstinensere, deriblandt 6 børn.  IBS gennemførte også kommandoaktioner mod den Islamiske Sammenslutning i byen Beit Sahour og et medicinsk center i landsbyen Beit ‘Awa sydvest for Hebron og hævdede, at de ledte efter eftersøgte palæstinensere.

Begrænsninger af bevægelsesfriheden: IBS har fortsat  med at håndhæve en skærpet belejring af BPO og har dekreteret alvorlige begrænsninger  af civile palæstinenseres bevægelsesfrihed  i Gaza-striben og på Vestbredden, herunder det besatte Jerusalem.

Gaza-striben: IBS har udsat Gaza-striben for en hård belejrıng. De har lukket dens grænseovergange som en form for kollektiv  afstraffelse af civile palæstinensere.

IBS har holdt det Internationale Overgangssted ved Rafah lukket siden 25.06.2006, skønt de ikke direkte kontrollerer det. I den rapporterede periode blev det ikke åbnet.  IBS har delvist genåbnet kommercielle grænseovergange, især el-Mentar(Karni)-overgangen, men mange varer og medicinske forsyninger har været mangelvarer på markederne i Gaza-striben.

IBS har også  opretholdt lukningen af Erez-overgangen i den nordlige Gaza-stribe. Hundredtusinder af palæstinensere fra Gaza-striben er blevet forhindret i at komme gennem denne overgang. IBS har tilladt internationale arbejdere at komme igennem. På grund af denne lukning har kun få palæstinensiske patienter været i stand til at rejse til  hospitaler i Israel og på Vestbredden.. Desuden har IBS fortsat med at forhindre palæstinensiske fiskere i at fiske i næsten 6 måneder.

Vestbredden: IBS har skærpet belejringen af palæstinensiske lokalsamfund på Vestbredden. De har isoleret Jerusalem fra resten af Vestbredden.  IBS udstationeret ved forskellige checkpoints på Vestbredden har opretholdt alvorlige begrænsninger af civile palæstinenseres bevægelsesfrihed.

 I modsætning til hvad den israelske premierminister Ehud Olmert  forsikrede den palæstinensiske præsident Mahmoud Abbas om under deres møde i Jerusalem 23.12.2006, at ville lette civile palæstinenseres muligheder for at bevæge sig friere, berettede israelske medier, at den israelske forsvarsminister Amir Peretz afviste en plan om at nedlægge 27 checkpoints på Vestbredden.

I den rapporterede periode har IBS udstationeret ved forskellige checkpoints på Vestbredden arresteret 3 civile palæstinensere.

Anneksionsmuren: IBS har fortsat bygningen af Anneksionsmuren inde på Vestbredden. 26.12.2006 begyndte IBS at rasere  områder af palæstinensisk jord ved landsbyen Um Salamouna syd for Betlehem, for at bygge en sektion af Muren.

 Det er værd at bemærke, at 03.09.2006  udstedte IBS en militær ordre til beslaglæggelse af 152 donum (1 donum = 1.000 kvadratmeter, o.a.) jord i Um Salmouna  til “brug for militære formål for at etablere et hegn og et ental sikre veje.“ I den rapporterede periode anvendte IBS  magt mod civile palæstinensere og internationale og israelske solidaritetsaktivister, der demonsterede i protest mod bygningen af Muren, i landsbyen Bil’in vest for Ramallah. Fire demonstranter blev ilde tilredt.

Illegale bosætteraktiviteter: 26.12.2006 begyndte IBS at udlægge pigtråd  langs med bosætterveje, der løber gennem  landsbyen Jenata sydøst for Betlehem. Ifølge lokale kilder afspærrede IBS  områder i nærheden af vejen og begyndte at  anbringe pigtråd langs med den.

I den rapporterede periode berettede israelske medier, at det israelske forsvarsministerium havde godkendt genbosættelsen af israelske familier, der  var blevet evakueret fra Gush  Qatrif-bosætterblokken i Gaza-striben i august 2005, i en forladt bosættelse i den nordlige Jordan-dal på den palæstinensiske side af Anneksionsmuren.

Ifølge disse kilder godkendte ministeriet bygningen af 30 boligenheder, der kendes under navnet “Mashkhit” og at 30 familier, der var blevet evakueret fra Gush Qatif-bosætterblokken  ville blive bosat i disse enheder.

Derudover har den israelske rigsadvokat  erklæret, at han vil gå i gang med en kriminalefterforskning af bygningen af bosættelser på privatejet palæstinensisk jord.  Denne erklæring fremkom som svar på en begæring fra den israelske Peace Now-bevægelse om at få gennemført en kriminallundersøgelse af røveriet af privatejet palæstinensisk jord til bygning af bosættelser.  Ifølge Peace Now udgør privatejet palæstinensisk jord 40%  af det areal, der er blevet udlagt til bygning af israelske bosættelser på Vestbredden.

Resultatet af forbrydelser begået  af IBS siden 25.06.2006:

* 484 palæstinensere , deraf 307 civile, og deriblandt 92 børn og 30 kvinder, er blevet dræbt af IBS. I Gaza-striben alene er der tale om 405 palæstinensere, heraf 243 civile af hvilke 84 var børn, 28 kvinder og 4 ambulancefolk, som er blevet dræbt  af IBS

*  Mindst 1.632 palæstinensere, de fleste af dem civile, heraf 317 børn, 110 kvinder er blevet såret af IBS. I Gaza-striben alene er 1.276 palæstinensere, de fleste af dem civile og deriblandt 347 børn, 104 kvinder, 4 ambulancefolk og 7 journalister blevet såret af beskydning fra IBS

*  Mindst 328 luft-til-jord-missiler og hundreder af artillerigranater er blevet affyret mod palæstinensiske militære og civile mål i Gaza-striben

* Bygninger tilhørende det palæstinensiske Indenrigsministerium, Udenrigsministerium, Økonomiministerium, den palæstinensiske premierministers kontor og en række uddannelsesinstitutioner er blevet ødelagt

*  Elektricitetsværket, det tegnede sig for 45 % af Gaza-stribens el-forsyning er blevet ødelagt og elektriske netværk og  transmissionsfaciliteter er gentagne gange blevet angrebet

* 6 broer der forbandt Gaza By med den centrale Gaza-strıbe og en række veje er blevet ødelagt

* Hundreder af donum landbrugsjord og dusinvis af huse er blevet ødelagt

* Hundreder af civile palæstinensere, deriblandt 10 ministre og 31 medlemmer af Det Lovgivende Råd (PLC) , deriblandt Formanden,  Næstformanden og Sekretæren er blevet arresteret. Ministeren for Fængselsanliggender, Vicepremierministeren, Arbejdsministeren og Anden Viceformand for PLC er blevet løsladt.

* Det palæstinensiske regeringskompleks i Nablus er blevet ødelagt

* Mange familier i Rafah, Beit Hanoun og Beit Lahiya er blevet tvunget til at forlade deres huse

* IBS’s efterretningstjeneste har telefonisk advaret nogle civile palæstinensere om at forlade deres huse, som ville blive angrebet

*  73 huse tilhørende aktivister fra palæstinensiske fraktioner er blevet ødelagt af Ibis’s krigsfly

* IBS har udsat BO for en hård belejring og har isoleret Gaza-striben fra omverdenen

Rapporten i sin helhed kan downloades:

html-format:http://www.pchrgaza.ps/files/W_report/English/2006/28-12-2006.htm 

pdf-format:http://www.pchrgaza.ps/files/W_report/English/2006/pdf/weekly%20report%2050.pdf

Oversat fra engelsk for DPV af Karl Aage Angri Jacobsen

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Kommentarer, Pressemeddelelser. Bogmærk permalinket.