FN-pressemeddelelse

Grethe Bille, OCHA

FN-pressemeddelelse

“Vi er blevet tvunget til at udsende en omfattende appel som iagttagere til den stigende nød i den palæstinensiske befolkning”, sagde Kevin Kennedy, FN’s koordinator for humanitær bistand. “Appellen er særligt rettet mod assistance til de mest udsatte palæstinensere, heriblandt børn, som udgør halvdelen af befolkningen“.

Tolv FN-organisationer og fjorten NGOer, der arbejder i de besatte palæstinensiske områder udsendte den 7. December en pressemeddelelse med en nødhjælpsappel om 453.6 mio USD til afhjælpning af de stigende humanitære behov blandt palæstinenserne i 2007. Det er den største appel om humanitær bistand, der nogensinde er blevet fremsat i de besatte områder og den trediestørste i verden.

Kevin Kennedy sagde videre: “To tredjedele af palæstinenserne på Vestbredden og i Gaza lever nu i fattigdom. Et stigende antal mennesker er ude af stand til at dække deres daglige behov for mad, og organisationerne rapporterer, at basale ydelser som sundhed og uddannelse forringes og fortsat vil forværres.”

Den hastige forværring er knyttet sammen med den økonomiske krise, som truer de palæstinensiske myndigheder, der har været ude af stand til at aflønne de 160.000 ansatte, af hvem endnu én mio familiemedlemmer er afhængige af hjælp. Samtidigt er palæstinenserne udsat for stigende begrænsninger i deres bevægelsesfrihed, hvilket begrænser deres adgang til jobs, markeder, sundhedsvæsen og skoler.

“Humanitær hjælp kan lette på en eskalerende situation, men den kan ikke standse forfaldet”, sagde David Shearer, som er leder af FN’s kontor for koordinering af humanitære affærer (OCHA). “Til syvende og sidst kan kun en politisk afgørelse fremtvinge en mærkbar forbedring. Vi er ivrige efter at hjælpe de mest nødstedte med at bevare deres værdighed og give dem en indkomst. Men det internationale samfund er ikke i en situation, hvor det kan levere sociale ydelser i det omfang, som påhviler de palæstinensiske myndigheder og har heller ingen ambitioner om at gøre det”.

De fleste af de ansøgte nødhjælpspenge vil sigte imod at imødegå fattigdommen ved hjælp af beskæftigelsesprogrammer og ved at udvide fødevare- og landbrugsstøtten. Støtten vil også blive givet til de palæstinensiske institutioner, som tager sig af sundhed, uddannelse og psyko-socialt arbejde. Dette års appel omfatter også en ny beskyttelsesdel på grund af det stigende antal dødsofre og det palæstinensiske folks sårbarhed i øvrigt.

Refereret for DPV af Grethe Bille

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Møder. Bogmærk permalinket.