Ny busrute henviser palæstinensiske arbejdere til at gå

Yair Ettinger, Haaretz

Ny busrute henviser palæstinensiske arbejdere til at gå

 

Af Yair Ettinger, Ha’aretz 05:58, 11. juni 2006

 

En ny rute for en buslinje fra Vestbreds-bosættelsen Modi’in Ilit til Bnei Brak fratager palæstinensiske arbejdere deres transportmulighed.

 

I sidste uge gav selskabet Superbus sine chauffører besked på at droppe Stoppestedet uden for Hashmonaim, hvor arbejderne almindeligvis stiger på, flere måneder efter at have droppet stoppestedet uden for Modi’in Ilit (også kendt som Kiryat Sefer) og tvang således arbejderne til at gå halvanden kilometer til stoppestedet ved Hashmonaim.

 

Eftersom arbejderne ikke har tilladelse til at bevæge sig ind i selve bosættelserne, må de nu gå endnu længere – til Lapid- eller Shilatvejkrydset, hvor de må vente på en Egged-bus. Superbus fortalte, at beslutningen om at afskaffe stoppestedet uden for Hashmonaim blev truffet efter ordre fra IDF (det israelske militær, o.a.). IDF har ikke svaret på en forespørgsel om en kommentar.

 

Arbejderne er veteranpassagerer i Superbus, hvilket de viser ved at vifte med deres buskort, og den nærliggende IDF-vejspærring og politiets forstærkede tilstedeværelse gør det temmelig sandsynligt, at de næsten alle har tilladelse til at befinde sig i Israel. Superbus fortæller, at det nogle gange har presset chaufførerne til ikke at lade arbejderne komme med på busserne.

 

“Nogle gange står der en eller anden i bussens dør og skriger til chaufføren om ikke at lade os komme med bussen”, fortalte Ahmed Kadah, en palæstinensisk entreprenør, som rejser med Modi’in Ilit-linjen.

“Nogle gange kommer der 10 arabere med på bussen” fortalte en bosætter fra Modi’in Ilit. “Der er tale om virkelig frygt. Hvem aner hvem eller hvad de er?  Der er børn her på bussen, som går i skole i yeshiva’er i Bnei Brak og deres forældre er virkelig bange for at sende dem derhen. Hvis der komme en araber med bussen, ringer kvinderne straks til deres mænd”.

 

Eli Balilius fra Superbus CEO forklarede, at han var indstillet på at drive en separat buslinje kun for palæstinensere, sådan som selskabet tidligere havde gjort det. Sikkerhedsstyrkerne må imidlertid medvirke.

 

“Selskabet Superbes har en interesse i at transportere så mange passagerer som muligt uden at tage, religiøse, race- eller kønsmæssige, hensyn” forklarede han. “Jeg er parat til at drive en særlig buslinje for arbejdere; hvis der 50 eller endog 40 passagerer er det interessant for mig. Problemet er, at der er behov for en politienhed, der kan checke passagererne for at se om de har gyldige tilladelser. Det er mine chauffører ikke bemyndigede til”.

 

Oversat fra engelsk for DPV af Karl Aage Angri Jacobsen

 

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Kommentarer. Bogmærk permalinket.