Regeringen hinsides fornuft

The Guardian

Israel vil knuse dets administrative apparat

Palæstinensiske ministre og parlamentsmedlemmer taget til fange under natlig kommandoaktion, efter bortførelsen af israelsk soldat

Chris McGreal i Beit Hanoun, The Guardian 30. Juni 2006

Den HAMAS-ledede palæstinensiske regering anklagede Israel for bestræbelser på at få fjernet dets administrative apparat, efter at den israelske hær arresterede otte kabinetsministre og 20 af dets parlamentsmedlemmer som et forøget pres for at få frigivet en tilfangetaget israelsk soldat, som formodes at blive holdt fanget i en flygtningelejr i Gaza-striben.

HAMAS-ledere i Gaza-striben gik i skjul efter tilbageholdelsen af vicepremierministrer Nasser Shaer såvel som finansministeren og ministeren for Jerusalem, under en kommandoaktion på Vestbredden,

hvorunder 64 HAMAS-repræsentanter blev omringet og arresteret.

Israels forsvarsminister, Amir Peretz sagde, at de tilbageholdte HAMAS-repræsentanter kunne blive stillet for retten for medvirken i “terrorhandlinger” og tilføjede; “Maskeradeballet er ovre. Jakkesættene og slipsene kan ikke dække over medvirken i og støtte til kidnapninger og terror”.

Israelsk artilleri er forsat med at beskyde Gaza-striben med granater. men en planlagt offensiv på landjorden blev ifølge rapporten sat i bero i aftes efter appeller fra den ægyptiske regering over for Israel om at give mere tid til diplomatiske bestræbelser på at få frigivet den 19-årlige korporal Gilad Shalit. Hvis bestræbelserne slår fejl, vil imidlertid ifølge hæren en stor styrke bestående af tanks og tropper være klar til at rykke ind på territoriet.

HAMAS har anklaget Israel for at tage dets ledere som gidsler og bytteobjekter for at få korporal Shalit frigivet. Den islamistiske gruppes militære gren var involveret i hans tilfangetagelse under et angreb inde i Israel, hvorunder yderligere to soldater blev dræbt. HAMAS’s politiske lederskab sagde, ar det ikke havde nogen forhåndsviden om kommandoaktionen, men har tilsluttet sig et krav fra korporalens bortførere til Israel om at frigive palæstinensiske kvinder og

teenagere, der holdes indespærrede i israelske fængsler til gengæld for soldatens frigivelse. Den israelske premierminister har afvist enhver sådan aftale.

Der har også været rejst spørgsmål om korporal Shalits velbefindende efter at De Folkelige Modstandskomitéer, en anden af de grupper, der er ansvarlige for hans bortførelse, afviste at fremskaffe informationer om han hvorvidt han var i live eller død. Den påtog sig også ansvaret for drabet på en jødisk teenager og bosætter på Vestbredden, hvilket har bidraget til at hæve spændingsniveauet. Den palæstinensiske gruppe hævdede oprindeligt at have kidnappet den 18-årlige Eliyahu Asheri, men efter at hans lig blev fundet i nærheden af Ramallah, sagde politiet, at han mere sandsynligt var blevet skudt på stedet og derefter bortført.

Fem af de tilbageholdte kabinetsministre fra HAMAS blev opsøgt efter midnat, da den israelske hør forlangte at få udleveret gæstelisten på et hotel i Ramallah og hev dem ud fra deres værelser. Israel har også ladet forstå, at HAMAS-ledere i Gaza-striben, deriblandt premierminister Ismail Haniyeh, kunne blive mål for mordoperationer, hvis korporal Shalit ikke bliver udleveret i live. Få af dem var at finde på deres kontorer eller i deres hjem i dag.

En HAMAS-leder og parlamentsmedlem, Mishir al-Masri, sagde at tilbageholdelserne var et kup. “Det er en forud lagt plan med sigte på at knuse Den Palæstinensiske Myndighed, regeringen og parlamentet og tvinge det palæstinensiske folk i knæ”, sagde han. Den palæstinensiske chefforhandler, Saeb Erekat, sagde at Israel “fører en tidsubegrænset og total krig mod det palæstinensiske folk, der har til formål at omstyrte præsidentembedet og regeringen”.

Den israelske radio sagde i går, at chefen for Israels Shin Bet sikkerhedstjeneste, Yuval Diskin havde advaret den palæstinensiske præsident Mahmoud Abbas den dag soldaten blev bortført om, at HAMAS-regeringen fremtid var på vippen. Den citerede ham for at sige: “Hvis soldaten ikke bliver udleveret i løbet af 24 timer vil vi ikke tillade regeringen at overleve.”.

Men igår benægtede den israelske regering, at den prøvede at vælte HAMAS-regeringen. “Vort formål her er defensivt. Det er at stoppe terrorismen. Det er ikke at være nationsbyggende på den palæstinensiske side”, sagde Mark Regev, talsmand for det israelske udenrigsministerium. Israel benægtede også, at HAMAS-ministrene blev holdt som gidsler for at få korporal Shalit sat på fri fod og fremførte, at det havde en legitim ret til at arrestere sådanne som var medlemmer af en organisation, som det definerede som en terroristisk gruppering. ”De bliver ikke brugt som forhandlingsobjekter. De er personer med terroristiske løbebaner, der er genstand for beskyldninger og uafklarede anklager”, sagde en talsmand for hæren, kaptajn Jacob Dalal.

Det er en vidt udbredt opfattelse blandt Gazas 1.4 millioner indbyggere, at den israelske hær vil angribe uanset om korporal Shalit bliver frigivet eller ej. Israel har onsdag aften nedkastet tusindvis af pjecer over byen Beit Hanoun i Gaza-striben med advarsler til indbyggerne om at forblive i deres hjem, når hæren kommer. Tropperne affyrede dusinvis af artillerigranater i bøde den sydlige og den nordlige del af Gaza-striben og sårede to politibetjente. Tidligere luftangreb i denne uge har sat broer, el- & vandværker ud af spillet i Gaza.

I går sagde Muhammad El Kafarna, HAMAS-borgmester i byen, der har 42.000 indbyggere, at de forventer et israelsk angreb når som helst. Han sagde, at han ikke ville flygt for at undgå at blive arresteret. “Jeg tager ikke afsted. Det er er min pligt at blive, uanset hvad der sker. Jeg blev arresteret i 1988 i halvandet år”, fortalte han.

“Det israelerne forsøger er at nedbryde HAMAS-regeringen og tilintetgøre folkets demokratiske valg. Det vil efterlade vold i hvert et hjerte. Folk har prøvet demokratiet for at leve i værdighed”, sagde han. Men han frarådede væbnede grupper at kæmpe mod israelerne inde i byen for at undgå repressalier så som nedrivning af huse. “Vi har sagt, at alle der ønsker at gøre modstand måske burde forlade Beit Hanoun og føre kampen udefra”, forklarede han.

Oversat fra engelsk for DPV af Karl Aage Angri Jacobsen

Dette indlæg blev udgivet i Aktuelle dokumenter, Gamle indlæg, Kommentarer. Bogmærk permalinket.