EU lover at hjælpen er på vej

Arbejderen

EU lover at hjælpen er på vej

EU, FN, USA og Rusland er enige om en ordning, der skal kanalisere penge til palæstinenserne, som er på vej mod økonomisk kaos. Men kun i tre måneder

20. juni 2006

Lørdag blev EU, FN, USA og Rusland – den såkaldte kvartet – enig om en aftale om at yde hjælp til palæstinenserne.

Det drejer sig blandt andet om 120 millioner dollars eller omkring 720 millioner kroner fra EU, der nu skal være på vej til det palæstinensiske samfund.

Ingen af midlerne bliver imidlertid kanaliseret ud til palæstinenserne via den folkevalgte Hamas-regering. Pengene bliver i stedet kanaliseret enten gennem selvstyrets præsident, Mahmoud Abbas, fra Fatah eller til kreditorer, FN-organisationer og lokale humanitære organisationer uden for Hamas.

Ordningen er midlertidig, og om tre måneder vil kvartetten vurdere, om den skal forlænges.

Selvstyret er på randen af økonomisk kollaps, fordi USA, EU og Israel har smækket pengekassen i efter Hamas` valgsejr. De kræver, at Hamas-regeringen anerkender Israel, opgiver sine våben og accepterer alle aftaler som tidligere regeringer har indgået, herunder den såkaldte Køreplan for fred.

Kvartetten opfordrer endvidere Israel og internationale organisationer til at deltage i ordningen, som det hedder i en erklæring fra i lørdags.

Formelt har Israel som besættelsesmagt ansvaret for den palæstinensiske befolknings ve og vel ifølge international regler. Dertil kommer, at den israelske stat siden marts har tilbageholdt told og afgifter på alle importerede varer, som palæstinensiske myndigheder og virksomheder indfører via Israel.

Alligevel pålægger kvartetten Hamas-regeringen ansvaret for palæstinenserne.

‘Det palæstinensiske selvstyres regering må leve op til sit ansvar med hensyn til de grundliggende menneskelige behov, inklusive sundhedsydelser såvel som for ordentlig håndtering af skatter og serviceydelser’, skriver kvartetten.

EU sender nu EU-kommissær Benita Ferrero-Waldner til Israel, hvor hun skal mødes med premierminister Ehud Olmert. Israel vil ikke besvare opfordringen om at bidrage til den midlertidige ordning, før regeringen er blevet orienteret af EU, skriver det britiske tv-selskab BBC.

Sidenhen vil EU-kommissæren orientere Mahmoud Abbas, men vil ikke møde en eneste repræsentant fra den palæstinensiske regering.

/m.j.

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Studieture og rejser. Bogmærk permalinket.