UK Ambassadør for Israel : Akademisk boykot af Israel ” uden virkning “

Haaretz

UK Ambassadør for Israel: Akademisk boykot af Israel “uden virkning”

Af Tamara Traubmann,´Haaretz , d. 10 maj 2006

Englands ambassadør i Israel, Simon McDonald har udtalt, at hans regering ikke troede på, at akademiske boykot´s var virkningsfulde og foretrak akademisk samarbejde. Han henviste til en rapport i tirsdagens Haaretz, om at akademikere i UK var ved at planlægge en vidtrækkende boykot af israelske akademikere og akademiske institutioner , som ikke tager afstand fra den israelske politik i de besatte områder.

“Den britiske regering støtter fuldt ud akademisk frihed og værdsætter uafhængigheden af NATFHE ( den Nationale Sammenslutning af Lærere i Udvidet og Højere Uddannelse ) og kan derfor ikke blande sig i dens beslutning, ” udtalte han i tirsdags.” Imidlertid mener vi ikke, at sådanne akademiske boykot´s er virkningsfulde – der kan opnås langt mere gennem dialog og akademisk samarbejde. ”

Ambassadøren reagerede på meddelelsen om, at NATFHE´s 67.000 medlemmer senere denne måned på deres årlige møde skulle diskutere et forslag om at overveje at boykotte foredragsholdere og institutioner i Israel, som ikke offentligt tager afstand fra regeringens politik i de besatte områder og fra diskrimination i undervisningen.

Det er første gang at foreningen, som traditionelt har forsvaret menneskerettighederne i forskellige dele af verden, foreslår en sanktion af en akademisk boykot. I mellemtiden er Bar Iian Universitetet begyndte at tage skridt hen imod at afværge beslutningen. BIU rektor professor Yossi Yeshurun udtalte, at universitetet havde informeret omkring 500 mennesker, som havde været aktive i et tidligere forsøg med en akademisk boykot sidste år.

“Vi henvendte os til dem og bad dem om at de satte sig i forb. med de akademiske institutioner, som de er i kontakt med, og at de også personligt kontakter kolleger for at

hjælpe til med at afvise boykot – bestemmelsen, ” udtalte han. Gruppen er kendt som det internationale Rådgivningsorgan for Akademisk Frihed, og dets hoved aktivitet er at forhindre en akademisk boykot af Israel.

Boykot forsøgene begyndte i 2002, da et antal af europæiske og amerikanske foredragsholdere nægtede at komme til Israel. Samtidigt blev nogle israelske foredragsholdere nægtet deltagelse i internationale konferencer, og deres papirer blev nægtet udgivelse i akademiske tidsskrifter udenlands.

Foredragsholdere fra England, USA og Israel har tidligere udtalt, at der var en ” tavs boykot i hvilken organisationer og institutioner i udlandet blev bedt om at afstå fra at invitere israelere eller fra at acceptere invitationer til Israel uden at betinge offentligt at grundene hertil var politiske.

Oversat fra engelsk for DPV af Birthe H. Christensen

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Kommentarer. Bogmærk permalinket.