Sanktioner mod Hamas truer med at skade hele lægeprogrammet for børn

San Francisco Chronicle

Sanktioner mod Hamas truer med at skade hele lægeprogrammet for børn

Af Matthew Kalman, San Francisco Chronicle, d. 7. maj 2006

Jerusalem – fire år -gamle Sundras Badran sad helt stille, medens Dr. Mahmoud Nashashibi, en palæstinensisk børne – hjertelæge, undersøgte hendes hjerte på et kardiogram på El – Mokassed Hospitalet i Østjerusalem. Sundra , en palæstinensisk pige fra landsbyen Anata på Vestbredden, blev undersøgt på en klinik, støttet af en palæstinensisk børnefond, en hjælpeorganisation fra Ohio, som hvert år behandler omkring 2.000 alvorligt syge børn i de palæstinensisk områder .

Men selvom Sundras behøver hjertebehandling, er der tvivl om fremtiden for børne- hjælpeprogrammet pga. USA sanktioner mod det Hamas – ledede Palæstinensiske Selvstyre , som forbyder al kontakt med palæstinensiske hospitaler og ansatte i Sundhedsministeriet.

Skatteministeriet betegnede Hamas som en terrorist-størrelse, og det beordrede amerikanske borgere at afslutte alle kontakter med det palæstinensiske Selvstyre senest fredag, med mindre der forelå speciel tilladelse til at fortsætte. “Folk fra USA må ikke indgå i transaktioner med det Palæstinensiske Selvstyre, med mindre de har tilladelse hertil og må ikke overføre betaling, tilbageførsler, eksport eller foretage andre former for handler, som det Palæstinensiske Selvstyre har en interesse i, ” står der i dokumentet.

Ordren omfatter ikke den palæstinensiske præsident Mahmoud Abbas fra Fatah Partiet , eller ikke – Hamas medlemmer fra den Palæstinensiske Rådgivende Forsamling.

Steve Sosebee, grundlægger og direktør af Børnefonden, udtalte, at reglerne fra USA er så skrappe, at han har været nødt til at aflyse missioner, der kunne redde liv fra amerikanske læger.

“Vi kommer med frivillige kirurger fra USA for at yde støtte til palæstinensiske hospitaler, incl. højt prioriterede operationer , så som hjerte, plastisk og genopbyggende kirurgi, som man ikke kan få lokalt pga. mangel på specialister, ” udtalte Sosebee, fra Ohio,

som besøgte Vestbredden for første gang som studerende på en tur, organiseret af den Arabisk – Amerikanske anti -Diskriminations Liga. Skønt han ikke har en palæstinensisk baggrund, besluttede han at danne Børnefonden for at hjælpe mennesker i regionen.

Fonden har en aktiv Bay Area lokalafdeling, hvis medlemmer hjælper børn med at komme hertil for at få behandling, finde læger, hjælpe med oversættelser og rejse penge. Sosebee håber, han kan få en ung pige fra Gaza over senere denne måned for at blive behandlet af Raymond Rendon, en specialist i øje – proteser fra San Jose. Hun mistede et øje under et israelsk missilangreb, da den bil hun sad i, tilfældigvis var ved siden af den, hvor der var militsfolk fra Islamic Jihad.

Sædvanligvis sender hjælpefonden læger til Gaza og Vestbredden, hellere end flyve patienter et andet sted hen til behandling. Sidste måned bragte den f. eks. Dr. Ziad Saba, en børne-hjertelæge fra Oakland til Beirut i en uge for at behandle børn, der bor i palæstinensiske flygtningelejre i Libanon. Saba udtalte, han allerede havde været i Jerusalem og Ramallah seks gange, men dette var hans første besøg i Libanon. “Jeg har fået gaver med udstyr og taget til Jerusalem for at tage mig af palæstinensiske patienter der, som ikke ville have adgang til den slags behandling, ” udtalte han. ” Vi træner også de lokale læger der til selv at fortage behandlinger. “

I de palæstinensiske områder lider disse patienter. Majoriteten får ingen behandling. Det er ingen overdrivelse at sige, at Steve og hans organisation egenhændigt sørger for hjerte-behandling for de fleste palæstinensiske børn. “Det er godt for mig, fordi det er virkeligt gode mennesker. Jeg kommer fra en palæstinensisk baggrund, og jeg har altid ønsket at gøre noget for at hjælpe, som er virkeligt sort og hvidt uden nogen form for politik involveret, ” udtalte Saba.

Sosebee udtalte ang. fondens metoder : ” Det er bedre for børnene ikke at forlade deres familier, og at tage familiemedlemmer med gør det meget dyrt. Vi får mere smæk for skillingen ved at bringe lægerne herover, og vi får den tilgift oveni, at lokale læger arbejder side om side med dem og lærer af dem. “

De ca. 500.000 $ , som fonden skaffer årligt, betaler for flytransporter, indkvarteringer og hospitalsydelser. Lægerne giver deres bidrag, og nogle betaler deres egne rejseudgifter, nogle, incl. Saba tager deres eget udstyr med sig. Som et resultat heraf, udtalte Sosebee, er hjælpefonden i stand til at yde lægehjælp for langt mindre end de 40 – 50 mio. $, som læger og hospitaler normalt ville forlange for den slags ydelser.

Men for Sosebee´s velgørenhed og patienter som 4 – år gamle Sundras, kunne sanktionerne betyde dødsstødet. Nashashibi, en læge fra Østjerusalem, hvis klinik hjælper med at finde folk, der behøver behandling, ved at tage rundt og tale med kirurger, udtalte, at ikke kun hans egne patienter ville blive påvirket af sanktionerne fra USA.

“Hvis dette fortsætter mere end et par uger, vil sundhedssystemet bryde sammen i Palæstina,” udtalte han. Sundhedssystemet skulle betragtes anderledes end det politiske spørgsmål om Hamas. ” På regeringshospitalet i Ramallah er arbejdet for børnefonden vel-kendt og højt værdsat.

“I de sidste fem år har Steve sendt to-tre hold hvert år for at udføre børnekirurgi “, udtalte Dr. Husni Atari, hospitals direktør. “De kommer og behandler 25-30 tilfælde på en uge. Vi har kun en hjertekirurg , så vi har ikke nok tid til at udføre børnekirurgi. ” ” Steve skulle være fritaget fra disse sanktioner, ” udtalte han. “Den amerikanske regering skulle ikke stoppe læger, som kommer fra USA fra at udføre kirurgi på alvorligt syge patienter. Dette har intet med terrorisme at gøre.”

Atari udtalte, at sanktionerne ikke kun ville blive enden på det Palæstinensiske Børnefond program her, men også true med at lukke hele det palæstinensiske sundhedssystem ned. Han udtalte, at Ramallah Hospitalet – det vigtigste henvisnings- hospital for alle på Vestbredden – er ved at løbe tør for medicin, sterile forbindinger, og andet nødvendigt materiale, men nu er disse forsyninger standset. Ingen af de 346 læger, sygeplejersker og andet hjælpepersonale har fået løn siden februar.

De er ikke alene. Den Palæstinensiske Selvstyre-regering er bankerot og har været ude af stand til at udbetale løn til dets 167.000 civile tjenestemænd, hvilket berører 1/4 af de 4 mio., der bor i landet .

Den palæstinensiske Finansminister Omar Abdel Razek udtalte i parlamentet sidste måned, at den nye regering var belastet af en gæld på 1,3 mia. fra den tidligere Fatah administration, ikke havde nogen reserver i kontanter og hurtigt var ved at løbe tør for kredit i bankerne. Han sagde, at den finansielle krise var forårsaget af et massivt overforbrug fra den tidligere regerings side, samt en beslutning fra Israel, EU og andre donorlande om at lukke for skatteoverførsler og finansiel støtte, så længe Hamas var ved magten.

Israel suspenderede o. 950 mio. $ i told og skattebetalinger, som det skulle overføre hvert år til det Palæstinensiske Selvstyre for varer og tjenester, som er blevet udført gennem Israel. EU suspenderede o. 600 mio. $ i årlig, direkte støtte til budgettet. For Husni Atari betyder det, at en katastrofe er lige om hjørnet : “Indtil nu har sanktionerne ikke haft nogen effekt. Lægerne og det øvrige personale møder stadigt på arbejde, selvom de ikke er blevet betalt. Snart vil de ikke have nogen penge til at komme til hospitalet for. Hvis jeg kigger i mine lagre, kan jeg se, at tingene er ved at bryde sammen.

I Sundhedsministeriet er udsigterne trøstesløse. Dr. Anan Masri , en børne-hjertelæge, som har været vicesundhedsminister de sidste 18 måneder under både Fatah og Hamas regeringer, udtalte, at lagrene var ved at være så langt nede, at han umiddelbart frygtede for 800 dialyse patienters liv.

“Vi er i en livstruende situation. Vi forsøger, at få de patienter til at overleve, ” udtalte Masri. ” Dialyse behøver særlige foranstaltninger til at rense blodet, og vi har brug for 3.000 enheder pr. måned. Vi er næsten ved nulpunktet. Hvis patienterne går glip af to behandlinger, vil de dø. Med mindre vi får nye forsyninger indenfor en uge, vil vi helt bestemt begynde at miste patienter. “

Han udtalte, at Sundhedsministeriet var blevet tildelt 7 % af budgettet af den forrige regering og behøvede 4,5 millioner hver måned kun til at dække udgifter til operatoner, plus lønninger til 12.500 civilt ansatte, incl. sygehus – personale. Han sagde, at nye aftaler var blevet indefrosset, og at folk på pension ikke var blevet erstattet.

“Amerikanerne siger, at de ikke vil skære ned på humanitær hjælp, men at Sundhedsministeriet sørger for hjælp til mere end 80 % af befolkningen, ” udtalte Masri . “Jeg er sikker på, at det amerikanske folk ikke kender til den palæstinensiske situation. Vi har en nødsituation her. Det er ligesom en krig — men endnu værre, fordi folk ikke forstår, hvorfor situationen er så slem, når de synes det ligner en almindelig dag. “

Oversat fra engelsk for DPV af Birthe H. Christensen

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Kommentarer. Bogmærk permalinket.