Israel strammer kursen for en ny bosætter masterplan

Agence France Presse

Israel strammer kursen for en ny bosætter masterplan

Agence France Presse, 1. September 2005

MAALE ADUMIM BOSÆTTELSEN, Vestbredden, d. 1. sept. – De nøgne bakker, der adskiller den største bosættelse på Vestbredden fra Jerusalem, vil snart blive bredt ud til en bymæssig bebyggelse med en plan, som eksperterne advarer om, kunne blive dødsstødet for en palæstinensisk stat.

Bortset fra en håndfuld græssende geder, er der ikke megen ynde over disse klippeklædte skråninger nord-øst for det besatte og annekterede Øst Jerusalem.

Men dette stort set ubemærkede ørkenlandskab, hvor Israel planlægger at bygge ca 3.500 boligenheder, rammer lige ned i centrum af en bitter israelsk -palæstinensisk strid ang. fremtiden af den hellige by.

I de sidste10 år har skiftende israelske regeringer arbejdet på at opføre en bosættelse i området, kendt som E1, forkortelse for East 1- området, men indtil nu er der intet blevet gjort for at fremme planerne, der skulle sikre israelsk territoral enhed mellem Maale Adumimm og Jerusalem.

Sidste uge udsendte Israel imidlertid nogle planer om at bygge et nyt Vestbred-politihovedkvarter i området.

Og om torsdagen udtalte Vice-premierminister Ehud Olmert, at intet ville afholde Israel fra at bygge de planlagte bolig-enheder, som skulle være hjem for et anslået tal på ca. 20.000 bosættere, på trods af stærk modstand fra USA.

Palæstinensiske embedsmænd og eksperter advarer imidlertid om, at israelsk bebyggelse i E1 fuldstændigt ville blokere det snævre stykke land, som løber øst for Jerusalem, og som er livsvigtigt for enhver fremtidig forbindelse mellem den sydlige og nordlige Vestbred.

“E1 masterplanen vil opdele Vestbredden totalt, og den vil afskære Jerusalem helt fra resten af de palæstinensiske territorier, ” forklarer Amos Gil, udøvende dirktør for Ir Amim, en organisation, der overvåger jødisk bosættelses-aktivitet i og omkring Jerusalem.

Dækkende et område på 12 kvadratkilometer (næsten fem square miles), er E1 omfattet af privat palæstinensisk jord og offentligt terrritorium, erklæret af Israel som “stats jord.”

Jan Dejong, en hollandsk planlægnings – konsulent, som arbejder med palæstinensiske nationale og civile institutioner, udtaler, at E1 udviklings – planerne vil opfatte Israel som bygherre på statsjord, samtidigt med at det efterlader små lommer af privat jord urørt.

“Israel planlægger at udbygge på statsjorden, men ikke på den private jord, som vil blive efterladt som enklaver indenfor E1, hvilket vil medføre, at de vil blive utilgængelige for palæstinenserne,” udtalte Dejong.

På Jerusalem-Jericho-vejen er der flere hundrede meter (yards) af nyasfalteret vej, som snor sig op ad en bakkeskråning til en byggeplads, hvor det nye politi-hovedkvarter er ved at blive opført.

“At bygge en politistation i E1 er det samme som at stå ovenpå” Køreplanen” og pisse på den udtaler Dror Etkes fra anti-bosættelsesbevægelsen “vagthund Fred Nu” fra den mellemøstlige freds-agenda, der forlanger, at Israel stopper med al bosætter-aktivitet på besat palæstinensisk jord.

De prøver simpelthen at se, hvor langt de kan presse den med amerikanerne.

USA har skarpt irettesat Israel over planerne for at udvikle området og udvide Maale Adumim, selvom de har forpligtelser i flg. ” Køreplanen.”

Palæstinensiske embedsmænd advarer om, at bebyggelse i E1 er sidste trin i omhyggelige planer, nemlig at omkranse det arabiske Øst Jerusalem med jødiske bosættelser.

“Dette er det sidste underudviklede område, der giver adgang for palæstinensere i Øst Jerusalem til resten af de besatte områder, udtalte Michael Tarazi, medhjælper for den palæstinensiske minister for Jerusalems anliggender, Hind Khouri.

“Når Israel bygger her, vil det fuldstændigt have omringet det arabiske Øst Jerusalem med bosættelser og afskåret det fra resten af de besatte områder og ødelagt muligheden for at have nogen form for hovedstad her.”

Trods de skarpe mishags- tilkendegivelser fra USA , har Tarazi kun ringe tiltro til Washington.

“Se på historien . På den ene side var amerikanerne imod bosættelserne. Men Israel blev ved med at bygge, og se hvad der skete, (den amerikanske præsident) George W. Bush udtalte, at Isarel kunne beholde store befolknigs områder,” udtalte han.

“USA siger nok, det er imod bebyggelse i E1 nu, men i de lange løb kommer det ikke til at betyde noget.Verden er simpelthen ikke forberedt på at bruge politisk kapital til at konfrontere Israel og påtvinge det dets egne principper.”

Bush udtalte i april 2004 , at det ville være urealistisk for Israel at opgive dets største bosættelser på Vestbredden i nogen endelig fred med palæstinenserne.

Oversat fra engelsk for DPV af Birthe H. Christensen

Dette indlæg blev udgivet i Andre kampagner, Gamle indlæg. Bogmærk permalinket.