Kristi Forenede Kirker tilskynder til pres på Mellemøsten

DPV

Kristi Forenede Kirker tilskynder til pres på Mellemøsten

Af Alan Cooperman, The Washington Post

Kristi Forenede Kirker (United Church of Christ, UCC) forlangte i går brug af økonomiske midler til støtte for freden i Mellemøsten, men afslog resolutioner som tilskynder til boykot af firmaer som forsyner Israel med bulldozere og militær udstyr.

Som den sidste beslutning på general-kirkeforsamlingen i Atlanta, krævede UCC også, at Israel skulle nedrive den barriere, som landet er ved at opføre på Vestbredden for at adskille den israelske befolkning fra Palæstinenserne.

Dagen før stemte de delegerede i forsamlingen til støtte for lige ægteskabs-rettigheder for homoseksuelle, og blev den første store protestantiske gruppe, som tog dette skridt.

UCC har 1.3 millioner medlemmer i 6.000 selvstændige menigheder, som ikke er bundet af organisationens beslutninger.

Deltagere sagde, at resolutionerne om Mellemøsten var årsag til endnu heftigere diskussion end resolutionen omkring ægteskab, primært på grund af ramaskriget som opstod efter at Den Presbyterianske Kirke (i USA) vedtog en gradvis boykot af firmaer som handlede med Israel.

Mange amerikansk-jødiske organisationer reagerede vredt på presbyterianernes beslutninger, som førte til måneders stille forsøg fra protestantiske og jødiske lederes side for at genoprette forholdet.

UCC, som inkluderer New England’s frimenigheds-kirker, forsøgte med en mere upartisk tilnærmelse. Ifølge UCC´s formand for Mellemøsten og Europa, Peter Makari, afslog UCC to foreslåede resolutioner om boykot af Israel og valgte et kompromis efter høring af amerikansk-jødiske ledere og palæstinensiske aktivister.

Makari udtalte, at den endelige resolution, som blev vedtaget ved håndsoprækning, opfordrede til forskellige former for økonomisk pres, herunder ”boykot af de firmaer som skaber profit på den uafbrudte vold” skabt af en af parterne i konflikten imellem israelere, palæstinensere og de arabiske nabostater.

Resolutionen fordømte også antisemitisme og udtrykte, at Guds pagt med det jødiske folk ”forbliver ukrænket”. Den fordømte al form for vold i mellemøsten, ”herunder palæstinensisk brug af selvmordsbombere og israelernes brug af magt for at forevige besættelse af palæstinensiske områder”.

Reaktionen fra de jødiske grupper var blandede. David Elcott, en repræsentant for Amerikansk Jødisk Komité (American Jewish Committee) som deltog i kirkeforsamlingen, sagde at han var ”meget tilfreds med at UCC afslog de resolutioner, som vi absolut mente var anstødelige”.

Elcott sagde, at resolutionen om økonomiske midler udtrykte ”en form for moralsk lighedstænkning imellem israelsk selvforsvar og palæstinensiske selvmordsbomber, og det forkaster vi”. Men, sagde han, det indeholder også ”en meget klar og utvetydig” erklæring om støtte for Israels sikkerhed.

“Den eneste brug af økonomiske midler er imod firmaer, som skaber profit af vold, og imedens vi kan tænke at det er naivt, er dette jo en ikke-voldelig kirke, og de kan godt modsætte sig selv det, som vi mener, er selvforsvar”, forklarede han.

Simon Wiesenthal Centeret i Los Angeles var ikke formildnet. Rabbineren Abraham Cooper tilknyttet centeret udtalte følgende: ”Ved at behandle Israel med en anderledes moralsk målestok end resten af verden, fremstår disse handlinger antisemitiske, og fjerner grobunden for fred og sindighed, og giver mod til terroristiske kræfter”.

6. juli 2005, http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2005/07/05/

AR2005070501492.html

Oversat for DPV fra engelsk af Abdullah Domurcuk

Dette indlæg blev udgivet i Analyser, Gamle indlæg, Kommentarer. Bogmærk permalinket.