Sharons kyniske spil

Afvist kommentar til Berlingske

Sharons kyniske spil

Af Fathi El-Abed, næstformand i Dansk Palæstinensisk Venskabsforening

I disse tider, hvor Israel trækker sig tilbage fra Gaza, er tilsyneladende alt tilladt for Israel.

Blandt mange eksempler, er det tydeligste for tiden israelernes ihærdige krav om at indsamle de mange ulovlige våben i de palæstinensiske områder som en forudsætning for at genoptage fredsforhandlingerne og en efterfølgende implementering af Køreplan for Fred.

Ved første øjekast er det da klart for alle, at det må være det mest indlysende.

Samt at det oven i købet er noteret som et af de første krav i Køreplanen for Fred. Indrømmet; endnu et meget smart træk fra Sharon og den israelske politiske ledelse da det tjener dets forml.

Nemlig en konstant forhaling af fredsbestræbelserne og en evindelig bebrejdelse af palæstinenserne for manglende vilje til at slå ned på terror (ls; frihedskampen).

I den nøjagtige tekst i Køreplanen for Fred fra april 2003 står der at palæstinenserne skal STARTE med at indsamle alle ulovlige våben i de besatte områder og ikke som Israel kræver at denne meget uoverskuelige og komplicerede opgave skal være gennemfrt før den israelske ledelse vil røre en finger.

Dette var et af kravene. Hovedkravet var en våbenhvileaftale parterne imellem samt at forene de palæstinensiske sikkerhedsstyrker.

Begge krav har palæstinenserne for længst implementeret.

Hovedkravet til Israel var fra starten stop for al daglig chikane og ydmygelse af den palstinensiske civilbefolkning samt ophør med nedrivning af palæstinensernes huse.

Men vigtigst af alt et israelsk stop af al byggeri af bosættelser samt udvidelser af de allerede eksisterende. Ingen af disse krav har Israel overholdt.

Det er jo en kendt hemmelighed, at alt hvad der har været forbudt for andre altid har været tilladt for Israel.

Men nu er alt, uden forbehold, tilladt for Israel. Omverdenen er tavs. Igen. Massivt byggeri i bosættelserne over alt på Vestbredden samt jævnlige overfald på de palæstinensiske aktivister.

Nu hvor begge folk har vænnet sig til de forholdsvis rolige tider, har Israel trykket på knappen; indsaml våbnene og først da vil vi trække os ud af byerne på den besatte Vestbred.

(Derudover ikke flere løsladelser af de palæstinensiske fanger).

Hvor er forbindelsen? Og hvad er meningen?

Skal rømningen af de palstinensiske byer være en belønning for god opførsel fra palæstinensernes side og hermed en cementering af den israelske overherredømme-mentalitet?

Eller er det en israelsk undskyldning for en yderligere forhaling af det uundgåelige for Israel i fremtiden? Nemlig en rømning af alle de besatte områder.

Den virkelige grund til dette israelske spil er højest sandsynligt noget helt andet. Eller rettere to ting. Den første er indenrigspolitisk; for hvordan vil det store og stærke israelske højrefløj reagere på endnu en planlagt rømning fra det land, selveste gud har foræret til det jødiske folk?

Det andet er udenrigspolitisk; det vil nok ikke være til Israels fordel at indrømme overfor omverdenen, at palstinenserne i virkeligheden HAR overholdt deres forpligtelser i Køreplanen for Fred.

Dette vil i så fald kvitteres af Israel med rømning af samtlige palæstinensiske byer. Herefter vil Israel være forpligtet til at gå videre til fase to, hvor et total stop for bosættelser og udvidelser af de allerede eksisterende samt en alt omfattende tilbagetrækning fra de besatte områder.

Det ville jo være det første skridt mod oprettelsen af en selvstændig palæstinensisk stat.

Det er netop hvad Israel og især Sharon- vil undgå.

Han er jo faderen til skuespillet om en snarlig rømning af Gaza for at beholde store dele af Vestbredden. Derfor er den store taktiker Sharon i gang med et farligt spil, hvor han ikke er nødt til at forklare overfor omverdenen grunden til at han ikke overholder sine forpligtelser i Køreplanen for Fred.

Dette med fare for en reel kollaps af den skrøbelige våbenhvile også selvom det koster uskyldige israelske og palæstinensiske civiles liv.

Enten tvinges Israel snarest muligt til at overholde den konsensus der blev skabt omkring Køreplanen for Fred og ellers vil begge folk havne i grøften igen – som en klar følge af Sharon og hans krigsgeneralers beskidte og kyniske spil.

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Møder. Bogmærk permalinket.