USA bekræfter at Israel har atomvåben

DR Online

USA bekræfter at Israel har atomvåben

3. april 2005 09:47 DR Online Udland Senest opdateret : 3. april 2005 09:47

To underordnede diplomater fra USAs Udenrigsministerium har overraskende sidestillet Israel med kernevåbenmagterne Pakistan og Indien.

Diplomaterne har ved to forskellige lejligheder understreget det ønskelige i, at Israel – på linje med Indien og Pakistan – giver afkald på deres kernevåben, og underkaster sig international kontrol af sine nukleare anlæg.

Opfordring – ingen krav

Det er første gang at amerikanske repræsentanter omtaler de israelske kernevåben som en kendsgerning, og også første gang at USA offentligt opfordrer Israel til at skille sig af med atombomberne.

De to diplomater, der har udtalt sig i forhold til den snarlige konference om traktaten om ikke-spredning af kernevåben, har dog kun talt om det ønskelige i at Israel og de to andre kernevåbenmagter frasiger sig atomvåben. Der er intet sagt om tidsrammer, betingelser, endsige trusler om sanktioner som det er tilfældet i forhold til Nordkorea og Iran.

Israel er ifølge mange forskellige kilder verdens femte-stærkeste kernevåbenmagt, med mange hundrede atom- og brintbomber der kan føres frem med missiler, ubåde og fly.

Ifølge det israelske dagblad Haaretz er USA i princippet positiv over for tanken om at gøre Mellemøsten til et kernevåbenfrit område, men det skal ikke gå for hurtigt. Det vil nemlig hindre den amerikanske sjette flåde og det amerikanske luftvåben i at medføre atomare sprænghoveder i bomber og missiler, når de opererer i regionen, skriver avisen.

Hvert femte år holder FN en konference, der følger op på traktaten om ikke-spredning af kernevåben. Konferencen finder denne gang sted i maj.

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Reportager/interviews. Bogmærk permalinket.