Dobbeltspil om bosættelser

Dagbladet Arbejderen

Dobbeltspil om bosættelser

Befrielsesorganisationen PFLP afviser at lade sig afvæbne, så længe Gaza og Vestbredden er besat.

16/3-2005

I weekenden vedtog Israels regering at rømme 24 små bosættelser på Vestbredden- måske til ære for inviterede gæster. Her først på ugen ankommer en række politiske ledere for at deltage i åbningen af et nyt holocaust-museum. En at gæsterne er den danske statsminister Anders Fogh Rasmussen.

Den israelske fredsorganisation “Peace Now” kritiserer Sharon regeringen for ikke at have til hensigt reelt at rydde bosættelserne. Organisationen oplyser, at antallet af bosættelser vokser og at beslutninger om at nedlægge bosættelser altid ender i en politisk syltekrukke.

I henhold til Peace Now, hvis vigtigste aktivitet er at holde øje med illegale bosættelser og organisere protester, så er der oprettet 50 nye bosættelser siden marts 2001 – ikke 24, beretter tv-stationen Al-Jazeera.

Den såkaldte Køreplan for Fred pålagde Israel et umiddebart stop for nye bosættelser. Regeringens egen opgørelse siger, at der alligevel er bygget 24, mens Peace Now angiver tallet til det dobbelte.

Så sent som i går skrev den israelske avis Haaretz, at administrationen i Tel Aviv behandler 62 sager om at etablere nye bosættelser. Samme dag afslørede advokat Talia Sasson Sharon-regeringens dobbeltspil. Hun fremlagde en rapport, som viser, at det er den israelske regering selv, der inspirerer og betaler israelere, for at rykke ind på Vestbredden for at grundlægge nye bosættelser.

Den danske statsminister kommer ikke til at møde den nye palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas. Abbas er i Egypten for at mødes med alle palæstinensiske grupper i et forsøg på at vinde tilslutning til sin våbenhvileaftale med Israel.

Sharon har ikke gjort Abbas’ forhandligner nemmere. Umiddelbart før mødet mellem de palæstinensiske grupper har Sharon udtalt, at det ikke er nok, at volden stopper. De militante grupper skal afvæbnes før der kan blive tale om fredsforhandlinger.

Ifølge Al-Jazeera står den islamiske gruppe Hamas fast på, at man kun vil undrskrive en aftale om våbenhvile, hvis mange af de 7000 palæstinensere, som sidder i fængsler og fanglejre løslades.

At aflevere våbnene og opløse organisationen, sådan som Sharon kræver, udelukker Hamas helt. Det samme gør den socialistiske befrielsesbevægelse PFLP:

– Israel ønsker at skabe intern uro og borgerkrig med kravet om afvæbning af palæstinensiske modstandsgrupper. Vi står fast på, at så længe der er en besættelse, så vil vi ikke aflevere vores selvforsvars-våben under nogen omstændigheder, siger dr. Mahir al-Tahir fra PFLP.

/se

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.