Israelsk højesteret behandler skud mod fredsvagt

Palæstina Fredsvagter

Palæstina Fredsvagter 27. februar 2005

Israelsk højesteret behandler skud mod fredsvagt

Dansk øjenvidne overværer retsmødetDen 36-arige danske fredsvagt Lasse Schmidt var 5. april 2003 øjenvidne til nedskydningen af hans amerikanske kollega, Brian Avery, i Jenin pa den besatte Vestbred. Lasse var placeret få meter fra den 24-arige Brian Avery, da amerikaneren blev ramt i ansigtet af en kugle fra et israelsk maskingevær. Brian og Lasse var sammen med fire andre fredsvagter fra Sverige og England. Alle arbejdede for International Solidarity Movement og alle stod stille med hænderne i vejret, da en israelsk armeret mandskabsvogn uprovokeret åbnede ild mod dem.Brian Avery blev kritisk såret og var heldig at overleve episoden. Ifølge den israelsk læge, der opererede Brian Avery på hospitalet I Haifa, blev Brian Anery ramt af et direkte skud fra et svært maskingevær. Indgangssåret var i højre side af ansigtet under øjet, hvorfra projektilet trængte gennem ganen og ud gennem kæben i venstre side af ansigtet tæt under øret.Danske Lasse Schmidt var første person ved Brians side få sekunder efter skudepisoden og måtte gennem den uhyggelige oplevelse at bese Brians ødelagte ansigt. Den danske fredsvagt fra Århus fulgte med i ambulancen til hospitalet i Haifa, hvor han tilbragte to uger ved Brain Averys side.På mandag ­ den 28. februar – er Brian Avery tilbage i Israel for at møde for den israelske højesteret, the Supreme Court i Jerusalem. Retsmødet er en officiel anmodning foranlediget af Tel Aviv-advokat Michael Sfard om at der nu ­ to år efter ­ bør foretages en uvildig politiundersøgelse af episoden.Lasse Schmidt vil være tilstede under retsmødet og bliver forenet med Brian Avery for første gang siden den traumaiske episode for to år siden.Da den israelske hær fortog sin egen, interne undersøgelse af episoden blev de fem øjenvidner fra Danmark, Sverige og England ikke kontaktet. Hæren stillede sig tilfreds med at udspørge de involverede israelske soldater. Undersøgelsen konkluderede at ingen israelsk soldat havde affyret skud i forbindelse med episoden og at der derfor ikke kunne plantes noget ansvar på hverken enkelte israelske soldater eller den israelske hær i almindelighed.Den konklusion går stik mod hvad de fem øjenvidner fortæller. Alle aflagde erklæring på, at optakten til skudepisoden var aldeles ufarlig og at der ingen palæstinensere var i området. Alle erklærede de samtykkende, at samtlige skud blev affyret fra maskingeværet på den israelske mandskabsvogn.Lasse Schmidt står til rådighed for interview over telefonen eller Œlive¹ i forbindelse med retsmødet i højesteretten i Jerusalem på mandag, den 28. februar. Retsmødet er sat til at foregå fra klokken 11.00 til 13.00.Lasse Schmidt er for øjeblikket tilknyttet the Arab American University of Jenin som engelskunderviser. Universitetet ligger i Zababdeh 10 km syd for Jenin. Han kan kontaktes via:Telefon: +972 4 251 0995 eller +972 59 29 28 65E-mail: lassch@hotmail.com.Med venlig hilsenPalæstina FredsvagterBent Erik Krøyer20 81 88 32http://www.www.palestinafredsvagter.dkØjenvidnerapport om skudepisoden:http://www.freepalestinecampaign.org/brian_avery.htm

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Nyhedsbreve. Bogmærk permalinket.