Mellemøsten; Bliver det bedre under Mahmoud Abbas?

DPV

Mellemøsten: Bliver det bedre under Mahmoud Abbas?

Af Pernille Frahm, formand for dansk palæstinensisk venskabsforening.

En del har store forventninger til den nyvalgte Abu Masen (Mahmoud Abbas), men her i Palæstina er de fleste temmelig afslappede i deres forventninger til, hvad en palæstinensisk præsident reelt kan udrette.

Alle kandidater har ført kampagne for fred, for forbedring af økonomien og boligforholdene og til kamp mod korruption. Men enhver leders muligheder her begrænses i sidste ende af Israels besættelse af de palæstinensiske områder.

Gennem den sidste uge har jeg dagligt bevæget mig frem og tilbage mellem palæstinensiske landsbyer, byer og det officielle Israel. Uanset hvor man vil hen, som palæstinenser – eller som enhver anden -, skal man indstille sig på, at alt kan ske. Tjekpoints er mellem alle byer. Nogle gange varer det en halv time, nogle gange 4. Nogle gange slipper man bare igennem, andre gange bliver man bortvist eller, bedt om at forlade bilen og fortsætte til fods. Det har betydet, at mange i landsbyerne har måttet opgive deres studier, skolegang og jobs i byerne.

Arbejdsløsheden er nogle steder lang over 70 % og familierne holder sig i live af, hvad kvinderne kan skrabe hjem: Urtehaver, broderier, gedemælk og ost bliver familiens hovedindkomst. Men også her er forudsætningen, at man kan komme til et marked. Transporten foregår enten på lastbiler, hvor varerne så lastes om mellem byerne og slæbes over tjekpoints. Eller det foregår til fods eller på æselryg.

Kan Abbas forbedre økonomien? Kun hvis han kan lempe restriktionerne på den frie bevægelighed, og den beslutning ligger i sidste ende ikke hos den palæstinensiske præsident, men hos den israelske.

Når de normale strukturer bryder sammen vinder de alternative frem, for livet skal gå videre. Det, man ikke kan skaffe på normal vis, vil alligevel være tilgængeligt, hvis man har penge nok. Det ved vi fra os selv, med den store sortbørs handel under krigen. Og det er ikke anderledes her – måske tværtimod. For her er det generationers erfaringer for alternative veje til magt, skæg og ballade.

Kan Abbas ændre det? Ja, noget kan han gøre indenfor egne rækker, men de palæstinensere, jeg talte med var ikke specielt optimistiske i den retning.

Hvad er der så overhovedet kommet ud af valget? Først og fremmest har palæstinenserne trods forholdene været i stand til at gennemføre valget på en måde, så det sagtens lever op til de krav vi stiller til demokratiske valg hos os selv.

Dernæst viser valget, at der finde en opposition, hvilket er ganske afgørende for den demokratiske proces. I andre arabiske lande vælges ledere med over 80 %, hvis der overhovedet foregår et valg. Mustafa Barghoutis godt 20 % viser, at også palæstinensere deler sig efter anskuelser, og at valget foregik på demokratiske betingelser.

Men skal der skabes virkelige ændringer for palæstinenserne, kræver det en international indsats for at få en ende på besættelsen. I søndags viste folk hernede viljen til demokrati. Nu venter de på menneskelige levevilkår.

Dette indlæg blev udgivet i Aktuelle dokumenter, Andet, Gamle indlæg. Bogmærk permalinket.