Drab på ti-årig pige var ikke en fejl

Dagbladet Arbejderen

Drab på ti-årig pige var ikke en fejl

Israelske soldater dræbte en ti-årig palæstinensisk pige, selvom hun var blevet identificeret som et skræmt barn, afslører optagelser af soldaternes kommunikation.

25/11-2004

Militære videobånd, der afslører soldaternes interne kommunikation ventes at blive hårdtslående beviser i en israelsk retssag mod en kompagni-leder.

Et videobånd viser tropper, som affyrer lette våben og maskinpistoler mod en skikkelse, der bevæger sig ind i en “ingen adgangs-zone” i Gaza tæt på grænsen til Egypten. Soldaternes kommunikation afslører, at de hurtigt bliver klar over, at det er en pige.

På de båndede optagelser af den militære kommunikation høres en fra operationsrummet spørge: Drejer det sig om en pige på under ti år? Vagterne i observationstårnet svarer: “Det er en lille pige. Hun forsøger at beskytte sig ved at løbe østpå. En pige omkring ti. Hun er bagved volden. Skræmt til døde”.

Cirka fire minutter senere rapporterer observationstårnet: “Jeg tror, at en af positionerne har uskadeliggjort hende”. …Operationsrummet: “Hvad, er hun fældet?” Observationsposten: “Hun bevæger sig ikke lige nu”.

På båndet høres kompagni-lederen erklære, at han bekræfter drabet. Derefter siger han: “Enhver som er mobil, som bevæger sig i zonen, om det så er en tre-årig, er nødt til at blive dræbt”.

Optagelserne er blevet udsendt på Israels Channel Two TV.

Kort efter skydningen, som fandt sted den 6. oktober, erklærede hæren, at drabet var en fejltagelse. Pigen bar en taske med skolebøger, som hæren sagde, at soldaterne havde troet var en bombe. Pigens familie har ikke kunnet forklare, hvorfor hun var inde i området, men på det tidspunkt var hun på vej i skole.

Soldater under ledelse af kompagnichefen, hvis identitet ikke er offentliggjort, har erklæret, at kompagnichefen først skød to skud mod pigen på nært hold, mens hun lå på jorden, før han trak sig tilbage. Derefter vendte han om og tømte magasinet med omkring ti skud mod hendes krop.

“Jeg og en anden soldat.. går lidt nærmere, fremad for at bekræfte drabet…”, høres kompagnichefen sige på båndoptagelsen. Og efter en pause: “Modtag en situationsrapport – vi skød og dræbte hende. Hun bar bukser, jeans, en undertrøje, en trøje. Hun havde også en keffiyah på hovedet. Jeg bekræfter også drabet. Slut”.

Kompagnichefen anklages for en falsk forklaring, som først blev accepteret af hans overordnede, indtil soldaterne gav deres version af historien til avisen Yedhiot Ahronot. Ifølge forklaringen var han kommet under beskydning fra palæstinensere, da han ville nærme sig pigen, og han skød mod jorden for at besvare ilden.

Kaptajnen er desuden anklaget for illegalt brug af våben og for at overskride sine beføjelser, men ikke for mord, hvilket den dræbte piges forsvarere havde krævet, oplyser den britiske avis The Independent.

/tot

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Kategori 801, Pressemeddelelser. Bogmærk permalinket.