Hegn og Naboer

DPV

Dagbladet skal have tak for artiklen 2. oktober om det hegn som Israel bygger på palæstinensisk område. Det illustrerer udmærket de faktiske forhold, som jeg ved selvsyn have lejlighed til at konstatere, da jeg i foråret var på Vestbredden. Almindeligvis bygges hegn mellem naboer i skel, men her er tale om, at Israel bygger et kæmpehegn et godt stykke inde på palæstinensisk jord. Årsagen hertil er dels, at Israel ikke ønsker at bruge eget jord til hegnet, dels at de ulovlige israelske byer på palæstinensisk område skal på den ”israelske” side af hegnet – som mange steder er en mur på 8 meter. Hvad der imidlertid ikke fremgik af artiklen er, at det er hensigten senere at bygge hegnet hele vejen rundt om de palæstinensiske områder i henholdsvis den nordlige og sydlige del af Vestbredden. Det skal ske af hensyn til de mange israelske bosættelser i den frugtbare Jordan-dal. Her har Israel taget så meget jord, at palæstinenserne er nødt til at få fødevarehjælp. Ja, det lyder absurd, men det er sørgeligt sandt. Tænk engang hvis Tyskerne under krigen fx havde spærret hele hovedstadsområdet af med et hegn, tvunget indbyggere fra andre dele af Sjælland til at flytte dertil og så havde bygget tyske byer på resten. Mon det ville have skabt fred og ro? Israel begrunder hegnet med at det skal skabe sikkerhed for Israel. Argumentet holder imidlertid ikke. For det første var der meget få palæstinensiske angreb på Israel, før Israel besatte områderne og begynde på sine ulovlige bosættelser. For det andet ville man da bygge hegnet på egen grænse, hvis det var sikkerhed det handlede om. FN’s generalsekretær Kofi Annan udtrykte det meget klart i juli måned: ”Hvad angår hegnet, så ved jeg, at man siger, at hegn giver gode naboer. Men det gælder kun, hvis du bygger et hegn på din egen grund og ikke blander dig i din nabos liv” Palæstinenserne befinder sig i en meget vanskelig situation. De har prøvet at forhandle via Oslo-aftalerne, men Israel ødelagde forudsætningerne ved at bygge endnu flere bosættelser mens processen stod på. De har også prøvet forskellige former for militant modstandskamp – også med stærkt kritisable metoder fra visse grupper. Ingenting hjælper, for Israel er langt den stærkeste og USA forhindrer verdenssamfundet i at komme et besat folk til hjælp. I den danske regering er der nogen forståelse for palæstinensernes trængsler, men man vil hellere lade palæstinenserne i stikken end at blive uvenner med USA. Danmark og andre EU-lande kan ikke engang tage sig sammen til at forhindre varer fra de ulovlige bosættelser i at komme toldfrit ind i EU. Det er skammeligt at hele denne sag ignoreres, for 8 millioner palæstinensere med mindre og mindre land forsvinder selvfølgeligt ikke op i den blå luft. De er det menneskelige bevis på en besættelse som har varet i 36 år. Alle gode kræfter må insistere på disse helt uholdbare forhold må bringes til ophør. (Dagbladet udkommer i Midt- og Østsjælland)

Dette indlæg blev udgivet i Foredrag, Gamle indlæg, Møder, Nyhedsbreve. Bogmærk permalinket.