Mere tortur i Israel

DPV

Mere tortur i Israel

Brugen af tortur mod palæstinenserne i de israelske fængsler er »steget dramatisk« i det seneste halvandet år. I første halvdel af 2003 er hundredvis af tilfangetagne palæstinensere hver måned blevet udsat for tortur eller anden form for mishandling. Det fastslår en ny rapport fra den israelske organisation mod tortur – Public Committee against Torture in Israel. »Samlet set er brugen af tortur og anden form for mishandling steget dramatisk i det seneste halvandet år, og der er tale om forskellige former for tortur. Blandt andet slås fangerne, der også nægtes søvn og får deres lænker strammet. De udsættes også for ekstrem varme og ekstrem kulde« siger tortur-komiteens direktør, Hannah Friedman, til Berlingske Tidende (…)

Moderat fysisk pres

I 1999 fastslog Israels højesteret, at det ikke er tilladt at anvende tortur – heller ikke den særlige form, der kaldes moderat fysisk pres. Men højesteret gjorde en undtagelse: Det israelske sikkerhedsapparat har lov til at gribe til de mere hårdhændede forhørsmetoder i de sager, hvor der er umiddelbar og reel fare for et terrorangreb. Det kaldes i højesterets-sprog »nødvendighedens forsvar« (the defense of necessity) og gælder i sager, der handler om såkaldte »tikkende bomber«.

Ingen kritik

Ifølge Hannah Friedman – der henviser til officielle data – har 90 palæstinensere været afhørt som »tikkende bomber« alene i perioden september 1999 – juli 2002. Sikkerhedsstyrkernes brug af tortur skal på papiret kontrolleres af en række myndigheder i Israel – fra statsanklageren over retsvæsenets øverste chef samt højesteret. Men kontrollen er intet værd, hedder det i rapporten. Kontrolinstanserne fungerer som et »gummistempel«. Ingen af de tre overordnede instanser har i løbet af de seneste tre og et halvt år bare én eneste gang undsagt eller kritiseret brugen af tortur i sager, der påstås at vedrøre en tikkende bombe (…)

Den israelske komite mod tortur har bedt højesteret om at tage stilling til indtil videre 124 konkrete sager, hvor den tilbageholdte palæstinenser ikke har fået lov til at mødes med en forsvarer under afhøringerne, der kan vare i ugevis. Ikke i et eneste tilfælde har højesteret fundet anledning til kritik.

Refereret fra Berlingske Tidende 18.8.2003

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Klip fra pressen. Bogmærk permalinket.