Fred i Palæstina

Ole Olsen, DPV

I LEDEREN 16/3 blev der refereret til, at USA nu vil tillade offentliggørelse af en slags fredsplan for konflikten mellem israelere og palæstinensere. Jeg blev imidlertid en smule vred, da lederskribenten konsekvent brugte betegnelsen “Fredsinitiativ i Israel”.

Jeg troede faktisk, at det var velkendt hos JP’s lederskribenter, at ufreden altovervejende findes i de palæstinensiske områder. Konfliktens kerne er jo, at Israel holder disse områder besat, har flyttet 450.000 israelere ind i områderne og nu bygger en mur, der reelt betyder annektion af en stor del af den besatte Vestbred.

Fred i Palæstina kan kun blive en realitet, hvis Israel skifter politik – eller tvinges til at skifte politik, sådan, at Israel trækker sig tilbage til egne grænser og opgiver sine ekspansionsplaner.

Jeg medgiver imidlertid, at man kan blive forvirret gennem den plan, der nu skal se dagens lys. Den stiller først og fremmest krav til, at konfliktens symptom – den palæstinensiske opstand – skal høre op.

Først herefter skal der ses på konfliktens årsag – den israelske besættelse. Det er så inkonsekvent og urimeligt, at man kunne forledes til at tro, at planen er skrevet af Israel.

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Klip fra pressen. Bogmærk permalinket.